A Dash kriptovaluta bemutatása

A dash kriptovaluta bemutatása

A 2014-ben indított Dash kriptovaluta eredetileg Xcoin néven volt ismert. Miután Darkcoin néven átnevezték, 2015 márciusában kapta meg jelenlegi nevét, a Dash-t. Amikor eredetileg létrehozták, úgy tervezték, hogy biztosítsa a felhasználók magánéletét és anonimitását.

A kriptopénz Evan Duffield és Daniel Diaz által közösen írt whitepaperje a Bitcoin-alapító Satoshi Nakamoto munkásságán alapuló, az adatvédelemre összpontosító kriptopénzként írja le.

Bár még mindig erős titkosítási funkciókkal rendelkezik, a vállalat azóta átdolgozta ambícióit. A Dash célja most az, hogy a mindennapi tranzakciók médiumává váljon, mint digitális valuta, amely készpénzként, hitelkártyával vagy a PayPal-on keresztül használható.

A Dash egy nyílt forráskódú projekt, amely egy decentralizált fizetési hálózatot tartalmaz. 2021 májusában a Dash a világ 50. legértékesebb kriptopénze a piaci kapitalizáció alapján (2,7 milliárd dollár). Értéke 229,7 dollár.

A Dash kriptovaluta működésének megértése

Célja, hogy a mindennapi tranzakciók médiumává váljon, és ennek megvalósítása érdekében széles hálót vetett ki. 2018-ban a digitális készpénzzel foglalkozó vállalat Venezuelába terjeszkedett, ami a kriptopénz első megjelenése egy gazdaságilag hátrányos helyzetben lévő országban.

A kriptopénz iránti kereslet – és a Dash-felhasználók száma – gyorsan nőtt a virtuális valuta három évvel ezelőtti bevezetése óta. Ennek oka a tranzakciós valuta iránti igény;

Venezuelában jelenleg jelentős polgári zavargások és olyan mértékű hiperinfláció zajlik, hogy a helyi valuta (Boliva) lényegében értéktelenné vált. A CryptoSlate-nek adott interjújában Ryan Taylor, a Dash vezérigazgatója azt mondta, hogy a kriptopénz “kritikus” a “túléléshez” Venezuelában.

Az ország polgárai a kriptovaluták, például a bitcoin és a Dash felé fordultak, mert azokkal gyorsan és olcsón lehet tranzakciókat lebonyolítani. A Dash a kutatásba is befektetett: az Arizonai Állami Egyetemmel (ASU) partnerségben blokklánc-kutató laboratóriumot finanszírozott.

Ezen a laboron keresztül a Dash olyan kutatásokat finanszíroz, amelyek “a kutatás, a fejlesztés és az oktatás felgyorsítását célozzák olyan módon, amely elősegíti a blokklánc tranzakciók sebességét, hatékonyságát és biztonságát, valamint bővíti felhasználási területeit.

A Dash-ASU megállapodás ösztöndíjakat is biztosít egyetemi és főiskolai kutatási ösztöndíjakhoz.

Miben különbözik a Bitcointól?

A Dash és a Bitcoin közötti fő különbség az algoritmusban rejlik, amelyet az egyes technológiák az érmék bányászatához használnak. A Dash az X11 algoritmust használja, amely a proof-of-stake (PoS) algoritmus módosítása. Emellett a Conjoin keverést használja a tranzakciók titkosítására és az adatvédelem lehetővé tételére a blokkláncán. A Bitcoin a proof of work (PoW) algoritmust használja.

A két kriptovaluta eltérő rendszerrel kezeli a tranzakciókat. A Bitcoin blokkláncán a tranzakciókat a hálózaton belüli összes csomópontnak hitelesítenie kell. A folyamat, amelynek célja a hatóság nélküli konszenzus biztosítása, jelentős beruházási infrastruktúrát igényel a teljes csomópontok számára (a teljes csomópontok a bányászatra szánt csomópontok).

Ebben a rendszerben a teljes csomópontokat működtető Bitcoin-bányászok egyre több időt és pénzt vállalnak az optimális működés biztosítása érdekében. A Bitcoin hálózatának skálázódásával ez egyre inkább lehetetlen feladattá válik.

Ez a folyamat időigényes, és nem képes megakadályozni a dugulást. A lassú feldolgozás a Bitcoin memóriakészletében a tranzakciók elmaradását eredményezi. Ez pedig magas tranzakciós díjakhoz vezethet, ami a Bitcoint alkalmatlanná teszi kriptopénzként a napi tranzakciók lebonyolítására.

A Dash más rendszert használ a tranzakciók kezelésére. A Dash-t a felhasználók egy részhalmaza működteti, amelyeket “masternode-oknak” neveznek. A masternode-ok egyszerűsítik a tranzakciók ellenőrzését és érvényesítését.

Minden masternode-nak van egy kezdő tétje, ami a rendszerükben 1000 DASH-sel egyenlő. A kriptopénz fehér könyvében (white paper) a társalapítók azt állítják, hogy ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy fizessenek a szolgáltatásokért, és megtérüljön a befektetésük.

Emellett megoldja a tranzakciók skálázhatósági problémáját is. Ennek oka, hogy a tranzakció sikeres jóváhagyásához szükséges csomópontok száma kezelhető számúra csökken. A mestercsomópontok felelősek a bányászhálózat tranzakcióinak jóváhagyásáért, valamint a Dash-hálózat számára olyan szolgáltatások nyújtásáért, mint a fizetés és az adatvédelem.

A Dash kriptovaluta önfinaszírozó modellje

A Dash hálózatában 2021 májusában 4512 masternode volt. Az ökoszisztémáján belüli második innováció a kormányzási modellben rejlik. A Bitcoin és a Litecoin, a Dash-hoz hasonló törekvésekkel rendelkező két kriptovaluta akadémiai intézményekből nőtt ki.

E kriptovaluták jövőbeli fejlődése nagymértékben függ az említett intézmények nagylelkűségétől. A Bitcoinnal és a Litecoinnal ellentétben a Dash úttörő módon egy önfinanszírozási modellt vezetett be, a blokkok jutalmait három érdekelt fél – a masternodes, a bányászok és a kincstár – között osztva fel.

Az első kettő egyenként 45%-os részesedést kap. A kincstárra jutó 10%-os rész a Dash jövőbeli fejlesztési projektjeinek finanszírozására szolgál. A masternode-ok itt is fontos szerepet játszanak: az ő szavazataik határozzák meg a kriptopénz jövőbeli fejlesztési irányait.

 

Kapcsolódó cikkek:

Az Oldal Tetejére