A Pí kriptovaluta bemutatása és jövőbeli kilátásai

A pí kriptovaluta bemutatása

A Pi Network (PI), azaz a Pí kriptovaluta a legújabb digitális érme, amely még a teljes bevezetése előtt felkeltette a kriptopénz közösség figyelmét. Egyes felhasználók úgy tekintenek rá, mint egy lehetőségre, hogy az alapoktól kezdve bekapcsolódjanak egy kriptopénzbe, és a jövőben profitáljanak belőle, ugyanúgy, ahogy a Bitcoin korai alkalmazói hatalmas nyereséget gyűjtöttek a bányászatból és az érme tartásából. Mások azonban a Pi-t egy többszintű marketing (MLM) átveréshez hasonlítják, amely nem tartogat értéket.

De mi is az a Pi Network és hogyan működik? Hallottál már a Pi kriptopénzről, és szeretnél többet megtudni róla, mint lehetséges befektetésről? Ez a cikk áttekintést nyújt arról, hogy mit szeretne elérni a Pi Network, és hogyan alakul már most a Pi kriptovaluta árfolyam-előrejelzése.

Mi az a Pi Network és, hogy jön ide a Pí kriptovaluta?

A Pi Network egy digitális valutaprojekt, amelynek célja, hogy a kriptobányászat elérhetővé váljon. Pontosan azért mert a Bitcoinhoz hasonló első generációs valuták központosítása miatt a mindennapi felhasználók számára elérhetetlenné váltak.

A Stanfordon végzett diplomásokból álló csapat által kifejlesztett Pi Network lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy mobiltelefonos alkalmazásával érméket bányásszanak, és a tranzakciókat egy elosztott nyilvántartáson validálják.

A π számon alapuló márkajelzéssel rendelkező projekt első fázisa 2019-ben, a Pi-napon indult útjára az ingyenes Pi bányászati alkalmazással. A hálózatnak 2019 júniusára már több mint 100 000 aktív felhasználója volt. Egy évvel később, a 2. fázis indulásakor pedig már több mint 3,5 millió.

Az alkalmazás 2020 májusában kezdett hirdetéseket futtatni, hogy a projekt finanszírozási forrását biztosítsa. A felhasználói bázis 2021 márciusában elérte a 14 milliót, miután februárban átlépte a 12 milliós határt.

A Pi kriptovaluta a Pi hálózaton futó kriptopénz, és más kriptókhoz, például a Bitcoinhoz hasonlóan a PI-t is úgy tervezték, hogy rendszeres “felezésen” essen át, hogy megvédje a szűkösségét. A felezés az, amikor a bányászok által az új tranzakciók feldolgozásáért kapott érmék számát egy bizonyos mérföldkő elérésekor a felére csökkentik.

A Pi kriptovaluta bányászati rátája felére csökkent 1,6 π/óráról, amikor elérte a 100 000 felhasználót. Ismét megfeleződött 0,4 π/órára, amikor elérte az 1 milliót, és ismét 0,2 π-re, amikor elérte a 10 milliót. Ez a csökkenés folytatódni fog, és 1 milliárd felhasználó esetén eléri a nullát. A projekt jelenlegi második fázisában a felhasználók önként jelentkezhetnek, hogy kipróbálják a Pi Node asztali szoftvert a számítógépükön.

A harmadik fázis

De mikor indul a harmadik fázis. A fejlesztők szerint a harmadik fázis indulását nem határozták meg előre, hanem a második fázisban elért előrehaladástól függ. Az olyan hálózatok csomópontjaival ellentétben, mint a Bitcoin vagy az Ethereum, amelyek proof-of-work protokollt használnak, a Pi Node-ok a Stellar Consensus Protocol (SCP) algoritmusán alapuló algoritmust használják.

A Pi csomópontok egy elosztott főkönyvben érvényesítik a tranzakciókat, és konszenzusra jutnak a főkönyv által rögzített új tranzakciók sorrendjéről. Az SCP alapján a PI-csomópontok biztonsági köröket vagy csoportokat alkotnak, amelyek három-öt megbízható, a hálózatok minden egyes felhasználója által ismert személyből állnak.

A biztonsági körök olyan globális bizalmi hálózatot hoznak létre, amely megakadályozza a nem valid tranzakciókat. Ezáltal azokat csak akkor lehet érvényesíteni a megosztott főkönyvben, ha a megbízható csomópontok jóváhagyják azokat.

