A kriptovaluta átverés örvényében

A legnagyobb kriptovaluta átverés

Elindultak a Hackek, hamis hackek és a kriptovaluta átverés -ek új aranyláza. 2021 Május 22-én a DeFi100 nevű kriptopénzügyi projekt üzenetet tett közzé a weboldalán: “Átvertünk titeket, srácok, és szart sem tudtok tenni ellene. HA HA. Titeket, holdudvarosokat átvertünk, és szart se tudtok tenni ellene”.

Az üzenetről készült képernyőképek azonnal vírusként terjedtek a kriptotwitteren (mindig anarchikus, könnyen nevetséges). A Mr. Whale nevű népszerű, névtelen kriptokövető Twitter-fiók becslése szerint a DeFi100 32 millió dollárral szökött meg. A kriptopénzekkel foglalkozó hírportálok, valamint a Yahoo Finance is átvette a számot. A projekt tulajdonosai tagadták, hogy bármi rosszat tettek volna, és hamarosan kiderült, hogy az üzenet inkább egy weboldal feltörése volt, mint komoly figyelmeztetés – de addigra már túl késő volt. Pánik tört ki, és a mögöttes érme árfolyama szabadesésben volt.

“Soha nem loptunk el semmilyen pénzt” – mondta a projekt egyik képviselője a The Verge-nek. “A DeFi100 egy nagyon kicsi projekt volt, és nem tartottuk a befektetők pénzét, így nem merült fel a kérdés, hogy átvertük volna az embereket, vagy elszaladtunk volna a pénzükkel”.

KEVÉS JOGORVOSLATI LEHETŐSÉG VAN, HA A KRIPTO BEFEKTETÉSEKRŐL KIDERÜL, HOGY KRIPTOVALUTA ÁTVERÉS.

A DeFi100 problémái csak egy kis részét képezik a képnek, de emlékeztetnek a folyamatban lévő kriptoboom veszélyeire. Annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban dollármilliárdok ömlöttek a kriptodevizákba, még mindig alig van lehetőség a jogorvoslatra, ha a befektetésekről kiderül, hogy átverések.

A legfontosabb, hogy a blokklánc radikális decentralizációja azt jelenti, hogy egyszerűen nincs mód arra, hogy visszakapjuk a pénzünket. Ezen kívül kevés biztosíték van arra, hogy egy nem bizonyított eladó betartja az ígéreteit, ha a tranzakció végbemegy. Az eredmény a kriptovaluta átverés(ek) új aranyláza, mivel a spekulánsok egyre homályosabb lehetőségeket és kockázatosabb fogadásokat keresnek.

A DeFi100 projekt honlapja mostanra újra online van (Itt megtekinthető), de a pletykák továbbra is tartják magukat arról, hogy mi is történt valójában. A Certik, egy népszerű blokklánc-biztonsági ranglista jelenleg a DeFi100-at “szőnyeghúzásként” tartja számon, ami egy olyan átverésre utal, amikor egy projekt alapítói felveszik a befektetési pénzt és elmenekülnek. (A projekt tulajdonosai szerint a “rug pull” lehetetlen lenne, mivel soha nem volt a kezükben befektetői pénz).

Ez csak egy a sok kriptovaluta átverés közül, amitől a mai kriptotulajdonosoknak óvakodniuk kell. Mindez a vázlatos altcoinok, a Discord pump-and-dumps, az Elon Musk-imitátorok és a kiberbűnözés több rosszindulatú formája mellett. Maren Altman, a több mint egymillió követővel rendelkező TikTok influencer szerint, aki kriptopénzekről és asztrológiáról készít videókat, háromféle kockázattól kell tartaniuk a kriptótulajdonosoknak: rossz befektetések, összeomló projektek és nyílt átverések.

AZ OLYAN SUBREDDITEK, MINT AZ R/CRYPTOCURRENCY TELE VANNAK “ÁTVERÉSES ÉRMÉK” VÁDJAIVAL.

