Hogy működik a kriptovaluta?

hogy működik a kriptovaluta

 

Az, hogy pontosan, hogy működik a kriptovaluta nagyban függ attól, hogy milyen kriptovalutáról van szó. Vannak bizonyos aspektusok melyek mindegyikben megegyeznek és vannak olyanok melyek az egyes kriptovaluták sajátosságai által eltérőek.

Ebben a cikkben részletesen végigmegyünk a fontosabb tudnivalókon, így a végére remélhetőleg pontosabb képet fogsz kapni, hogy hogyan is működik az általad kinézet kriptovaluta és megérted az általános működésüket is.

Mi az a “crypto” és miért fontos a bitcoin?

A “kriptovaluta” a digitális eszközök széles csoportjának elnevezése, amely 2009-ben a bitcoinnal kezdődött. Több ezer van belőlük, de csak körülbelül néhány tucatnyi rendelkezik számottevő mérettel és potenciális jövővel.

Nagy a felhajtás a bitcoin körül. Egyesek azt állítják, hogy a világ tartalékvalutája lesz. Egyesek az új aranynak tartják. Néhányan egyszerűen azt gondolják, hogy folyamatosan emelkedni fog az értéke, és bárkit gazdaggá tesz, aki birtokolja. Vannak, akik szerint ez csak egy hóbort vagy piramis játék.

Egy pillanatra félretéve a bitcoin alapvető értékét vagy felhasználási lehetőségét, az elsődleges ok, amiért ez számít, a következő: A Bitcoin lehetővé teszi, hogy a világ bármely pontján, bárhol a világon, bárki, aki rendelkezik internetkapcsolattal, néhány perc alatt, közvetítő nélkül értéket utaljon át.

A bitcoinnal küldhetsz 1 millió dollárt valakinek, fizethetsz egy kis tranzakciós díjat, és a csere 10 perc alatt vagy annál is rövidebb idő alatt rendeződik. Nincsenek bankok, nincs deviza. Ezzel a technológiával bármi, amit digitalizálni lehet.

Hogy működik a kriptovaluta?

Az alapötlet az, hogy a kriptovaluták szoftverhálózatokon működnek, ahol számtalan számítógépen ugyanazon program különálló példányai futnak. A számítógépek kapcsolatban állnak egymással, de egyetlen számítógép sem irányítja a hálózatot. A bitcoin kifejezéssel élve ez egy “decentralizált” hálózat.

Ezeknek a számítógépes hálózatoknak két fő funkciója van: Az egyik a tranzakciók feldolgozása, a másik pedig a tranzakciókat rögzítő és tároló adatbázis karbantartása. Általában a tranzakciókat “blokkokba” gyűjtik, amelyeket aztán időrendi sorrendben összekapcsolnak egy hosszú, megszakítás nélküli “láncba”. Ezért lett a szoftver neve “blokklánc”.

Ki irányítja a számítógépeket?

Bárki letöltheti és futtathatja ezeket a szoftvereket; ezek “nyílt forráskódú” programok. A tranzakciókat rögzítő adatbázis, amelyet általában főkönyvnek neveznek, ezért bárki számára nyilvánosan látható.

Ez biztosítja, hogy a hálózaton senki ne hamisítsa a valutát, vagy ne költse el kétszer ugyanazt a bitcoint. A tranzakciótörténetet minden számítógép közösen állapítja meg, így azt később nem lehet megváltoztatni. A tranzakciók állandóak.

Az ezeket a programokat futtató embereket ösztönzi valami: egy pénzjutalommal járó verseny. Versenyeznek egymással, hogy egy tranzakcióblokkot összeállítsanak. Az első, a hálózat által elismert blokkért a győztes számítógép egy köteg újonnan vert kriptovalutát kap.

Ők a kriptovaluták “bányászai”, amit azért kaptak, mert amit csinálnak, az olyan, mintha aranyat bányásznának. Gyakorlatilag pedig ők a könyvelők, akik ellenőrzik a tranzakciókat és garantálják, hogy ne történhessen semmilyen csalás.

Ez a verseny két dolgot tesz: ösztönzi az embereket a hálózat fenntartására, és ez az a mechanizmus, amelyen keresztül új kriptovaluták jönnek létre.

