Kriptovaluta bányászat otthon. Mennyit lehet vele keresni?

A kriptovaluta bányászat otthon

A kriptovaluta bányászat otthon egyre elterjedtebb és népszerűsége robbanásszerűen megnőtt. Ez vitákat váltott ki a chipek globális hiányában játszott szerepétől kezdve a lehetséges környezeti hatásokig. Mégis, kétségtelen, hogy a bányászat nyereséges lehet, és még inkább az, ha a bányászatot nagy mennyiségben végzik. Szóval, bárki profitálhat a kriptopénz-bányászatból, és mire van szükség ahhoz, hogy valaki belevágjon? Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mennyit lehet keresni a kriptopénz-bányászattal, és hogy egyáltalán megéri-e még ezt csinálni.

Mire van szükséged ahhoz, hogy a kriptovaluta bányászat otthon működjön?

Az első dolog, amire a kriptopénz bányászatához szükséged lesz, egy nagy teljesítményű számítógép. A keresett pénzösszeg lineárisan skálázódik a hálózathoz nyújtott számítási teljesítményeddel. Ezért is találsz olyan magánszemélyeket, akik egész raktárakat bérelnek, és azokat zsúfolásig megtöltik számítógépekkel, kizárólag a kriptopénz bányászatához.

Ésszerűbb szinten azonban egy viszonylag új grafikus kártyával rendelkező számítógépre lesz szükséged. A PC-s játékosok valószínűleg ismerik a grafikus kártya szerepét. De dióhéjban összefoglalva, ez egy speciális hardver, amelyet kifejezetten bizonyos alkalmazásokhoz terveztek, beleértve a grafikus renderelést és a számok zúzását a kriptopénz-bányászathoz.

Feltételezve azonban, hogy a PC-d már fel van szerelve egy közép- vagy csúcskategóriás GPU-val, mindened megvan, ami a bányászat megkezdéséhez szükséges.

A kriptovaluta bányászat otthon és az ebből származó potenciális nyereség kiszámítása

Egy ideje már az Ethereum uralkodik a nyereségesség tekintetében. Messze túlszárnyalva minden más bányászható kriptopénzt a piacon. A múltban azonban más kriptovaluták bányászata is hasonlóan nyereségesnek bizonyult. Leginkább 2017-ben az olyan tokenek, mint a ZCash voltak életképes opció.

Mindazonáltal 2021-ben aligha kétséges, hogy az Ethereum a legjövedelmezőbb kriptopénz, amelyet egy fogyasztói szintű számítógépen lehet bányászni. Egy maroknyi más kriptovaluta, köztük a Bitcoin és a Litecoin, csak speciális hardveren, úgynevezett ASIC-eken bányászható, amelyek a számítógépes hardverekhez képest nehezen beszerezhetőek.

Ha rendelkezel a jelenleg legújabb generációs grafikus kártyák egyikével, például az Nvidia RTX 3060 Ti vagy 3080-as modelljével, akkor jelentős pénzt lehet keresni. A kriptopénz-bányászat jövedelmezőségét nyomon követő WhatToMine weboldal szerint egy RTX 3080-as kártyával akár napi 7 dolláros (kb. 2,100 Ft) bevételre is számíthatsz.

Nem szabad azonban elfelejtened a kártya működtetéséhez felhasznált áramot sem. Ha feltételezzük, hogy az elektromos áram magyarországi ára 36 Forint/kilowattóra, akkor a videókártya és a gép áramfogyasztásától függően naponta körülbelül 400-500 forintot is fizethetsz az áramszolgáltatódnak. Ez a bevételed körülbelül 20-25%-a. Egy hónap alatt azonban egyetlen RTX 3080 körülbelül 40.000-50.000 Ft tiszta nyereséget hozhat.

Figyelj a részletekre

Érdemes megjegyezni, hogy ezek a számok számtalan tényező és változó alapján kerülnek kiszámításra, beleértve a szerencsét, a bányászati nehézséget, a mindenkori tranzakciós díjakat és magának az Ethereumnak az árát. A fenti számítás elvégzésének napján az Ethereummal nagyjából 2300 dolláron kereskedtek.

Ha azonban az értékelése jelentősen megváltozna, akkor számíthatsz arra, hogy a bevételed is változni fog. Az, hogy mennyi pénzt keresel, attól is függ, hogy az Ethereum-hálózat jelenleg mennyire forgalmas. A hálózat túlterheltsége idején például a bányászok többet keresnek, mivel a felhasználóknak magasabb díjat kell fizetniük a tranzakciók teljesítéséért.

