A Kriptovaluta. Minden amit tudni szeretnél róla.

A Kriptovaluta teljes bemutatása

Mi az a kriptovaluta? Egyszerűen fogalmazva, a kriptopénz a digitális pénz új formája. A hagyományos, nem kriptovaluta alapú pénzedet, például az amerikai dollárt vagy a magyar forintot digitálisan is átutalhatod, de ez nem egészen ugyanaz, mint ahogy a kriptovaluták működnek.

Ha a kriptovaluták általánossá válnak, akkor lehet, hogy a hagyományos valutákhoz hasonlóan elektronikusan is fizethetsz velük. Ami azonban megkülönbözteti a kriptovalutákat, az a mögöttük álló technológia. Azt mondhatod: “Kit érdekel a pénzem mögötti technológia?

Engem csak az érdekel, hogy mennyi van belőle a pénztárcámban!” A probléma az, hogy a világ jelenlegi pénzrendszerei egy csomó problémával küzdenek. Íme néhány példa:

 • Az olyan fizetési rendszerek, mint a hitelkártyák és az átutalások elavultak.
 • A legtöbb esetben egy csomó közvetítő, például bankok és brókerek vesznek részt a folyamatban, ami drágává és lassúvá teszi a tranzakciókat.
 • A pénzügyi egyenlőtlenségek világszerte nőnek.
 • Körülbelül 3 milliárd bank nélküli vagy alulbankolt ember nem fér hozzá a pénzügyi szolgáltatásokhoz. Ez a bolygó lakosságának körülbelül a fele!

A kriptovaluták célja, hogy megoldja e problémák egy részét, ha nem többet.

A kriptovaluták alapjai

Tudod, hogy a mindennapi, állami alapú valutádat a bankokban tartják fenn? És hogy egy ATM-re vagy banki kapcsolatra van szükséged ahhoz, hogy többet kapj belőle, vagy hogy átutalhasd másoknak? Nos, a kriptovalutákkal talán teljesen megszabadulhatsz a bankoktól és más központosított közvetítőktől.

Ez azért van, mert a kriptovaluták a blokklánc nevű technológiára épülnek, amely decentralizált (vagyis nem egyetlen szervezet irányítja). Ehelyett a hálózat minden számítógépe megerősíti a tranzakciókat.

A pénz definíciója

Mielőtt belemennénk a kriptovaluták apró részleteibe, meg kell értenünk magának a pénznek a definícióját. A pénz mögötti filozófia kicsit olyan, mint az egész “melyik volt előbb: a tyúk vagy a tojás?” dolog. Ahhoz, hogy a pénz értékes legyen, számos jellemzővel kell rendelkeznie, például a következőkkel:

 • Elég embernek kell rendelkeznie vele.
 • A kereskedőknek el kell fogadniuk fizetőeszközként.
 • A társadalomnak bíznia kell abban, hogy értékes, és hogy a jövőben is értékes marad.

Természetesen a régi időkben, amikor a csirkét cipőre cseréltük, a kicserélt anyagok értéke természetükből fakadt. Amikor azonban megjelentek az érmék, a készpénz és a hitelkártyák, megváltozott a pénz definíciója, és ami még fontosabb, a pénz bizalmi modellje.

A pénz másik kulcsfontosságú változása a tranzakciók egyszerűsége volt. A tonnányi aranyrúd egyik országból a másikba való cipelésének nehézsége volt az egyik fő oka a készpénz feltalálásának. Aztán, amikor az emberek még lustábbak lettek, feltalálták a hitelkártyákat. De a hitelkártyák a kormány által ellenőrzött pénzt hordozzák.

Ahogy a világ egyre jobban összekapcsolódik, és egyre jobban aggódik a hatóságok miatt, akik vagy az emberek érdekeit tartják szem előtt, vagy nem, a kriptovaluták értékes alternatívát kínálhatnak.

Íme egy vicces tény: a normál, kormány által támogatott pénznem, például az amerikai dollár, most, hogy a kriptovaluták is megjelentek, a fiat currency fantázianevet kell viselnie. Fiatnak nevezzük az olyan törvényes fizetőeszközöket, mint az érmék és bankjegyek, amelyeknek csak azért van értékük, mert a kormány ezt mondja.