Az első és leggyakoribb kockázattípus az egyszerű rossz befektetések homályos érmékbe. Az olyan nagy szereplőkön kívül, mint a Bitcoin és az Ethereum, több ezer kisebb érme épül a blokklánc technológiára, amelyek hatalmas jutalmakat ígérnek, ha az érme valaha is kiemelkedik. Az olyan subredditek, mint az r/cryptocurrency el vannak árasztva az “átveréses érmék” vádjaival.

“Úgy értem, magam is benne vagyok egy maroknyi ilyenben, ahol csak a befektetés, ígéret volt, a fejlesztés nem ment végbe, és még mindig várok” – mondta.

Az obskúrus altcoinok felkutatásának próbálkozása a tapasztalatlan kereskedők számára zavaró lehet. A Twitteren gyakran bukkannak fel linkek kriptopénz Discord szerverekhez, amelyek egy kisebb kriptopénz egyszerű pump-and-dumpját ígérik. Vagy ami még zavaróbb, a Twitter botok olyan Discord szervereket vádolnak pump-and-dumpolással, amelyek nem is léteznek, remélve, hogy egy külön érme értékét felhajtják. Bár könnyű pénzt ígérnek, a valóság kevésbé csábító.

Egy másik kockázat a pénzeszközökkel való, gyakran ártatlan, de szerencsétlen rossz gazdálkodás. A bullish kriptopiacon mindenki azt hiszi, hogy van egy forradalmi ötlete a kriptopénzekkel kapcsolatban. És nyilvánvaló, hogy ezek közül sok nem válik be. “Nem tisztázott dolgok, hibák a szerződésben, vagy csak egy gyenge láncszem a fejlesztői körben” – magyarázta Altman – “ami a pénzek rossz kezeléséhez vezet, és az emberek befektetése nem a várt módon alakul”.

A DAO projekt kriptovaluta átverés

Ennek egyik rendkívül ismert példája a DAO projekt volt. Ez 2016 tavaszán indult hatalmas felhajtással, hogy aztán ugyanezen év őszére teljesen megszűnjön. A projektet a Decentralized Autonomous Organization hozta létre, és egy kockázati tőkealapot próbált létrehozni az Ethereum blokkláncán. Alig egy-két hónap elteltével egy hacker talált egy sebezhetőséget a token kódjában, és 50 millió dollárt zsákmányolt.

A kereskedők tömegesen kezdték eladni a DAO tokeneket, és az árfolyam soha nem állt helyre. Néha ez a káosz nyílt csalással végződhet. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság szerint a kripto alapú pénzügyi csalások a kriptopénzek iránti megugró érdeklődésnek köszönhetően minden eddiginél magasabb szinten vannak. És a határvonal a jó szándékú baklövés és a kriptoponzi-séma között elmosódott. Kérdezzétek csak meg a OneCoin vagy a PayCoin befektetőit.

2019-BEN A PAYCOIN ALAPÍTÓJÁT, HOMERO JOSHUA GARZÁT 21 HÓNAP BÖRTÖNBÜNTETÉSRE ÍTÉLTÉK KRIPTOVALUTA ÁTVERÉS KÖVETKEZTÉBEN.

A OneCoin a 2010-es évek közepén indult, és oktatási célú kriptokereskedési szolgáltatásként hirdették. Kiderült, hogy a befektetők által vásárolt OneCoin tokenek valójában nem voltak rajta a blokkláncon. Ponzi-sémával vádolták, és az alapítók közel 4 milliárd dollárral menekültek el. A történelem egyik legnagyobb pénzügyi csalásának nevezték. Az egyik alapító, Ruja Ignatova még mindig eltűnt.

2019-ben a PayCoin alapítóját, Homero Joshua Garzát 21 hónap börtönbüntetésre ítélték és kártérítés megfizetésére kötelezték, miután létrehozta saját kriptopénzét, és azt azzal a biztosítékkal ajánlotta fel a befektetőknek, hogy 100 millió dolláros tőketartalékot biztosított. Nem volt tartalék, és az egész projekt végül 9 millió dollárt veszített.

