A Kriptovaluta jelentése és kulcskifejezései.

A kriptovaluta jelentése

Mi a kriptovaluta jelentése? Erre a kérdésre a legegyszerűbb válasz talán a következő: A kriptopénz egyfajta digitális pénz, amelyet kódból hoztak létre. Autonóm módon, a hagyományos banki és kormányzati rendszereken kívül működnek. A kriptovaluták kriptográfiát használnak a tranzakciók biztosítására és a további egységek létrehozásának szabályozására.

A Bitcoin, az eredeti és messze legismertebb kriptopénz 2009 januárjában indult útjára. Ma már több mint 1000 kriptovaluta érhető el online. A teljes lista itt tekinthető meg. A kriptovaluták jelentősen különböznek a hagyományos fiat valutáktól. Ennek ellenére ugyanúgy lehet őket vásárolni és eladni, mint bármely más eszközt. Ma már CFD-ken és spread fogadásokon keresztül is lehet kereskedni a különböző kriptovaluták árfolyamváltozásával.

A Kriptovaluta jelentése bővebben

A kriptovaluták a digitális valuták, alternatív valuták és virtuális valuták körébe tartoznak. Eredetileg arra tervezték őket, hogy alternatív fizetési módot biztosítsanak az online tranzakciókhoz. A kriptovalutákat azonban a vállalkozások és a fogyasztók még nem fogadták el széles körben, és jelenleg túlságosan volatilisek ahhoz, hogy fizetési módként alkalmasak legyenek.

Decentralizált valutaként úgy fejlesztették ki, hogy mentes legyen a kormányzati felügyelettől vagy befolyástól, a kriptopénz-gazdaságot ehelyett a peer-to-peer internetes protokoll felügyeli. A kriptopénzeket alkotó egyes egységek olyan kódolt adatsorok, amelyek egy egységet képviselnek. A bitcoint tartják az első decentralizált kriptopénznek.

Mint minden kriptovalutát, ezt is egy blokklánc tranzakciós adatbázison keresztül ellenőrzik, amely elosztott nyilvános főkönyvként működik. A Bitcoint Satoshi Nakamoto hozta létre – hogy a név egy személyre vagy egy csoportra utal-e, nem ismert.  A legtöbb kriptovaluta jellemzője, hogy úgy tervezték őket, hogy lassan csökkentsék a termelést.

Következésképpen a valutából mindig csak korlátozott számú egység lesz forgalomban. Ez olyan árucikkeket tükröz, mint az arany és más nemesfémek. A bitcoinok száma például várhatóan nem haladja meg a 21 milliót. Az olyan kriptovaluták, mint az ethereum, ezzel szemben kissé másképp működnek.

A kibocsátást évi 18 millió ethereum tokenben maximalizálják, ami a kezdeti készlet 25%-ának felel meg. A bitcoinok számának korlátozása “szűkösséget” biztosít, ami viszont értéket ad. Egyesek azt állítják, hogy a bitcoin megalkotója valójában a nemesfémekről mintázta a kriptopénzt. Ennek eredményeként a bányászat idővel egyre nehezebbé válik, mivel a bányászjutalom néhány évente a felére csökken, amíg el nem éri a nullát. Így talán már érthető, hogy mi is a kriptovaluta jelentése mögötti tartalom.

A kriptovaluták fő jellemzői

A kriptopénzek használatát, cseréjét és a tranzakciókat számos kulcsfontosságú alapelv szabályozza.

Kriptográfia

A kriptovaluták többféle módon is fejlett kriptográfiát használnak. A kriptográfia a második világháborúban a biztonságos kommunikációs módszerek iránti igényből fejlődött ki, hogy a könnyen olvasható információkat titkosított kóddá alakítsák át.

A modern kriptográfia azóta hosszú utat járt be, és a mai digitális világban elsősorban az informatikán és a matematikai elméleten alapul. Emellett a kommunikációtudományból, a fizikából és az elektrotechnikából is merít.

