Az aktuális ripple kriptovaluta árfolyam

A ripple kriptovaluta árfolyam aktuális állása

Lentebb láthatod a Ripple kriptovaluta árfolyam aktuális állását. De pontosan mi is az a Ripple?

A Ripple egy pénzátutalási hálózat, amelyet a pénzügyi szolgáltatási ágazat igényeinek kiszolgálására terveztek. Az XRP, a Ripple-hálózatra szabott kriptopénz a piaci kapitalizáció alapján folyamatosan az első öt kriptopénz között szerepel. Ambíciói ellenére a Ripple jelenleg jogi problémákba keveredett az Értékpapír- és Tőzsdebizottsággal (SEC), bár ez aligha akadályozta meg az XRP-t abban, hogy más kriptókkal együtt megugorjon az értéke.

Ripple kriptovaluta árfolyam

A Ripple kriptovaluta árfolyam mellett fontos megérteni mi az a Ripple

A Ripple egy olyan fizetési elszámolási rendszer és valutaváltó hálózat, amely világszerte képes tranzakciók feldolgozására. Az ötlet lényege, hogy a Ripple megbízható ügynökként szolgál a tranzakció két fél között, mivel a hálózat gyorsan megerősíti, hogy a csere rendben lezajlott. A Ripple megkönnyítheti a különböző fiat valuták, kriptovaluták, mint a Bitcoin, sőt még az olyan árucikkek, mint az arany cseréjét is.

“A Ripple-t a kezdetektől fogva úgy tervezték, hogy lényegében a SWIFT [egy vezető pénzátutalási hálózat] helyettesítője legyen, vagy más módon helyettesítse a nagy pénzintézetek közötti elszámolási réteget” – mondja Pat White, a Bitwave vezérigazgatója. Amikor a felhasználók tranzakciót hajtanak végre a hálózat segítségével, a hálózat egy kis összeget von le XRP-ből, egy kriptopénzből, díjként.

“A Ripple-en történő tranzakciók lebonyolításának standard díja 0,00001 XRP, ami minimális a bankok által a határokon átnyúló fizetések lebonyolításáért felszámított nagy díjakhoz képest” – mondja El Lee, az Onchain Custodian igazgatósági tagja. 2021. április végén az XRP ára 1,38 dollár volt tokenenként, ami azt jelenti, hogy a tranzakciós díj mindössze 0,0000138 dollár.

Mi az XRP?

Az XRP egy kriptopénz, amely az XRP Ledgeren fut, egy blokkláncon, amelyet Jed McCaleb, Arthur Britto és David Schwartz terveztek. McCaleb és Britto később megalapították a Ripple-t, és az XRP-t használják a hálózaton történő tranzakciók megkönnyítésére. Az XRP-t megvásárolhatod befektetésként, más kriptovalutákra cserélhető érmeként vagy a Ripple-hálózat tranzakcióinak finanszírozására.

Figyelemre méltó, hogy az XRP blokklánca kicsit másképp működik, mint a legtöbb más kriptóé. Más kriptovaluták megnyitják a tranzakciós főkönyveiket és az ellenőrzési folyamatokat bárki előtt, aki gyorsan meg tudja oldani az összetett egyenleteket. Viszont a tranzakciók biztonságosak, mivel a főkönyv tulajdonosainak többségének egyet kell értenie az ellenőrzéssel ahhoz, hogy felvegyék őket.

Ehelyett az XRP Ripple hálózata némileg központosítja a dolgokat. Miközben bárki letöltheti a hitelesítési szoftverét, fenntartja az úgynevezett egyedi csomópontlistákat, amelyeket a felhasználók kiválaszthatnak a tranzakcióik hitelesítéséhez, annak alapján, hogy mely résztvevőkről gondolják, hogy a legkevésbé valószínű, hogy becsapják őket. Az alapértelmezett lista jelenleg 35 megbízható validálót tartalmaz.

