Kriptovaluta bányászat kezdőknek – Az alapok

Kriptovaluta bányászat kezdőknek. Az alapok

Ahogy a Kripto piac egyre csak bővül, a kriptovaluta bányászat kezdőknek egyre csak nehezebb lesz. A kriptovaluták bányászata egy fegyverkezési verseny, amely a korai alkalmazókat jutalmazza. A Bitcoin, az első decentralizált kriptopénz 2009 elején jelent meg. Azóta hasonló digitális valuták kúsztak be a világpiacra, köztük a Bitcoin mellékága, a Bitcoin Cash. Ha mégis kedvet kaptál hozzá, ebben a cikkben bemutatjuk a bányászathoz szükséges alapokat.

Mely altcoinokat érdemes bányászni?

Ha 2009-ben kezdtél volna Bitcoint bányászni, mostanra már több ezer, akár millió dollárt is kereshettél volna. Ugyanakkor rengeteg módon pénzt is veszíthettél volna vele. A Bitcoin nem jó választás a kezdő bányászok számára, akik kis léptékben dolgoznak. A jelenlegi kezdeti beruházási és fenntartási költségek – nem is beszélve a folyamat matematikai nehézségéről – nem teszik nyereségessé a fogyasztói szintű hardverek használatát. Ma a Bitcoin-bányászat csak a nagyszabású bányászok számára van fenntartva.

A Litecoin, a Dogecoins és a Feathercoins viszont három Scrypt-alapú kriptovaluta, amelyek a legjobb költség-haszon arányt kínálják a kezdők számára. A Dogecoins és a Feathercoins ugyanolyan bányászhardverrel valamivel kevesebb profitot hozna, de napról napra népszerűbbek. A Peercoins szintén meglehetősen tisztességes megtérülést jelenthet a befektetett idő és energia tekintetében. Mindenképpen említésre méltó az Ethereum Classic is, ami nagy valószínűséggel nagyon népszerű lesz a bányászok körében amint a Etereum átáll a Proof of Stake protokollra.

Ahogy egyre többen csatlakoznak a kriptoérme-rohamhoz, a te választásod egyre nehezebben bányászhatóvá válhat, mivel drágább hardverre lesz szükség az érmék felfedezéséhez. Erősen be kell fektetned, ha továbbra is azt az érmét akarod bányászni, vagy fogod a bevételedet, és átváltasz egy könnyebb kriptopénzre.

Kriptovaluta bányászat kezdőknek, megéri?

Hobbi vállalkozásként a kriptopénz bányászat nem kis jövedelmet, talán napi 2000-3000 forintot is hozhat. Különösen a fent említett digitális valuták bányászata hétköznapi emberek számára is elérhető, és egy személy körülbelül 8-12 hónap alatt megtérítheti a többszázezer forintos hardverköltséget.

Második jövedelemként a kriptovaluták bányászata a legtöbb ember számára nem megbízható módja annak, hogy jelentős pénzhez jusson. A kriptovaluták bányászatából származó nyereség csak akkor válik jelentőssé, ha valaki hajlandó másfél és hárommillió forint közötti összeget befektetni a hardverköltségekbe.

Kriptovaluta bányászat kezdőknek tipp: Állíts fel ésszerű elvárásokat

Tegyük fel, hogy az a célod, hogy jelentős pénzt keress második jövedelemként. Ebben az esetben jobban jársz, ha készpénzzel vásárolsz kriptovalutákat, ahelyett, hogy bányásznád őket, majd elrakod őket abban a reményben, hogy az arany vagy ezüstrudakhoz hasonlóan megugrik az értékük. Ha az a célod, hogy néhány digitális dollárt keress, és azt valahogy elköltsd, akkor azt a bányászattal megteheted.

Az intelligens bányászok az áramköltségeket kilowattóránként 0,11 dollár alatt tartják; a 4 GPU-s videokártyával történő bányászat napi 8-10 dollár közötti összeget hozhat neked (a választott kriptovalutától függően), vagy havi 250-300 dollár körüli összeget.

Mire figyelj nagyon?