A Pi Kriptovaluta továbbra is kiadás előtti üzemmódban marad

Ha azon gondolkodsz, hogyan vásárolhatsz Pi Coin-t a portfóliódba, ez még nem lehetséges. A Pi kriptopénzt bányászó felhasználók csak a projekt harmadik fázisában tudják majd kivenni vagy elcserélni érméiket. Pontosan akkor amikor a Pi teljesen decentralizált blokkláncra vált. A Pi-t a tesztelési fázis alatt nem lehet átutalni. Mindezt azért, hogy a projekt honlapja szerint megakadályozzák, hogy hamis számlákon érméket halmozzanak fel.

A Pi pénztárcák egyenlegei várhatóan akkor lesznek tiszteletben tartva, amikor a Pi a tesztnetről átkerül a mainnetre.  Ez akkor fog megtörténni amikor a blokklánc protokoll kilép a fejlesztésből és teljes mértékben bevezetésre kerül. Ennek eredményeképpen a Pi Coin még nem érhető el a kriptopénz-tőzsdéken vagy kereskedési platformokon.

Amint a 3. fázis elindul, a tulajdonosok teljes mértékben átvehetik majd az ellenőrzést a privát és nyilvános tárca kulcsaik felett. Az érmét arra használhatják majd, hogy termékeket és szolgáltatásokat vásároljanak a Pi peer-to-peer piactéren, vagy fiat valutára váltsák.

A kulcsok nélkül a felhasználók nem tudják átutalni vagy elkölteni a birtokukban lévő valutát. A Pi mobilalkalmazás kriptopénz-tárcaként működik, amely a felhasználó telefonszámához vagy Facebook-fiókjához kapcsolódik.

Más nyilvános blokkláncokhoz hasonlóan a Pi blokklánc is lehetővé teszi, hogy külső pénztárcákban tartsák a Pi érméket, és tranzakciókat bonyolítsanak le velük, közvetlenül a blokkláncra küldve a tranzakciókat.

Más blokkláncokkal ellentétben azonban a fejlesztői még nem adták ki a forráskódját. 2020 decemberében a Pi fejlesztői bemutattak egy új Pi Brainstorming alkalmazást, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy alkalmazásötleteket javasoljanak, csatlakozzanak projektekhez és más felhasználókkal kapcsolatba lépjenek.

Amitől MLM hatást kelt.

A korai alkalmazók felhalmozzák a Pi kriptót, arra számítva, hogy a 3. fázis életbe lépése után az ár meredeken emelkedni fog. Bár az érme bányászati rátája a felére csökkent, a felhasználók növelhetik a bányászati rátájukat, ha más aktív bányászokhoz csatlakoznak.

Az új felhasználók csak akkor csatlakozhatnak a Pi Networkhöz, ha rendelkeznek egy másik felhasználótól kapott ajánló kóddal. A projekt fejlesztői azt állítják, hogy a Pi Network biztonságát a személyes hálózatok növelik. Ezzel arra ösztönözve a felhasználókat, hogy hozzák be barátaikat és családtagjaikat. Ami szkepticizmusra ad okot, hogy ez egy többszintű marketing vagy piramisjáték.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a felhasználók csak a saját közvetlen hálózataikból szerezhetnek érméket – és nem a kapcsolataik hálózatából, mint egy MLM-rendszer esetében. Néhány kriptopénz megfigyelő már elkezdte a Pi Network értékét megjósolni. Nézzük meg, hogy mi lesz a Pi árfolyama valószínűleg, ha elindul a kereskedés.

2021-2025-re vonatkozó árelőrejelzés

Mint más digitális érmék indulásakor, a Pi kriptopénz értéke valószínűleg viszonylag alacsony szinten indul majd az amerikai dollárral szemben, és a használat növekedésével emelkedik. Mire utal néhány árelőrejelzés?

A cikk írásakor, a Digitalcoinprice.com 2021-2025-ös Pi hálózati árfolyam-előrejelzése azt vetítette előre, hogy az érme ára az amerikai dollárral szemben 2021-ben átlagosan 0,0107 dollárról 2022-re 0,0127 dollárra, 2025-re pedig 0,0212 dollárra fog emelkedni. Hosszabb távon a PI árfolyamát 2028-ra átlagosan 0,0319 dollárra jósolta.

A PiCoin árfolyam-előrejelzés 2021-2028-ra vonatkozóan, azonban a weboldal törölte az árbecsléséről szóló összes információt. Eközben a Wallet Investor algoritmus-alapú előrejelző szolgáltatás a PiCoin árát 0,0132 dollárra jósolja, 0,00743 dolláros lejtővel.

Attól függően, hogy hány kriptopénz felhasználó és tőzsde veszi át a Pi-t, a Changelly kriptotőzsde szerint a bika esete szerint a Pi árfolyama elérheti az 1 dollárt, ha 2021 végéig elindul. Hosszabb távon az ár 2025-re akár 5 dollárra is emelkedhet, jósolja a Changelly.

 

Kapcsolódó cikkek:

Az Oldal Tetejére