A Ripple dönti el, hogy mely validátorokat hagyja jóvá erre a listára, és hat ilyen validáló csomópontot is ő állít össze. A felhasználók azonban lemondhatnak erről az alapértelmezett listáról. Elméletileg teljesen eltávolíthatják a Ripple által támogatott validátorokat a tranzakcióikból, ehelyett saját listát állíthatnak össze a megbízható validátorokról.

Ez lehetővé tenné, hogy a hálózat továbbra is jóváhagyja a tranzakciókat anélkül is, hogy a Ripple cég továbbra is részt venne vagy egyáltalán létezne. Az új tranzakciók beérkezésekor a validátorok három-öt másodpercenként frissítik a főkönyveiket.  Ezen felül ellenőrzik, hogy azok egyeznek-e a többi főkönyvvel. Ha eltérés van, megállnak, hogy kiderítsék, mi volt a hiba.

Ez lehetővé teszi a Ripple számára a tranzakciók biztonságos és hatékony érvényesítését, ami előnyt jelent más kriptovalutákkal, például a Bitcoinnal szemben. “A Bitcoin-tranzakciók megerősítése sok percet vagy órát is igénybe vehet, és jellemzően magas tranzakciós költségekkel jár” – mondja Lee. “Az XRP-tranzakciókat négy-öt másodperc körül erősítik meg, sokkal alacsonyabb költségek mellett.”

Hogyan lehet bányászni az XRP-t és ez milyen hatással van a Ripple kriptovaluta árfolyam alakulására

A “bányászat” a legtöbb blokklánc-alapú kriptovaluta által használt elosztott hitelesítési rendszer. Egyrészt megkönnyíti a tranzakciókat, másrészt biztosítja azt a mechanizmust, amellyel új valuta kerül a kriptopénzrendszerbe – általában a hálózatot támogató verifikátorok munkájának jutalmaként.

A Bitcoin például 21 millió tokenben maximálja a teljes készletet, amelyet folyamatosan bocsátanak ki, ahogy egyre több tranzakciót igazolnak. Az XRP-t ezzel szemben “előbányászták”, ami azt jelenti, hogy az XRP Ledger 100 milliárd tokent hozott létre, amelyeket aztán rendszeresen nyilvánosan kiadnak.

A Ripple ennek körülbelül 6%-át birtokolja, hogy ezzel ösztönözze a kriptopénz növekedését és sikerét az idő múlásával. További körülbelül 48%-ot tartanak tartalékban, hogy aztán eladások útján rendszeresen piacra dobhassák. Ez érthető módon aggodalomra ad okot, hogy egyszerre sok XRP-t szabadítanak fel, ami felhígítja a már forgalomban lévő többi XRP értékét, mivel minden valuta értékét részben az adja, hogy viszonylag kevés van belőle. Ez nagy hatással lehet az árfolyamára is.

“A vállalat több mechanizmus (bizalom, kiszámítható kibocsátás stb.) bevezetésével próbálta csökkenteni a bizonytalanságot” – mondja Tim Enneking, a Digital Capital Management igazgatója. Ez a bányászat és a bányászat előtti különbségtétel is oka lehet a SEC-vel való konfliktusának, mivel a SEC az XRP-t kevésbé valutának, inkább értékpapírnak, például részvénynek tekinti, amelyre más, szigorúbb szabályozás vonatkozik.

