A tron kriptovaluta bemutatása

A TRON kriptovaluta bemutatása

Jelenleg, ha gyakorlatilag bármit el akarsz végezni az interneten, legyen szó videónézésről, fizetésről, kereskedésről vagy egyszerűen csak online böngészésről, akkor valószínűleg központi platformokra kell támaszkodnod. Ez számos hátulütővel jár, amelyek közül nem utolsósorban adatvédelmi aggályok, adatmanipuláció és dezinformáció, valamint potenciális cenzúra is előfordulhat. De ez talán már nem sokáig lesz így, ha a TRON kriptovaluta teljesíti nagyra törő céljait.

Mi az a TRON kriptovaluta (TRON)?

A TRON kriptovaluta egy fejlett blokkláncplatform, amely a tartalomterjesztési iparág decentralizálására és demokratizálására épül engedély nélküli eszközök, platformok és protokollok arzenálján keresztül. Intelligens szerződésekre képes blokkláncként a TRON lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy nagy teljesítményű decentralizált alkalmazásokat (DApps) építsenek és telepítsenek, amelyek gyakorlatilag bármilyen célra tervezhetők. Beleértve az online játékokat, decentralizált tőzsdéket, hozamfarmokat, nyílt hitelezési platformokat és még sok mást.

A platformot 2017 szeptemberében alapította Justin Sun technológiai vállalkozó, aki jelenleg a Tron Foundationt vezeti. Ez egy nonprofit szervezetet, amely a TRON ökoszisztéma fejlesztését és növekedését segíti. Összesen 70 millió dollárt gyűjtött egy kezdeti érmefelajánlás (ICO) során, és 2018 júniusában elindította a mainnetjét. Azóta a piaci kapitalizáció alapján a 20 legnagyobb kriptovaluta közé nőtte ki magát, és rövid ideig a top 10 között is megfordult.

A TRON Kriptovaluta működése

A TRON kriptovaluta annyiban hasonlít az EOS-hoz, hogy a hálózat felhasználóinak erőforrásokat kell szerezniük ahhoz, hogy tranzakciókat bonyolíthassanak le, illetve okosszerződésekkel léphessenek kapcsolatba. A TRON-on ezek az erőforrások négy típusra oszlanak: sávszélesség, CPU, tároló és RAM. A felhasználóknak be kell fagyasztaniuk (ideiglenesen zárolniuk) a TRX-üket, hogy sávszélességhez és energiához jussanak.

Amikor egy felhasználó hagyományos tranzakciót hajt végre, sávszélesség-pontok kerülnek felhasználásra, míg az okosszerződéses tranzakciók energiát is fogyasztanak. Mind a sávszélesség, mind az energia fokozatosan térül meg egy 24 órás időszak alatt. A legtöbb okosszerződéses platformhoz hasonlóan a TRON is rendelkezik saját virtuális géppel. Ebben az esetben TRON Virtual Machine (TVM) néven. A TVM lényegében az okos szerződések biztonságos és decentralizált, de megbízható környezetben történő futtatására használt operációs rendszer.

A TVM állítólag Turing-teljes, de a teljes képességeit még nem sikerült feltárni.  A TRON-t egy delegált tétbizonyítási (DPoS) konszenzusmechanizmus biztosítja, amely egy 27 szuperképviselőből (SR) álló hálózatot használ a tranzakciók ellenőrzésére és blokkokba csomagolására. Ezeket a szuperképviselőket nyílt választáson választják pozíciójukba, amelynek során a TRX-tulajdonosok az érdemeik alapján szavaznak a kedvenc SR-jeikre.

A szuperképviselők feladata az is, hogy javaslatokat tegyenek a TRON-hálózat fejlesztésére. Ezekre aztán a többi SR és egy másik csomóponttípus, az úgynevezett SR-partnerek megszavaznak vagy elutasítanak. Az eredeti TRON fehér könyvben (White paper) egy 10 éves ütemtervet határoztak meg a projektre vonatkozóan. A TRON kriptovaluta jelenleg majdnem a felénél tart ennek az ütemtervnek, és 2021 áprilisától a fejlesztés “Nagy utazás” korszakában van.

