Korona: A magyar kriptovaluta bemutatása

Korona, a magyar kriptovaluta bemutatása

2018 Február 15-én Budapesten elindult Európa legújabb digitális valutája, a Korona, azaz a magyar kriptovaluta, amely a Lightning Networkön fut, és amelyet stabilabbnak, biztonságosabbnak és olcsóbbnak hirdetnek, mint versenytársait. A Korona ICO-ja március 26-án volt, és a token elérhető fizetésekre és átutalásokra. A Cambridge-i Egyetem Judge Business Schooljának tanulmánya szerint az ügyfelek költséghatékonysági okokból egyre inkább elfogadják az új fizetési formákat.

A megkérdezett fizetési vállalatok 86%-a a Bitcoin-hálózatot használta fő fizetési forrásként a határokon átnyúló tranzakciókhoz. Problémái vannak azonban a tranzakciós idők, a skálázhatóság és a rendszerére épülő intelligens szerződések rugalmassága tekintetében. “A banki tevékenység, ahogyan ma ismerjük, előbb-utóbb más platformokra fog fejlődni.

Azért kezdtük el ezt a projektet, mert láttuk a lehetőséget, hogy a kriptopénz-technológiát a jövőbe vigyük”. Mondta Jean-Marc Stiegemeier, a Korona vezérigazgatója az induláskor. Annak ellenére, hogy elsősorban magyarok fejlesztették, a Korona központja a svájci Zugban van – a tervek szerint a tokent egész Európában, és azon túl is használni fogják (a Korona whitepapere szerint).

A csapat szerint a tokent azért nem Magyarországon jegyezték be, mert Zugot Európa “kriptovölgyének” tekintik. Hatékonyabb és stabilabb környezetet biztosít, két olyan dolog, amit mind az ügyfelek, mind a részvényesek keresnek.

“Az elkövetkező néhány évben forradalmat fogunk látni a bankszektorban” – mondta Stiegemeier. “Tíz éven belül a kriptopénz világszerte használatos és elfogadott lesz.”

A Korona üzleti modelljének része egy célzottan erre a célra létrehozott bank és fizetési platform, amely a svájci pénzügyi hatóságok felügyelete alatt fog működni. A fejlesztők szerint a jelenlegi kriptovaluták 90 százaléka “álvaluta”, és nem alkalmas tényleges, valós tranzakciókra: ”

A Bitcoin lassú és túl drága a vállalkozások számára. Minden egyes tranzakció 20 amerikai dollárba kerül, és nem hatékony a kiskereskedők számára”. Magyarázta a Korona blokklánc-tanácsadója, a Corvinus Business School professzora, Dr. Tuan Trinh.

Hogyan működik a magyar kriptovaluta?

Bustya Attila technológiai fejlesztési vezető szerint egy olyan e-kereskedelmi honlapot indítanak, amely befogadja azokat a weboldalakat, amelyek általában nem fogadnak el kriptovalutás fizetéseket. Emellett egy új integrált árösszehasonlító rendszert is létrehoznak, hogy a felhasználók a legjobb és legolcsóbb áron választhassák ki a termékeiket világszerte.

“Egy csúcsminőségű telefonért többet fizetünk Európában, mint az Egyesült Államokban, ez nem igazságos” – vázolta az új árösszehasonlító eszköz értékét Bustya.

“Az üzleti ügyfelek ma nehezen tudják használni a kriptopénzeket a magas adózás és a hiányzó információk miatt. Olyan üzleti pénztárcákat fejlesztünk, amelyek lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy regisztráljanak és különböző szolgáltatásokat kapjanak a megfelelésük támogatására: ÁFA jelentés, számlázás, könyvelés és hasonlók támogatása” – folytatta.

A közelmúltban Kína, Kanada és Oroszország is szemügyre vette a blokklánc technológiát és annak nemzeti felhasználási lehetőségeit. Az Európai Unió pedig, bár óvatos a kriptovalutákkal szemben, minden bizonnyal támogatja a blokklánc-alapú technológiákat.

 

Kapcsolódó cikkek:

Az Oldal Tetejére