A kriptográfia két fő elemét alkalmazzák a kriptovalutákra – a hashinget és a digitális aláírást:

  • A hashing ellenőrzi az adatok integritását, fenntartja a blokklánc szerkezetét, és kódolja az emberek számlacímeit és tranzakcióit. Emellett létrehozza azokat a kriptográfiai rejtvényeket, amelyek lehetővé teszik a blokkbányászatot.
  • A digitális aláírások lehetővé teszik, hogy egy személy bizonyítsa, hogy egy titkosított információ tulajdonosa anélkül, hogy felfedné az információt. A kriptovaluták esetében ezt a technológiát használják a monetáris tranzakciók aláírására. Ez bizonyítja a hálózat számára, hogy a számlatulajdonos beleegyezett a tranzakcióba.

A Kriptovaluta jelentése mögött rejlő blokklánc technológia és a blokkbányászat

A blokklánc egy kriptopénz tranzakcióinak decentralizált, nyilvános főkönyve vagy listája. A legutóbbi tranzakciókból álló, befejezett blokkokat rögzítik és hozzáadják a blokklánchoz. Ezeket időrendi sorrendben, nyílt, állandó és ellenőrizhető nyilvántartásként tárolják.

A blokkláncokat a piaci résztvevők egyenrangú hálózata kezeli, és az új blokkok érvényesítésére meghatározott protokollt követnek. Minden egyes “csomópont” vagy a hálózathoz csatlakozó számítógép automatikusan letölti a blokklánc egy példányát.

Ez lehetővé teszi, hogy mindenki nyomon követhesse a tranzakciókat anélkül, hogy központi nyilvántartásra lenne szükség.  A blokklánc technológia olyan nyilvántartást hoz létre, amelyet a hálózat többi részének beleegyezése nélkül nem lehet megváltoztatni.

A blokklánc koncepcióját a bitcoin alapítójának, Satoshi Nakamotónak tulajdonítják. Ez a koncepció a digitális készpénzen és pénznemeken túl más alkalmazásokhoz is inspirációt adott.

Blokkbányászat

A blokkbányászat az új tranzakciós rekordok blokkokként történő csatolása a blokklánchoz. A folyamat során – a bitcoint használva példaként – új bitcoinok keletkeznek, növelve a forgalomban lévő érmék számát. A bányászathoz egy speciális szoftverre van szükség, amelyet matematikai rejtvények megoldására használnak, és ez érvényesíti a blokkokat alkotó törvényes tranzakciókat.

Ezek a blokkok körülbelül 10 percenként kerülnek fel a nyilvános főkönyvbe (blokklánc). Ahogy a szoftver megoldja a tranzakciókat, a bányász meghatározott mennyiségű bitcoinnal jutalmazza a bányászt. Minél gyorsabban képes a bányász hardvere feldolgozni a matematikai problémát, annál valószínűbb, hogy érvényesíteni tud egy tranzakciót és kiérdemli a bitcoin jutalmat.

A főbb kriptovaluták

Íme a piac jelenleg legismertebb kriptovalutái

Bitcoin

A Bitcoin az eredeti és legismertebb kriptovaluta. Satoshi Nakamoto, egy személy vagy egy név alatt álló csoport hozta létre 2009-ben. Vitatható, hogy jellemzői inkább hasonlítanak az árucikkekre, mint a hagyományos valutákra. Ezt tükrözi az a tény, hogy ma már inkább befektetési formaként, mint fizetési módként használják.

2018 júniusában körülbelül 17 millió bitcoin volt forgalomban (a rendelkezésre álló szám véges, 21 millió lehet). A kereskedők vagy tőzsdén keresztül vásárolhatnak bitcoint, vagy CFD-ken és spread fogadásokon keresztül spekulálhatnak az ármozgására.

Ethereum

Az Ethereum viszonylag új a kriptopénzek világában, hiszen 2015-ben indult. A bitcoin hálózatához hasonlóan működik, lehetővé téve az emberek számára, hogy egy nyílt hálózaton keresztül értéket képviselő tokeneket küldjenek és fogadjanak. A tokeneket eternek nevezik, és ezt használják fizetőeszközként a hálózaton. Az Ethereum elsődleges felhasználási területe azonban nem fizetési formaként, hanem okosszerződések formájában működik.