Mi teszi egyedivé a TRON-t?

A TRON egy olyan decentralizált internetet működtet, ahol az egyének földrajzi korlátozások, cenzúra és korlátozások nélkül férhetnek hozzá a tartalmakhoz. Számos olyan funkciót tartalmaz, amelyek segítenek elérni ezt a célt, többek között a következőket:

On-Chain kormányzás

A TRON csatlakozik az egyre növekvő számú blokkláncplatformhoz, amelyek támogatják az on-chain kormányzást. Lehetővé téve a TRX-tulajdonosok számára, hogy aktív szerepet vállaljanak a platform jövőjének alakításában azáltal, hogy kiválasztják a szuperképviselőket és a szuperképviselő partnereket, akik végső soron érvényesítik a közösség akaratát.  Azok a felhasználók, akik a szavazási folyamatban a tokenjeik feltétezésével vesznek részt, cserébe a hálózati jutalmak egy töredékét kapják meg.

Token támogatás

Más konkurens okosszerződés-platformokhoz, köztük az Ethereumhoz és a Binance Smart Chainhez hasonlóan a TRON is számos tokenszabványt támogat, ami segíti a fejlesztőket abban, hogy újszerű felhasználási esetek széles skáláját hajtsák végre. Ezek közé tartoznak a TRC-20, TRC-10 és TRC-721 (nem fungibilis) tokenszabványok.

Nagyfokú skálázhatóság

A TRON-t úgy tervezték, hogy támogassa a masszív láncon belüli skálázódást, lehetővé téve a fejlesztők számára, hogy olyan alkalmazásokat hozzanak létre, amelyek potenciálisan több tízezer felhasználót képesek egyszerre támogatni. Jelenleg a TRON DPoS konszenzus rendszere lehetővé teszi, hogy kényelmesen kezeljen körülbelül 2000 tranzakciót másodpercenként (TPS), de a tervek szerint ezt a jövőben tovább javítják.

Jól fejlett ökoszisztéma

A TRON az egyik legkorábban mainnetre költöző okosszerződés-platformként ma már a DAappok és DeFi termékek jól fejlett ökoszisztémájával rendelkezik. Ide tartozik a BitTorrent decentralizált fájlmegosztó protokoll, a PoloniDEX decentralizált tőzsde és a DeFi platformok JUST ökoszisztémája. Mivel a TRON virtuális gépe kompatibilis az Ethereum Virtual Machine (EVM) virtuális géppel, a fejlesztők könnyen átvihetik DAappjaikat az Ethereumról vagy más EVM-kompatibilis blokkláncokról a TRON-ra.

Mik azok az intelligens szerződések?

Az intelligens szerződéseket régóta a blokklánc technológia egyik legígéretesebb felhasználási eseteként tartják számon. Pontosan azért mivel potenciálisan képesek a hagyományos pénzintézetek számos fő funkcióját megismételni – bár decentralizált hálózaton. Lényegében az okos szerződések olyan kódrészletek, amelyeket úgy terveztek, hogy automatikusan végrehajtsanak egy megállapodást – biztosítva, hogy a megállapodásban részt vevő két vagy több félnek nem feltétlenül kell bíznia egymásban, amennyiben bíznak abban, hogy az okos szerződés megbízható és biztonságos.

Az intelligens szerződések automatikusan végrehajtják a megállapodásban meghatározott feltételeket, ha a megfelelő feltételek teljesülnek. Például lehet egy olyan intelligens szerződés, amely minden évben ugyanazon a napon automatikusan küld egy kifizetést egy adott címre. Vagy esetleg egy olyan, amely lehetővé teszi, hogy két személy fogadjon egy eredményre, mielőtt automatikusan kiosztja a nyereményt a helyes résztvevőnek. Napjainkban az okos szerződések alkotják a decentralizált alkalmazások túlnyomó többségének alapkódját, és egyre inkább beépülnek a blokkláncok szövetébe.

 

Kapcsolódó cikkek:

Az Oldal Tetejére