Kriptovaluta adózás Magyarországon

Kriptovaluta adózás szabályai magyarországon

A kriptovaluta adózás tekintetében nagyon sok külföldi országhoz hasonlóan Magyarország is azokhoz az országokhoz tartozott akikre jellemző a szabályozás hiánya. Mit is jelent ez pontosan és mit mondanak a hozzáértők? A Blockchain Magyarország Egyesület elnöke, kalocsai Kornél a következőket nyilatkozta a témával kapcsolatban.

„Aki eddig hozzá akart férni ehhez a vagyonhoz, könnyen elveszett az egyértelmű szabályozás hiánya miatt. Kriptovalutát legálisan eladni egy nagyon összetett és nehéz folyamat (adózás, pénzmosási feltételeknek való megfelelés), és ennek a teljeskörű kiszolgálására sem a szabályozói sem a szolgáltatói környezet nem volt eddig maradéktalanul felkészülve”

Tehát gyakorlatilag nincs egyértelmű szabályozás, így akik kripovalutákkal kereskedtek nem igazán tudtak megfelelően adózni még ha akartak volna sem.  A helyzet pedig nem lehetetlen ugyanis számos európai és amerikai ország talált megoldást a problémára.

A kanadai jogrendszer egyszerűen árucikknek tekinti, míg Svájc külföldi valutának tekinti a kriptovatára, a német megoldás pedig egy igen sajátos “privát pénz” kategóriába sorolja ezen befektetéseket. Az Unió Bírósága egyfajta valutaként tekintett a kriptopénzre (hisz valahol az is) egy, a kriptovaluták kereskedelmének áfa kezelésével foglalkozó ítéletében.

A magyar jogrendszerben ugyanakkor – egyelőre nem volt semmilyen tételes szabályozás a kriptovaluták jogi megítélése kapcsán. Ezidáig…

Kriptovaluta adózás Magyarországon

Vannak országok – például Málta, Litvánia és Észtország amelyek már évekkel ezelőtt kitalálták és bevezették a saját blokchain és kriptobarát szabályozásukat, aminek következtében jelentős tőke áramlott be a gazdaságba, új cégek jöhettek létre ezáltal, amik blockchain technológiára alapulnak. Jelenleg a magyar jog gyakorlatilag nem szabályozza a kriptoeszözöket.

Jól látható, hogy ezzel hatalmas betételtől esik el a magyar gazdaság. A kriptovaluták egyre jobban terjednek és szerény becslesek szerint is 300 milliárd forintnyi kriptoeszköz van jelen magyar álampolgárok tulajdonban.

2021-ben a Pénzügyminisztérium a Blockchain Magyarország Egyesület által készített javaslatot több egyeztetés után végre elfogadta és 2022-től hatályos új szabályozást léptet életbe, ami számos kriptovaluta-tulajdonos életére lesz jelentős hatással.

A Rendelet pedig a következő:

2022. JANUÁR 1-JÉTŐL A TAVASZI ADÓCSOMAG RÉSZEKÉNT BEJELENTETT VÁLTOZÁSOK ALAPJÁN AZ SZJA-TÖRVÉNY KÜLÖN SZAKASZA FOGLALKOZIK A KRIPTOESZKÖZÖKKEL.

A bányászatból és kereskedésből származó haszon után 2022-től csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni, a szociális hozzájárulást nem kell, azonban minden felmerülő költség elszámolható lesz. Azok akik az elmúlt öt évben egyáltalán nem adózták le a kriptoeszközökből származó jövedelmet, adóamnesztiát kapnak és visszamenőleg is megtehetik büntetés nélkül.

Kérdéses, hogy az utolsó mondatban foglaltakkal mennyien fognak élni, de alapvetően ez egy viszonylag korrekt törvénynek mondható. Az pedig, hogy ki hogy fog adózni a kriptokereskedésből származó bevétele után, majd jövőre kiderül.

 

Kapcsolódó cikkek:

Az Oldal Tetejére