Az okos szerződések olyan kódszkriptek, amelyeket az ethereum blokkláncban lehet telepíteni. Az ether limitje is kissé másképp működik, mint a bitcoiné. A kibocsátást évi 18 millió etherben maximalizálják, ami a kezdeti kínálat 25%-ának felel meg. Tehát míg az abszolút kibocsátás fix, addig a relatív infláció minden évben csökken.

Bitcoin cash

A Bitcoin cash (BCH) egy kriptopénz és fizetési hálózat, amely a Bitcoinhoz való 2017 decemberi hard fork eredményeként jött létre. A hard fork akkor következik be, amikor a kriptopénz közösség tagjainak nézeteltérése támad, általában a hálózaton belül használt szoftverek fejlesztésével kapcsolatban.

Ebben az esetben a blokkméret növelésére vonatkozó javaslat körül alakult ki nézeteltérés. Egy elágazás után a blokklánc kettéválik, és a bányászokra és a szélesebb közösségre marad, hogy eldöntsék, melyik kriptovalutához igazodjanak. Amikor a bitcoin hard forkjára sor került, jellemzően minden egyes birtokolt bitcoinért egy bitcoin cash tokent adtak (bár egyes tőzsdék úgy döntöttek, hogy nem ismerik el a bitcoin cash-t).

A két erős feltörekvő

Litecoin

A Litecoin (LTC) egy peer-to-peer kriptopénz, amelyet Charlie Lee (egy korábbi Google-alkalmazott) hozott létre 2011-ben. Ez egy korai bitcoin-spinoff, vagy “altcoin” volt, és eredetileg a bitcoinnál kisebb értékű tranzakciókra szánták. Technikailag úgy hozták létre, hogy majdnem azonos legyen a bitcoinnal, de van néhány figyelemre méltó eltérés és fejlesztés.

Például a litecoin akár négyszer gyorsabban képes feldolgozni a blokkokat, mint a bitcoin. A bányászatához is kifinomultabb technológiára van szükség, de az elérhető érmék teljes száma sokkal nagyobb felső határral rendelkezik. Jelenleg 84 millióra van beállítva, ami négyszer nagyobb, mint a bitcoiné.

Ripple

A Ripple (XRP) egy olyan hálózat, amely lehetővé teszi bármilyen valuta (beleértve a fiat valutákat és a kriptovalutákat is) átutalását világszerte. Célja, hogy biztonságos, gyors és alacsony költségű átutalásokat biztosítson a hálózaton keresztül, a csalás vagy a visszaterhelés kockázata nélkül. A hálózat lényegesen gyorsabb, mint a bitcoin.

A tranzakciókat néhány másodperc alatt képes elszámolni. A minimális tranzakciós költség is sokkal alacsonyabb, ami az egyik oka annak, hogy a ripple-t egyre inkább elfogadják a bankok elszámolásra. Ripple a ripple hálózaton használt natív kriptopénz (XRP) neve is.

A Kriptovaluta jelentése – Összefoglaló

Szóval íme a kriptovaluta jelentése röviden összefoglalva: A bitcoint és más kriptovalutákat leginkább potenciális valutaként lehet jellemezni. Mint fentebb említettük, ma még nem fogadják el őket széles körben csereeszközként. Jelentős korlátok tartják vissza őket attól, hogy teljes értékű valutákká fejlődjenek. Az is kérdéses, hogy a kriptovaluták nem csupán egy pénzügyi buborék részét képezik-e. De lehetséges, bár egyesek szerint valószínűtlen, hogy a jövőben szélesebb körben elterjednek mint csereeszköz.

A kriptovaluták mögött álló blokklánc-technológia lehetséges felhasználási területei is érdekesek. Lehetséges, hogy ezt a technológiát más célokra is alkalmazzák majd, például jogi tranzakciókra, biztonsági programokra és szavazási rendszerekre. Mindenesetre a bizalom és az elkötelezettség egyre nagyobb a kriptovaluták iránt az emberek részéről. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a jelenlegi piaci rendszerünk fentarthatatlansága (beleértve az egyre nagyobb inflációt) is csak a kriptovaluták elterjedését erősíti.

 

Kapcsolódó cikkek:

Az Oldal Tetejére