Néhány kriptovaluta története

A legelső kriptopénz a (dobpergést kérek) Bitcoin volt! Valószínűleg többet hallottál a Bitcoinról, mint bármi másról a kriptoiparban. A Bitcoin volt az első blokklánc első terméke, amelyet egy névtelen entitás fejlesztett ki, aki a Satoshi Nakamoto névre hallgatott. Satoshi 2008-ban hozta nyilvánosságra a Bitcoin ötletét, és az elektronikus pénz “tisztán peer-to-peer változataként” írta le.

A Bitcoin volt az első létrehozott kriptopénz, de a Bitcoin hivatalos bevezetése előtt évekkel számos kísérlet történt a digitális valuták létrehozására. A Bitcoinhoz hasonló kriptovalutákat egy bányászatnak nevezett folyamat révén hozzák létre. Az ércbányászattól nagyon eltérő, a kriptovaluták bányászatához nagy teljesítményű számítógépek bonyolult problémák megoldására van szükség.

A Bitcoin 2011-ig az egyetlen kriptovaluta maradt. Ekkor a Bitcoin-rajongók elkezdték észrevenni a hibáit, ezért úgy döntöttek, hogy alternatív érméket, más néven altcoinokat hoznak létre, hogy javítsák a Bitcoin felépítését olyan dolgok tekintetében, mint a sebesség, a biztonság, az anonimitás és más. Az első altcoinok között volt a Litecoin, amelynek célja az volt, hogy a Bitcoin aranyának ezüstje legyen. De a cikk írásakor már több mint 1600 kriptovaluta érhető el, és a jövőben várhatóan ez a szám még növekedni fog.

A kriptovaluta legfontosabb előnyei

Még mindig nem győztelek meg arról, hogy a kriptovaluták (vagy bármely más decentralizált pénz) jobb megoldást jelentenek, mint a hagyományos, állami alapú pénz? Íme néhány megoldás, amelyet a kriptovaluták decentralizált jellegük révén nyújthatnak:

 • A korrupció csökkentése: A nagy hatalommal nagy felelősség is jár. De ha egy csomó hatalmat adsz egyetlen személynek vagy szervezetnek, akkor megnő annak az esélye, hogy visszaélnek a hatalmukkal. A 19. századi brit politikus, Lord Acton mondta ezt a legjobban: “A hatalom korrumpál, az abszolút hatalom pedig abszolút módon korrumpál.” A kriptovaluták célja az abszolút hatalom problémájának megoldása azáltal, hogy a hatalmat sok ember között, vagy még jobb esetben a hálózat összes tagja között osztják el. Egyébként is ez a blokklánc-technológia alapgondolata.
 • Az extrém pénznyomtatás megszüntetése: A kormányoknak vannak központi bankjaik, a központi bankok pedig képesek egyszerűen pénzt nyomtatni, amikor komoly gazdasági problémával szembesülnek. Ezt a folyamatot mennyiségi lazításnak is nevezik. A több pénz nyomtatásával egy kormány képes lehet arra, hogy megmentse az adósságot vagy leértékelje a valutáját. Ez a megközelítés azonban olyan, mintha kötést tennénk egy törött lábra. Nemcsak hogy ritkán oldja meg a problémát, de a negatív mellékhatások néha még az eredeti problémát is felülmúlják.

Ha például egy olyan ország, mint Irán vagy Venezuela túl sok pénzt nyomtat, a valutája értéke annyira lecsökken, hogy az infláció az egekbe szökik, és az emberek már a mindennapi árukat és szolgáltatásokat sem tudják megvenni.

A készpénzük alig ér annyit, mint egy tekercs vécépapír. A legtöbb kriptovaluta korlátozott, meghatározott mennyiségű érme áll rendelkezésre. Amikor az összes érme forgalomban van, egy központi entitásnak vagy a blokklánc mögött álló vállalatnak nincs egyszerű módja arra, hogy egyszerűen több érmét hozzon létre vagy bővítse a készletet.