De még az olyan nagy érmék, mint a Bitcoin és az Ethereum 2021. májusi jelentős értékcsökkenése ellenére is a kriptopénz népszerűbb, mint valaha, és tapasztalatlan kereskedők légiói tanulják meg a nehezebb úton, hogy mit is jelent valójában egy peer-to-peer pénzügyi szolgáltatás.

Neeraj Agrawal, a Coin Center, az egyik legnagyobb amerikai kriptopénz érdekvédelmi csoport kommunikációs igazgatója a The Verge-nek elmondta, hogy a vadul spekulatív érmék (köznyelvben “shitcoin”-ként ismertek) ma már állandó részei a kriptopénz térnek.

“Az őrült spekulatív szemét érmék nem fognak eltűnni” – mondta Agrawal. “Ez már csak a világ része. És úgymond ránk marad, hogy megmutassuk, hogy az igazán jó projektek megérik a létezésüket, hogy van itt tényleges érték”.”

Ez különösen nehéz akkor, amikor az olyan kriptohírességek, mint Elon Musk, a kriptotérség őrültebb része felé irányítják az érdeklődést. Musk nemrégiben a Dogecoin, egy viccből kitalált, sikertelen kriptopénz körüli hatalmas érdeklődést táplálta, amely a híres Shiba Inu mémről kapta a nevét. Musk tweetjeit okolták az e havi masszív piaci visszaesésért is.

Egyelőre nem világos, hogy Musk milyen hatással van a piacra, de a közelmúltban a kripto főszereplőjeként való megbélyegzése a Musk-témájú átverések litániájához vezetett. Az FTC szerint a Muskot megszemélyesítő embereknek idén legalább 2 millió dollárt sikerült kicsalniuk a kereskedőktől.

“EGY PIACHOZ VALÓJÁBAN CSAK KÉT DOLOGRA VAN SZÜKSÉG… EGY ELADÓ ÉS EGY VEVŐRE.”

“Talán ez a legnagyobb kockázat a kriptohasználók számára – a saját hülyeségük”. Viccelődött Meltem Demirors, a CoinShares digitális eszközbefektetési cég stratégiai vezetője. “Szerintem az emberek egyszerűen nem szoktak felelősséget vállalni a pénzügyi életükért”.

Valójában ebben a hónapban egy családtag és egy közeli barátom is megkérdezett egy Dogelon Mars nevű ismeretlen kriptopénzről. Jelenleg 0,00000016 USD-t ér, de a két hozzám közel álló ember fontolgatta, hogy vesz belőle egy csomó darabot, mert tévesen azt hitték, hogy a neve és az őszintén szólva zavaros leírása miatt egy olyan érme, amelyet maga Musk indított el.

Demirors a The Verge-nek elmondta, hogy a Dogelon Mars valójában az egyik kedvenc mémérméje. “Nem szabad elfelejtenünk, ugye, hogy az egésznek a lényege az engedély nélküli pénzügyi innováció” – mondja. “És egy piachoz valójában csak két dologra van szükség. Szükség van egy eladóra és egy vevőre.” Szerinte ez a fő magyarázat a közelmúltbeli NFT-robbanás mögött. Az embereknek voltak kriptopénzek a kezükben, és látni akarták, mire költhetik azokat.

Kiderült, hogy amit meg akartak venni, az szürreális internetes művészet volt több millió dollárért. “Mindig is nagyon viccesnek tartom, amikor az emberek a kriptók és az engedély nélküli pénzügyi innováció hívei, de aztán abban a pillanatban, amikor pénzt veszítenek, az elképzelhető legstatisztikusabb emberekké válnak” – mondta Demirors.

 

Kapcsolódó cikkek:

Az Oldal Tetejére