A Ripple előnyei és hátrányai

Ripple előnyei

  • Gyors elszámolás. A tranzakciók visszaigazolása hihetetlenül gyors. Általában négy-öt másodpercet vesz igénybe, szemben a bankoknak napokba telhet egy átutalás teljesítése, vagy percekig, esetleg órákig tart a Bitcoin-tranzakciók ellenőrzése.
  • Nagyon alacsony díjak. A Ripple-hálózaton egy tranzakció végrehajtásának költsége mindössze 0,0001 XRP, ami a jelenlegi árfolyamok mellett a penny töredéke.
  • Sokoldalú cserehálózat. A Ripple-hálózat nemcsak XRP-vel bonyolítja le a tranzakciókat, hanem más fiat valuták, kriptovaluták és árucikkek esetében is használható.
  • Nagy pénzintézetek által használt. A nagyvállalatok is használhatják a Ripple-t tranzakciós platformként. A Santandar, az Axis Bank és a Yes Bank csak néhány, akik használják ezt a hálózatot. Ez azt mutatja, hogy már most nagyobb intézményi piaci elfogadottsággal rendelkezik, mint a legtöbb kriptovaluta.

A Ripple hátrányai

  • Kissé centralizált. A kriptovaluták többek között azért váltak népszerűvé, mert decentralizáltak, és elvették az irányítást a nagy bankoktól és kormányoktól. A Ripple rendszere némileg centralizált lehet, mivel a validátorok alapértelmezett listája ellentétes ezzel a filozófiával.
  • Nagy előbányászott XRP-készlet. Bár a forgalomban nem tartott Ripple-kínálat nagy része letétben van tárolva, lehetséges, hogy nagy mennyiségek kerülnek be nem megfelelő időben, ami hatással lehet az XRP értékére.
  • Az XRP elleni legutóbbi SEC-akció. 2020-ban a SEC pert indított a Ripple ellen, mondván, hogy mivel a vállalat dönthet arról, hogy mikor bocsátja ki az XRP-t, a vállalatnak értékpapírként kellett volna regisztrálnia azt. Amíg ez nem oldódik meg, addig ez lassíthatja az intézményi felhasználást. Több tőzsde is leállította az XRP tőzsdei jegyzését emiatt.

Hogyan használhatod a Ripple-t és az XRP-t?

Az XRP-t bármely más digitális valutához hasonlóan használhatod, akár tranzakciókra, akár potenciális befektetésként. A Ripple-hálózatot más típusú tranzakciók lebonyolítására is használhatod, például valutacserére. Ha például USD-t szeretnél euróra cserélni, akkor először a Ripple-hálózaton cserélheted az USD-t XRP-re. Majd ezeket felhasználhatod euró vásárlására, ahelyett, hogy közvetlenül egy bankon vagy pénzváltón keresztül bonyolítanád le a valutaváltást. Ez sokkal gyorsabb és olcsóbb megoldás lehet a bankok és pénzátutalási szervezetek által felszámított magas díjak kifizetésével szemben.

Kellene vennem az XRP-t?

Míg egyesek meggyőzőnek találhatják az XRP vízióját és előnyeit, White attól tart, hogy a SEC pereskedés gondot okozhat azoknak, akik vásárolni akarnak. “Úgy pozicionálják magukat, mint a szabályozott vállalatok elszámolási rétegét, de mélyen benne vannak a SEC-vel folytatott vitában is. Azok az ügyfelek, akiket szívesen felvennének, nem kezdhetik el igazán használni az XRP-t, amíg a Ripple nem rendezi jogi problémáit” – mondja. Mindezek mellett Enneking arra figyelmeztet, hogy az XRP egy olyan szerencsejáték lehet, amely nem a gyengébb idegzetűeknek való.

Bár azóta több mint talpra állt, “a SEC bejelentése miatt a ripple kriptovaluta árfolyam zuhanni kezdett”. Jegyzi meg, így ez a kriptó különösen változékony befektetés, amíg a SEC-vel nem rendeződnek a dolgok. Ennek ellenére, ha hiszünk abban, hogy a Ripple győztesen kerül ki a SEC ellen, és továbbra is átveszi a fizetési rendszer szerepét, akkor érdemes lehet megvenni az XRP-t. Csak úgy állj hozzá, hogy olyan pénzzel fektetsz be, amit megengedhetsz magadnak, hogy elveszíts.

 

Kapcsolódó cikkek:

Az Oldal Tetejére