Van egy kis esély arra, hogy az általad választott digitális valuta értéke egy bizonyos ponton megugrik a Bitcoin mellett. Akkor esetleg több ezer dollárnyi kriptovalután találhatod magad. A hangsúly itt a “kis esélyen” van, a “kis esély” pedig azt jelenti, hogy “valamivel jobb, mint a lottónyeremény”. Ha úgy döntesz, hogy kipróbálod a kriptokoin bányászatot, folytasd hobbiként, kis jövedelemmel. Gondoljon rá úgy, mint “aranypor gyűjtésére” ahelyett, hogy valódi aranyrögöket gyűjtenél. És mindig, de mindig végezz kutatást, hogy elkerüld a csaló valutát.

Hogyan működik a kriptokoin bányászat

A bányászat középpontjában három dolog áll:

 • Könyvelési szolgáltatások nyújtása az érme hálózat számára. A bányászat lényegében 24/7 számítógépes könyvelést jelent, amit “tranzakciók ellenőrzésének” neveznek.
 • Kapsz egy kis jutalmat a könyvelési szolgáltatásaidért azáltal, hogy néhány naponta érmék töredékét kapod.
 • Tartsd alacsonyan a személyes költségeidet, beleértve az áramot és a hardvert.

Kriptovaluta bányászat kezdőknek mosodai listája, azaz mire lesz szükséged

Nyolc dologra van szükséged ahhoz, hogy Litecoint, Dogecoint, Ethereumot vagy Feathercoint bányássz.

 • Egy ingyenes privát adatbázis, az úgynevezett coin wallet: Ez egy jelszóval védett tároló, amely tárolja a bevételeidet, és az egész hálózatra kiterjedő főkönyvet vezet a tranzakciókról. Lehet hardveres vagy szoftveres is. Kezdőként érdemes lehet a Coinbase-en nyitni egy kriptotárcát.
 • Egy ingyenes bányászati szoftvercsomag: Általában a cgminerből és a stratumból áll.
 • Tagság egy online bányászpoolban: A bányászpool olyan bányászok közössége, akik a nyereségesség és a jövedelem stabilitásának növelése érdekében egyesítik számítógépeiket.
 • Tagság egy online valutaváltónál: Ez a fajta tagság egy olyan fórumot biztosít, ahol virtuális érméidet hagyományos készpénzre cserélheted, és fordítva.
 • Megbízható, “teljes munkaidős” internetkapcsolat: Az ideális sebesség 2 Mbps vagy annál gyorsabb.
 • Egy bányászatra tervezett asztali vagy egyedi számítógép: Az indításhoz használhatod a jelenlegi számítógépedet, de nem fogod tudni aktívan használni a számítógépet, amíg a bányász fut. (Általános dolgokra igen, de egy a gépet megterhelő új játékkal már nem igazán fogsz tudni játszani a bányászattal párhuzamosan). Egy különálló, dedikált számítógép az ideális. Ne használj laptopot, játékkonzolt vagy kézi eszközt bányászáshoz. Ezek az eszközök nem elég hatékonyak ahhoz, hogy bevételt termeljenek.
 • ATI vagy Nvidia grafikus feldolgozóegység: Használj GPU-t vagy egy speciális feldolgozó eszközt, az úgynevezett bányász ASIC chipet. Az egyes GPU-k vagy ASIC-chipek ára használtan 90 dollár és újonnan 3000 dollár között mozog. A GPU vagy ASIC a munkagép, amely a számviteli szolgáltatásokat és a bányászati munkát végzi.
 • Egy ventilátor: Használj egy háztartási ventilátort, hogy hűvös levegőt fújjon a bányászati számítógépedre. A bányászat jelentős hőt termel, és a hardver hűtése kritikus fontosságú a siker szempontjából.

Emellett nagy olvasási és folyamatos tanulási kedvre is szükséged lesz, mivel a technológia folyamatosan változik, és új technikák vannak a coinbányászati eredmények optimalizálására. A legsikeresebb coinbányászok minden héten órákat töltenek azzal, hogy tanulmányozzák a coinbányászati teljesítményük beállításának és javításának legjobb módjait.

 

Kapcsolódó cikkek:

Az Oldal Tetejére