 • Az emberek kezébe adni a saját pénzüket: A hagyományos készpénzzel gyakorlatilag minden kontrollt átadsz a központi bankoknak és a kormánynak. Ha megbízol a kormányodban, az remek, de ne feledd, hogy a kormányod bármikor képes egyszerűen befagyasztani a bankszámládat, és megtagadni a pénzedhez való hozzáférést. Az Egyesült Államokban például, ha nincs törvényes végrendeleted, és van egy vállalkozásod, a kormánynak joga van az összes vagyonodra, ha meghalsz. Egyes kormányok akár egyszerűen eltörölhetik a bankjegyeket, ahogyan azt India tette 2016-ban. A kriptovalutákkal te és csak is te férhetsz hozzá a pénzedhez.
 • Kikapcsolja a közvetítőket: A hagyományos pénzzel minden egyes átutalásnál egy közvetítő, például a bankod vagy egy digitális fizetési szolgáltatás részesedést kap. A kriptovaluták esetében a blokklánc összes hálózati tagja ez a közvetítő; az ő kompenzációjuk másképp van kialakítva, mint a fiat pénz közvetítőié, ezért ahhoz képest minimális.
 • A nem bankszámlázottak kiszolgálása: A világ polgárainak jelentős része nem vagy csak korlátozottan fér hozzá a bankokhoz hasonló fizetési rendszerekhez. A kriptovaluták célja, hogy megoldják ezt a problémát azáltal, hogy a digitális kereskedelmet világszerte elterjesztik, így bárki, akinek van mobiltelefonja, elkezdhet fizetni. És igen, több embernek van hozzáférése mobiltelefonhoz, mint bankhoz. Valójában több embernek van mobiltelefonja, mint vécéje, de jelenleg a blokklánc technológia nem biztos, hogy képes megoldani az utóbbi problémát.

Közös kripto- és blokklánc-mítoszok

A 2017-es Bitcoin-hype során rengeteg tévhit kezdett keringeni az egész iparágról. Ezek a mítoszok szerepet játszhattak a hullámzást követő kriptopénz összeomlásban. Fontos megjegyezni, hogy mind a blokklánc technológia, mind annak mellékterméke, a kriptopénzpiac még gyerekcipőben jár, és a dolgok gyorsan változnak.

Hadd tisztázzak néhányat a leggyakoribb félreértések közül:

 • A kriptovaluták csak a bűnözőknek jók. Egyes kriptovaluták az anonimitással büszkélkednek, mint az egyik legfontosabb tulajdonságukkal. Ez azt jelenti, hogy a tranzakciók során nem derül fény a személyazonosságodra. Más kriptovaluták decentralizált blokkláncon alapulnak, ami azt jelenti, hogy nem egy központi kormány áll mögöttük. Ezek a jellemzők vonzóvá teszik az ilyen kriptovalutákat a bűnözők számára, azonban a korrupt országokban a törvénytisztelő polgárok is profitálhatnak belőlük. Ha például a korrupció és a politikai instabilitás miatt nem bízol meg a helyi bankodban vagy országodban, a legjobb módja lehet a pénzed tárolására a blokklánc és a kriptopénzeszközök.
 • Minden kriptovalutával anonim tranzakciókat végezhetsz. Valamilyen oknál fogva sokan a Bitcoint az anonimitással azonosítják. De a Bitcoin, sok más kriptovalutával együtt, egyáltalán nem foglalja magában az anonimitást. Az ilyen kriptovaluták használatával végrehajtott összes tranzakció nyilvános blokkláncon történik. Néhány kriptovaluta, például a Monero, valóban a magánéletet helyezi előtérbe, ami azt jelenti, hogy egyetlen kívülálló sem tudja kideríteni a tranzakciók forrását, összegét vagy célját. A legtöbb más kriptovaluta, köztük a Bitcoin, azonban nem így működik.
 • A blokklánc egyetlen alkalmazása a Bitcoin. Ez az elképzelés nem is állhatna távolabb az igazságtól. A Bitcoin és más kriptovaluták a blokklánc forradalom apró melléktermékei. Sokan úgy vélik, Satoshi csupán azért hozta létre a Bitcoint, hogy példát mutasson arra, hogyan működhet a blokklánc technológia.
 • Minden blokklánc tevékenység privát. Sokan tévesen azt hiszik, hogy a blokklánc technológia nem nyilvános, és csak a közös felhasználókból álló hálózata számára hozzáférhető. Bár egyes vállalatok saját privát blokkláncokat hoznak létre, amelyeket csak az alkalmazottak és az üzleti partnerek használhatnak, a híres kriptovaluták, például a Bitcoin mögött álló blokkláncok többsége a nyilvánosság számára is hozzáférhető. Szó szerint bárki, akinek van számítógépe, valós időben hozzáférhet a tranzakciókhoz. Például megtekintheted a Bitcoin valós idejű tranzakcióit.

