Kriptovaluta ATM. Mi az és hogyan működik?

kriptovaluta atm

A kriptovaluták elterjedésével egyre inkább megjelent az igény, hogy létesítsenek Kriptovaluta ATM gépeket, ezzel is elősegítve a kriptovaluták egyre nagyobb térhódítását. Ezzel sok cég meg is próbálkozott, de nézzük meg, hogyan is áll jelenleg a helyzet.

Mi az a Kriptovaluta ATM?

A kriptopénz ATM egy olyan terminál, amely lehetővé teszi, hogy BTC-t, ETH-t és más kriptopénzeket vásárolj bankkártyával vagy készpénzzel. Vizuálisan különbözhetnek egymástól, néha úgy néznek ki, mint az ATM-ek, néha pedig egy állványba vagy falba építve telepítik őket. Ha nem követed szorosan a kriptovaluta-ipart, meglepődve fogod megtudni, hogy a CoinATMRadar szerint már mintegy 10 114 bitcoin-automatát helyeztek üzembe. De a kényelemnek köszönhetően a számok tovább nőnek. Hogy a növekedést perspektívába helyezzük, egy évvel ezelőttig az ATM-ek száma nem haladta meg az 5500 darabot.

A kriptopénz-automaták Észak-Amerikában a legnépszerűbbek. Az automaták több mint 75 százaléka az Egyesült Államokban és Kanadában található, Nyugat-Európában mindössze 2000 darab van összesen. Ez azért meglepő, mert az európai befektetők és kereskedők nagy érdeklődést mutatnak a kriptopénzeszközök vásárlása iránt, és számos európai ország már átlátható jogszabályokat hozott létre a kriptopénzek szabályozása terén.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy ez a különbség idővel elhalványul, és az európai országokban, köztük Svájcban, Ausztriában és az Egyesült Királyságban egyre több kriptopénz-automatát állítanak majd fel. Közép- és Kelet-Európában a kriptopénz-automaták a következő városokban népszerűek: Pozsonyban, Budapesten és Prágában. Az elkövetkező hónapokban a KELTA szeretné bővíteni kripto ATM hálózatát az európai országokban. Szlovákiában és azon kívül is. Ezek mindegyike támogatni fogja a KELTA bányászplatformból származó nyereség kivonását.

Hogyan vásárolhatok kriptopénzt egy ATM segítségével?

A különböző kriptovaluta ATM-ek működése eltérő lehet, így mivel európában és vélhetően hamarosan hazánkban is a KELTA rendszere lesz a legelterjetebb, így ezen autómata működését fogjuk most bemutatni. Megjegyzendő, hogy nagy eltérések azért nincsenek a külöböző eszközök működésében. Tehát vegyük sorra a Pozsonyban telepített KELTA modellre épülő kripto ATM használatának alapvető szabályait.

Először is telepítsd a BRD, Mycelium, Jaxx Liberty vagy Edge blokklánc pénztárcát az okostelefonodra. Döntsd el, hogy a rendelkezésre álló eszközök közül melyiket fogod vásárolni/eladni. Ne feledd, hogy a legtöbb ATM csak BTC vásárlását kínálja, ellentétben a KELTA-val, amely lehetővé teszi BTC, ETH, ZEC és LTC vásárlását és eladását.

A tranzakció maximális összege nem haladhatja meg az 5000 eurót. Ezután nyisd meg a kívánt kriptopénz QR-kódját a mobiltárcádon, és olvasd be a készülékeden lévő leolvasóval. Ezt követően helyezd be a kártyát a terminálba, és nyomtasd ki a nyugtát, hogy befejezd a műveletet, és megkapd a megvásárolt érméket a pénztárcádba.

Sőt, ha nincs kriptopénz tárcád, akkor is vásárolhatsz BTC-t egy kriptopénz-automatából. Sokan közülük képesek új pénztárcát létrehozni, és nyugtát nyomtatni egy nyilvános és egy privát kulccsal.

Milyen előnyei vannak a kriptovaluta ATM-eknek?