Nem elhanyagolható tényező, hogy 2021-re van tervezve az Ethereum protokollváltása ami azt jelenti, hogy onnantól nem lehet már bányászni. Természetesen lesznek egyéb valuták melyek átveszik majd a szerepét. Ez szinte egészen biztos. A különböző hírek és árfolyammozgások alapján azt feltételezem, hogy az egyik ilyen az Ethereum Classic lesz.

Kriptovaluta bányászat otthon. Hogyan kezdjünk bele?

Ha szeretnéd elkerülni a különböző bányászati szoftverek kiválasztásával és konfigurálásával járó gondokat, a Nicehash a legfelhasználóbarátabb eszközök közé tartozik.

A Nicehash használata olyan egyszerű, mint a bányászprogram letöltése és futtatása. Úgy tervezték, hogy automatikusan felismerje a rendszeredben lévő hardvert, és még arra is képes, hogy optimalizálja azt a maximális teljesítmény érdekében. Az egyetlen hátránya, hogy egy leheletnyivel kevésbé jövedelmezőbb, mintha mindent a nulláról állítanál be.

Ezt elmondva azonban valószínűleg sokkal jobb eredményeket fogsz elérni, ha utánanézel a grafikus kártyád legjobb túlhajtási és alulfeszültségi beállításainak. A túlhajtás alkalmazása manapság már meglehetősen egyszerű, és a GPU károsodásának kockázata szinte minimális, de erről majd később. Mivel az áram a legnagyobb költség, amelyet kompenzálnod kell, a célod az kell legyen, hogy maximalizáld a rendszer wattonkénti teljesítményét.

Ha azonban sietsz, használd a WhatToMine által javasolt túlhajtási és teljesítményhatárokat (TDP) a kártyádhoz alapként. Mivel minden GPU más és más, finomhangold a beállításokat, hogy elérd a saját ideális pontodat. Ne feledd, a cél a teljesítmény maximalizálása, miközben az energiafelvétel a lehető legalacsonyabb.

A kriptobányászat gyorsabban elhasználja a hardvert?

A kriptobányászattal újonnan ismerkedők körében elterjedt tévhit, hogy a folyamat gyorsabban elhasználhatja a hardvert. Az igazság azonban ennél sokkal árnyaltabb. Vegyük például a grafikus kártyák alternatív felhasználási módját, például a játékokat.

Játék közben a GPU folyamatosan kénytelen növelni és csökkenteni az energiafogyasztást a renderelés alatt álló jelenettől függően. Ez azt eredményezi, hogy a GPU-chip hőtermelési csúcsokat tapasztal, és a kártyán lévő ventilátorok a munkaterheléstől függően fel- vagy lekapcsolódnak.

A bányászat ezzel szemben egyenletes terhelést jelent a hardverre. Ez a GPU-t egyenletes hőmérsékleten tartja. Ráadásul mivel valószínűleg alul lövöd vagy korlátozod a teljesítményét, nagy az esélye annak, hogy kevesebb hőt termel, mint játék közben.

Túl késő elkezdeni a kriptopénz bányászatot?

Ha már ma is rendelkezel egy alkalmas számítógéppel, a kriptopénz-bányászat viszonylag egyszerű és kéznél lévő passzív kereseti lehetőséget kínál. A legfontosabb dolog, amivel kapcsolatban óvatosnak kell lenned, az az áram ára a környékeden.

Ha azonban még nincs a kezében grafikus kártya, valószínűleg nem leszel képes egyhamar kriptovalutákat bányászni. Mint hallhattad, a GPU-k iránti kereslet az egekbe repítette az árakat, ami a jövedelmezőségi egyenletet sokkal bonyolultabbá teszi.

Mielőtt azonban rászánnád magad egy túlárazott GPU megvásárlására, ne feledd, hogy az Ethereum jelenleg a bányászat teljes megszüntetésének közepén tart. Egy-két éven túl senki sem tudja, hogy a kriptopénz-bányászat ugyanolyan jövedelmező lesz-e, mint ma. Még akkor sem ha valószínű át fogja venni egy másik kriptovaluta az Etereum szerepét.

 

Kapcsolódó cikkek:

Az Oldal Tetejére