A kriptopénzek kockázatai

Mint bármi más az életben, a kriptovaluták is magukban hordozzák a kockázatokat. Akár kriptovalutákkal kereskedsz, akár befekteted őket, vagy egyszerűen csak megtartod őket a jövőre nézve, előzetesen fel kell mérned és meg kell értened a kockázatokat.

A legtöbbet emlegetett kriptopénz kockázatok közé tartozik a volatilitásuk és a szabályozás hiánya. A volatilitás különösen 2017-ben kicsúszott a kezünkből, amikor a legtöbb jelentős kriptovaluta, köztük a Bitcoin árfolyama 1000 százalék fölé szökött, majd összeomlott.

Ahogy azonban a kriptopénz-felhajtás lecsillapodott, az árfolyam-ingadozások kiszámíthatóbbá váltak, és a részvények és más pénzügyi eszközök hasonló mintáit követték. A szabályozás egy másik fontos téma az iparágban. A vicces az, hogy mind a szabályozás hiánya, mind a szabályozásnak való kitettség kockázati eseményekké válhat a kriptopénz-befektetők számára.

Felkészülni a tranzakciókra

A kriptovaluták azért vannak itt, hogy egyszerűbbé és gyorsabbá tegyék a tranzakciókat. Mielőtt azonban kihasználnád ezeket az előnyöket, fel kell szerelkezned kripto kütyükkel, fel kell fedezned, hol juthatsz hozzá a különböző kriptovalutákhoz, és meg kell ismerned a kriptovaluta közösséget. Az alapvető dolgok közé tartoznak a kriptopénz tárcák és a tőzsdék.

Kriptovaluta tárcák

Egyes kriptopénz-tárcák, amelyekben a megvásárolt kriptókat tárolod, hasonlítanak az olyan digitális fizetési szolgáltatásokhoz, mint az Apple Pay és a PayPal. Általában azonban különböznek a hagyományos tárcáktól, és különböző formátumokban és biztonsági szinteken léteznek.

A kriptopénzek piacán nem lehet részt venni kriptotárca nélkül. Szerezd be a legbiztonságosabb típusú tárcát, például a hardveres vagy papírtárcát, a kényelmes online tárcák helyett.

Kriptovaluta tőzsdék

Miután beszereztél magadnak egy kriptotárcát, készen állsz a kriptovásárlásra, és az egyik legjobb célpont egy kriptopénzváltó. Ezeken az online webes szolgáltatásokon átutalhatod a hagyományos pénzedet kriptovaluták vásárlására, különböző típusú kriptovalutákat cserélhetsz, vagy akár tárolhatod is a kriptovalutáidat.

A kriptovaluták tőzsdén való tárolása magas kockázatúnak számít, mivel a múltban számos ilyen tőzsde volt kitéve hackertámadásoknak és átveréseknek. Ha végeztél a tranzakciókkal, a legjobb, ha az új digitális eszközeidet a személyes, biztonságos pénztárcádba helyezed át.

A tőzsdéknek különböző formái és típusai vannak. Némelyik olyan, mint a hagyományos tőzsdék, és közvetítőként működik. Ez a kriptórajongók szerint a kriptopénzpiac arconcsapása, amely megpróbálja megszüntetni a központosított közvetítőt.

Mások decentralizáltak, és olyan szolgáltatást nyújtanak, ahol a vevők és az eladók összejönnek, és peer-to-peer módon bonyolítanak le tranzakciókat. Azonban ezeknek is megvannak a maguk problémái, például a kizárás kockázata. A kriptotőzsde harmadik típusát hibridnek nevezik, és ez egyesíti a másik két típus előnyeit, hogy jobb és biztonságosabb élményt nyújtson a felhasználóknak.