Sebesség

Ami az előnyöket illeti, a tranzakciós sebesség az egyik legnagyobb előny, amit meg kell említeni. A hagyományos online kriptopénzváltóknak időbe telik, amíg a tranzakciót ellenőrzik és befejezik. A kriptopénz-automaták percek alatt a digitális pénztárcádba juttatják a szükséges kriptovaluta összeget. Ha szorít az idő, és gyors módot keresel a kriptopénzekre való váltásra akkor a kriptovaluta ATM lenne a legbiztosabb választás.

Ismerős és kényelmes

Néhányan azért nem próbálnák ki a kriptovalutákat, mert aggódnak a kriptovaluta-váltás folyamatától. Vannak olyan eljárások és érvényesítési lépések, amelyekkel azok a személyek, akik nem tartják magukat különösebben tech-érzékenynek, nehezen boldogulhatnak. A kriptovaluta ATM emlékeztet a hagyományos banki ATM-re, amelyet készpénzfelvételre és befizetésre használhatsz. Bár a két gép eltérő módon működik, a hagyományos megjelenés és a kriptopénz-automata működtetésének egyszerűsége sokakat vonz.

Biztonságos

A kriptovaluta ATM használatának biztonsága miatt nem kell aggódni. A tranzakció lebonyolításához szükséged lesz egy digitális pénztárcára, és esetleg megkérik, hogy igazold a személyazonosságodat. Az a személy, aki nem rendelkezik a digitális pénztárca kulcsával, nem férhet hozzá a kriptopénzéhez, és nem hajthat végre valamilyen jogosulatlan tranzakciót. Biztos lehetsz benne, hogy a kriptovaluta ATM használata teljesen biztonságos, és nem áll fenn annak a veszélye, hogy digitális pénztárcádat feltörik.

 

A Kriptovaluta ATM-ek hátrányai

Mint minden más kriptovaluta vásárlási lehetőségnek, a kriptopénz ATM-nek is van néhány hátránya. Itt vannak az elsődleges hátrányok, amelyeket érdemes megjegyezni.

Tranzakciós díjak

A Kriptovaluta ATM-üzemeltetőknek pénzt kell keresniük, és ezt tranzakciós díjak felszámításával teszik. Ha korábban még soha nem használtál kriptovaluta ATM-et, érdemes összehasonlítani több, a tartózkodási helyedhez közel telepített automatát. Az üzemeltetők tájékoztatást nyújtanak a tranzakciós díjakról, és eldöntheted, melyik a legköltséghatékonyabb választás.

Lehet, hogy a tartózkodási helyed közelében nem elérhető

Bár az új bitcoin és kriptovaluta ATM-ek egyre több helyen megtalálhatóak, még mindig vannak olyan területek, ahol nincsenek ilyen gépek. Aki ilyen régióban vagy országban él, az sajnos elesik attól a lehetőségtől, hogy kipróbáljon egy kriptopénz automatát.

Technikai kérdések

Előfordult már, hogy egy banki ATM kijelzőjén csak egy üzenetet láttál, miszerint a gép nem üzemel? Feltételezhetően legtöbbünknek volt már ilyen tapasztalata. Hasonló technikai problémák a kriptopénz-automatáknál is előfordulhatnak. A technológia még viszonylag új, és a gyártók igyekeznek lehetővé tenni az ATM-ek távoli javítását és újraindítását. Amíg azonban ez nem történik meg, mindig fennáll annak a veszélye, hogy egy ATM nem működik akkor, amikor kriptovalutát szeretnél vásárolni.

Végső ítélet

A kriptovaluta ATM-ek gyorsaságot, kényelmet és ismertséget kínálnak. Ugyanakkor fel kell készülnöd arra, hogy a kapott szolgáltatásért fizetni is kell. A tranzakciós díjakat és illetékeket a kriptovaluta ATM-ek legnagyobb hiányosságaként említik. Ha nem riaszt el a tranzakciós díj, akkor biztosan élvezni fogod a megbízhatóságot és a gyorsaságot, amit a használata nyújtani tud.

Ez egy érvényes és hatékony lehetőség a bitcoin vagy más kriptovaluta vásárlására és kriptopénz portfólió építésére. Van kriptovaluta ATM az otthonod vagy a munkahelyed közelében? Ha igen, talán itt az ideje, hogy kipróbáld ezt a technológiát.

 

Kapcsolódó cikkek:

Az Oldal Tetejére