A Cardano vagyis az ADA kriptovaluta bemutatása.

Cardano vagyis az ada kriptovaluta

 

Az ADA kriptovaluta, más néven Cardano, jelenleg a negyedik legnépszerűbb eszköz a Coinbase tőzsdén. Íme amit a “tisztább kriptóról” és a proof of stake blokkláncról tudni kell. A Cardano vitathatatlanul az ambiciózusabb és utópisztikusabb kriptók közé tartozik.

Figyelemre méltó tulajdonságokkal rendelkezik, és nem is olyan jelentéktelen célja, hogy “a világot mindenki számára jobbá tegye”. Szigorúan véve a Cardano egy blokkláncplatform, önmagában nem kriptopénz.

A Cardano, vagyis az ada kriptovaluta története

 

A Cardano natív kriptója az Ada kriptovaluta nevet viseli. Ada Lovelace-ről, a 19. századi matematikusról nevezték el, akit az első számítógépes programozóként ismernek el. A rendszert Charles Hoskinson matematikus és vállalkozó indította el, aki 2013 óta van hatással a kriptográfiára, amikor is elindított egy online “iskolát” Bitcoin Education Project néven.

Később társalapítója volt az Ethereumnak, amely jelenleg a második legnagyobb értékű kriptó. 2014-ben keserűen elhagyta ezt a csoportot, mivel társalapítói nem értettek egyet azzal a nézetével, hogy kereskedelmi célú fejlesztéseket kellene végezniük. Az Ethereum fő létrehozója, Vitalik Buterin eközben ragaszkodott a non-profit útvonalhoz.

Hoskinson ezt követően létrehozta az IOHK-t, egy olyan céget, amely kriptovalutákat és blokkláncokat épített az ügyfelek (köztük vállalatok, kormányzati szervek és tudományos intézmények) számára, és a Bitcoinban történő fizetés elfogadásával és megtartásával az árak szárnyalása során meggazdagodott.

A Cardano ismét Hoskinsont állítja szembe Buterinnel és az Ethereummal. A Bitcoinhoz és az Etheruemhez képest a ADA kriptovaluta másképp közelíti meg a számítást. A Cardano a “proof of stake” módszert alkalmazza a blokklánc működtetéséhez, míg a Bitcoin és az Ethereum a “proof of work” módszert használja, amely bonyolult számításokat igényel az új kriptoegységek létrehozásához.

Ez egyre inkább problémát jelent a skálázás szempontjából, és újabban a magas villamosenergia-felhasználás miatti környezetvédelmi aggályok miatt is reflektorfénybe kerültek. Hoskinson úgy véli, hogy ezeket a problémákat a Cardano “proof of stake” megközelítése megkerüli.

Cardano: Az ADA kriptovaluta felhasználási területei

A Cardano natív kriptopénzzel lehet kereskedni, és lényegében ugyanúgy értékegységként használható, mint a Bitcoin, a részvények és/vagy az áruk. Az ADA jelenleg a negyedik legnépszerűbb eszköz a Coinbase tőzsdén.

Az ADA 1,27 dolláros árfolyamán 2021 június 21-én 40,89 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezett. A 2021-es év elején az ADA mindössze 17,5 amerikai centért volt jegyezve a tőzsdéken. Alig több mint pár hónappal rá az ára 2,25 dolláron tetőzött.

A résztvevők az ADA-t a blokklánc-mechanizmusban feltölthetik, hogy “jutalmakat” kapjanak, vagy ahogy a hagyományos pénzügyek (TradFi) emberei mondanák: “kamatot keressenek”, ami körülbelül 4,6%-nál kezdődik.

Az ADA kriptovaluta mellett a Cardano fejlesztőinek célja, hogy a blokkláncra egy technológiákból és szolgáltatásokból álló ökoszisztémát építsenek.

Ilyen projektek lehetnek például a gyógyszerek nyomon követése és ellenőrzése, a hamisítás elleni műveletek, a logisztikai és ellátási láncok kezelése, valamint az oktatási ágazatban a decentralizált tanúsítás, a személyazonosság védelme és esetleg a választási rendszerekben a blokklánc-alapú szavazás is.

Mit is jelent pontosan a “proof of stake”?

Egyszerű magyarázat, hogy egy proof of stake (PoS) rendszerben a kriptobányászat sikere a bányász vagy a bányászok egy csoportja által birtokolt kriptó mennyiségén alapul – ahelyett, hogy a nehéz számításokat a lehető leggyorsabban végezné el.

A gyakorlatban ennél bonyolultabb a dolog, mivel kódrétegek és mechanizmusok szabályozzák és védik a folyamatot és a rendszert. A PoS polarizál a kripto evangélisták körében. Az ellenzők azt állítják, hogy a POS kevésbé egalitárius, könnyebben ellenőrizhető a többségi érdekeltek által, és egyesek a biztonsággal kapcsolatban is szkeptikusak.

Hoskinson eközben rámutatott arra, hogy a PoS könnyebben hozzáférhető, különösen a feltörekvő gazdaságok számára, ahol kevesebb erőforrás áll rendelkezésre a versenyhez, szemben a gazdagabb nemzetekéval, ahol nagyobb a hozzáférés a hatalomhoz, a berendezésekhez és a szakértelemhez.

A Cardano POS protokollját, amely az “Ouroboros” nevet viseli, úgy írják le, mint “az első bizonyíthatóan biztonságos proof-of-stake protokoll. “A proof-of-stake választ ad a proof-of-work teljesítmény- és energiafelhasználási kihívásaira, és egy fenntarthatóbb megoldáshoz érkezik” – írja a Cardano.

“Ahelyett, hogy a “bányászokra” támaszkodna, akik számítási szempontból bonyolult egyenleteket oldanak meg új blokkok létrehozásához – és az elsőként létrehozókat jutalmazzák -, a proof-of-stake a hálózatban általuk ellenőrzött részesedések alapján választja ki a résztvevőket (a Cardano esetében a stake-poolokat), hogy új blokkokat hozzanak létre.”

A Cardano szerint a hálózatai horizontálisan skálázódnak, a “csomópontok” (a poolok résztvevői) hozzáadásával, nem pedig vertikálisan (a számítási teljesítmény növelésével). A villamosenergia-fogyasztásra utalva, analógia útján azt mondja, hogy ez a különbség egy ház és egy ország áramellátása között.

Hoskinson és Cardon úgy véli, hogy a PoS képes a tömeges piaci bevezetésre, a PoW azonban nem.

 

Kapcsolódó cikkek:

Az Oldal Tetejére