Hogy teljesen pontosak legyünk a bányászat csak az egyik módja a hitelesítésnek. Ezt Proof of Work-nek nevezik. A másik módja a Proof of Stake, ahol a kriptovaluta tulajdonosai a lekötéseik révén történik a hitelesítés, de ez csak így nagyon leegyszerűsítve. Ha bővebben szeretnél róla informálódni ajánlom figyelmedbe ezt a cikket.

Mitől kell óvakodnom?

Sok mindentől. Mivel a kriptovaluták új területnek számítanak, és nagyrészt szabályozatlanok vagy csak enyhén szabályozottak, a csalások és az átverések széles körben elterjedtek. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság arra figyelmezteti a befektetőket, hogy kerüljenek el minden olyan lehetőséget, amely azt ígéri, hogy rövid idő alatt sok pénzt lehet keresni, vagy amely arra kér, hogy toborozz más befektetőket, amely garantált pénzt vagy ingyen pénzt kínál, vagy amely túlzó, a részleteket rövidre záró állításokat tesz.

Általánosságban elmondható, hogy a legjobb, ha távol tartod magad a közösségi médián keresztül érkező befektetési ajánlatoktól, különösen akkor, ha azok hozzád érkeznek. Rendszeresen kapok e-maileket olyan olvasóktól, akik nem vették figyelembe ezt a figyelmeztetést, és átverték őket. És végezz kutatást minden befektetési menedzserrel vagy ajánlattal kapcsolatban. Ha nem tudsz meg eleget ahhoz, hogy kényelmesen érezd magad, lépj tovább.

Hogyan tudok pénzt keresni?

A kriptovaluta vásárlása nem olyan, mint egy részvény vagy kötvény vásárlása. Amikor kriptovalutát tartasz, nem egy vállalat egy darabját birtokolod. A kriptovalutával az egyik mód, amivel pénzt kereshetsz, ha valaki másnak eladod, többért, mint amennyiért megvetted.

Egy másik módja, ha a megvásárolt kriptovalutát berakod úgynevezet “Stake”-elni. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy cserébe, hogy az adott tőzsde, mint például a Coinbase, használhatja a kriptovalutádat azért jutalmat (mondhatni kamatot) kapsz. Ez akár 15%-is lehet bizonyos kriptovalutáknál.

A kriptopiacnak van egy feltörekvő része, amit “defi”-nek hívnak, ami a decentralizált pénzügyek rövidítése. Ezek olyan bankszerű szolgáltatások, amelyek lehetővé teszik, hogy kölcsönadj vagy kölcsönt vegyél fel a kriptobirtokod ellenében. Ha kölcsönadsz, akkor kamatot kereshetsz, ami jellemzően 5% és 20% között mozog. Ha kölcsönkérsz, akkor a kölcsönvett kriptót máshova fektetheted be a piacon, remélve, hogy többért adhatod el, mint amennyiért vetted.

A defi azonban egy új terület, ahol gyakorlatilag nincsenek üzleti szabványok. Szinte hetente egyszer előfordul egy pénzvesztés. Nagyon gyakran előfordul, hogy egy rosszindulatú programozó hibát talál egy defi programban, és lecsapolja a számlákat. Néha a rossz szoftver összeomlik és törli a tranzakciós előzményeket.

Néha a platformokat csak azért hozták létre, hogy pénzt lopjanak (“szőnyeghúzás”). Az Elliptic kutatócég becslése szerint 2021-ben mintegy 10 milliárd dollárt veszítettek a defi platformokon. Ebben a környezetben a vásárlóknak nem szabad vigyázniuk.

Nagyvonalakban ez a legegyszerűbb megfogalmazás arra, hog,, hogy működik a kriptovaluta. Évről évre egyre szélesebb körben elterjedt és szubjektív meggyőződésem, hogy pár éven belül a mindennapjaink alapjait fogja képezni. Tehát, ha érdekel a terület akkor a legjobb időpont az ebbe való elmerülésbe a most, de fontos megjegyezni, hogy még mindig kockázatos befektetésnek számít.

Az Oldal Tetejére