Kriptovaluta közösségek

A kriptoközösség megismerése lehet a következő lépés, amikor a piacon való eligazodásodást keresed. A világhálón rengeteg csevegőszoba és támogató csoport található, amelyek segítségével megismerheted a piacot és azt, hogy miről beszélnek az emberek. Íme néhány lehetőség a bekapcsolódásra:

 • Crypto-specifikus Telegram-csoportok. Sok kriptovalutának van saját csatornája a Telegram alkalmazáson. Ahhoz, hogy csatlakozhass hozzájuk, először is le kell töltened a Telegram messenger alkalmazást okostelefonodra vagy számítógépedre; iOS és Android rendszerre is elérhető.
 • Kripto chatszobák a Redditen vagy a BitcoinTalkon: A BitcoinTalk és a Reddit rendelkezik a legrégebbi kripto chatszobákkal. Egyes témákat regisztráció nélkül is megtekinthetsz, de ha be akarsz kapcsolódni, be kell jelentkezned. (Természetesen a Reddit nem kizárólag a kriptókkal foglalkozik, de a különböző kriptopénz témák között kereshetsz.)
 • TradingView csevegőszoba: Az egyik legjobb kereskedési platform, a TradingView egy közösségi szolgáltatással is rendelkezik, ahol mindenféle kereskedők és befektetők összejönnek, és megosztják egymással gondolataikat, kérdéseiket és ötleteiket.
 • Invest Diva prémium befektetői csoportja: Ha egy kevésbé zsúfolt és inkább a befektetésre/kereskedésre összpontosító helyet keresel, ahol támogatást kaphatsz, akkor csatlakozhatsz a befektetési csoporthoz.

A másik oldalon sok csaló is az ilyen típusú platformokat célozza meg, hogy reklámozza és bajba csalja a tagokat. Tartsd meg az eszed!

Készíts tervet, mielőtt belevágsz

Lehet, hogy csak néhány kriptovalutát szeretnél vásárolni és félretenni a jövőbeni potenciális növekedésük miatt. Vagy lehet, hogy aktívabb befektetővé szeretnél válni, és a profit és a bevétel maximalizálása érdekében rendszeresebben vásárolsz vagy adsz el kriptovalutákat.

Mindettől függetlenül rendelkezned kell egy tervvel és egy stratégiával. Még ha a tranzakciód egyszeri dolog is, és a következő tíz évben nem akarsz hallani semmit a kriptoeszközökről, akkor is meg kell szerezned a szükséges ismereteket az olyan dolgok meghatározásához, mint például a következők:

 • Mit vásárolj
 • Mikor vásárolj
 • Mennyit vásárolj
 • Mikor kell eladni

A következő szakaszok gyors áttekintést adnak azokról a lépésekről, amelyeket meg kell tenned, mielőtt megvásárolnád első kriptopénzedet.

Ha még nem állsz teljesen készen a kriptovaluták megvásárlására, ne aggódj: Kipróbálhatod a kriptók alternatíváit, mint például a kezdeti érmefelajánlásokat, a bányászatot, a részvényeket és egyebeket.

Válaszd ki a kriptovalutákat

A cikk írásakor több mint 1600 kriptovaluta van forgalomban, és a számuk egyre csak nő. E kriptók némelyike öt éven belül eltűnhet. Mások 1000 százalék fölé robbanhatnak, és akár a hagyományos készpénz helyébe is léphetnek. A kriptovalutákat olyan dolgok alapján lehet kiválasztani, mint a kategória, a népszerűség, az ideológia, a blokklánc mögött álló menedzsment és a gazdasági modell.

Mivel a kriptoipar meglehetősen új, még mindig nagyon nehéz azonosítani a legjobban teljesítő kriptókat hosszú távú befektetésekhez. Ezért előnyös lehet a különböző típusú és kategóriájú kriptopénzek közötti diverzifikáció a kockázat kezelése érdekében. Ha 15 vagy több kriptót diverzifikálsz, növelheted a portfóliódban a nyertesek esélyét. A másik oldalon a túldiverzifikáció is problémássá válhat, ezért kiszámított intézkedéseket kell hoznod.

Elemezz, fektess be és profitálj

Ha leszűkítetted a neked tetsző kriptovalutákat, akkor meg kell határoznod, hogy mikor a legjobb megvásárolni őket. Például 2017-ben sokan kezdtek hinni a Bitcoin ötletében, és szerettek volna beszállni. Sajnos sokan közülük rosszul kezelték az időzítést, és akkor vásároltak, amikor az árfolyam már elérte a csúcspontját.

Ezért nem csak kevesebb bitcoint tudtak vásárolni, hanem a veszteségükön is ülniük kellett, és várniuk kellett a következő árfolyam-emelkedésre. Az árfolyam-akciók elemzésével és a megfelelő kockázatkezeléssel azonban képes lehetsz arra, hogy az esélyeket a magad javára fordítsd, és a jövőben rengeteg profitra tegyél szert.

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Az Oldal Tetejére