Kriptovaluta befektetés. Érdemes kriptóba fektetni?

Kriptovaluta befektetés, tényleg megéri?

Jelenleg több mint 4000 különböző kriptovaluta létezik, de érdemes befektetni valamelyikbe? Ez teljesen attól függ, hogy kit kérdezel. A kriptovalutákba való befektetésnek vannak előnyei és hátrányai is. A válasz erre a kérdésre nem mindenkinek ugyanaz lesz mivel a kriptovaluta befektetés mindenkinek mást jelent.

Az olyan nagy, tőzsdén jegyzett vállalatok, mint a Tesla, a MicroStrategy és a Twitter mind befektetett a Bitcoinba. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a lépés minden befektető számára megfelelő.

Kriptovaluta befektetés előnyei?

2020 májusban a Bitcoin átesett a harmadik felezési cikluson; ennek során a blokkbányászat jutalmai a felére csökkennek, és ennek a kínálati sokknak a következtében az árfolyam az egekbe szökik. Bár sok vita folyik arról, hogy mikor érhet véget ez a bitcoin bikafutás.

Egy dolog azonban biztos, hogy lesznek nyertesek és vesztesek is. Ennek ellenére talán a legjelentősebb előnye bármely kriptopénzbe való befektetésnek a szolid nyereség lehetőségében rejlik. Ezeknek a nyereségeknek azonban ára van, mégpedig az, hogy képesek legyünk “megemészteni” a hatalmas volatilitást.

Bár néhány befektetőt elriaszthat ez az “ingadozás”, Michael Saylor, a MicroStrategy vezérigazgatója szerint a volatilitás jó dolog. Egy nemrégiben adott interjúban Saylor a Stansberry Researchnek azt mondta, hogy “sokkal inkább szeretnék egy 300%-os volatilis hozamot, mint egy nem volatilis 15%-os hozamot”.

Saylor továbbá azt is elmondta, hogy “Olyan, mint egy jedi elme trükk, amivel meg akarnak győzni arról, hogy félni kell a volatilitástól. Ha a volatilitás évi 200%-os adózás előtti hozamot hoz 12 évig vagy 10 évig – és te félsz tőle -, akkor a vagyonod 99,5%-át elvesztetted, mert félsz a volatilitástól”. A volatilitás mellett a kriptovaluták a befektetők számára egy olyan mechanizmust is biztosítanak, amellyel diverzifikálhatják a hagyományosan részvényekben, árucikkekben és kötvényekben tartott portfólióikat.

Mit jelent ez? Nos, az intézményi befektetők, a nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek (HNWI-k) és a lakossági befektetők mostanában elkezdték portfólióik egy kis százalékát kriptovalutákba allokálni.   Nemrégiben Mike Novogratz, a Galaxy Digital Assets vezérigazgatója rávilágított arra, hogy ez a hatás hogyan változtatja meg a befektetők hangolását.

Novagratz véleménye a kriptovaluta befektetésekről

Novagratz így nyilatkozott a CNN-nek: “Most már úgy gondolom, hogy az emberek portfóliójának jelentősebb részét képezheti… Szerintem egy új befektető akár 5%-ot is tehet a Bitcoinba. A Bitcoin nem megy vissza nullára – ez az elképzelés, hogy nullára mehet, már nem helyes. Biztosan visszamehet 14 000 dollárig, és akkor 30%-40%-ot veszíthetsz, de nem veszíted el a pénzed 80%-90%-át. Túl sok infrastruktúra épült oda.”

Ez azt jelenti, hogy az “inflációs instabilitás” és a Fed féktelen pénznyomtatásának korában az arany nem áll olyan jól az utóbbi időben. Jelenleg a nyersanyagoknak és a nemesfémeknek kellene fellendülniük, de nem így van, ami egyes befektetőket arra késztetett, hogy arra spekuláljanak, hogy a bitcoin “ellopja” az arany trónját.

Aakash Doshi, a Citigroup elemzője elmagyarázza, hogy miért lehet ez a helyzet, és azt mondja: “A leginkább kézzelfogható ok, amiért az arany befektetési aktivitás az elmúlt hónapokban nettó kiáramlásba fordulhatott, úgy tűnik, hogy a befektetői bázis bővülése, ha nem is egyenesen a digitális alternatív eszközök iránti preferencia néhány intézményi szereplő részéről” – írta. A Bitcoin idén 84%-kal emelkedett, és a teljes piaci értéke nemrég 1 billió dollár fölé emelkedett.

Warren Buffett kriptovalutékkal kapcsolatos viszonya

Mint minden befektetésnél, itt is van néhány fenntartás, amit szem előtt kell tartani. A volatilitás egyszerre jó és rossz. Ez azért van, mert ugyanúgy van lehetőség pénzt veszíteni, mint ahogyan nyereséget is lehet belőle szerezni.

Ezért soha ne fektess be többet, mint amennyit megengedhetsz magadnak, hogy elveszíts. Warren Buffett felszólalt a kriptovaluták, például a bitcoin ellen, mondván, hogy azok jó befektetésnek számítanak. Buffett 2019-ben a következőket mondta a bitcoinról: “A bitcoinnak egyáltalán nincs egyedi értéke. Nem termel semmit. Bámulhatod egész nap, és nem jönnek ki belőle kis bitcoinok vagy bármi ilyesmi. Ez alapvetően egy téveszme.”

Kriptovaluta befektetés és kereskedés

Ha eldöntötted, hogy kriptovalutákat szeretnél felvenni a befektetési portfóliódba, akkor fel kell iratkoznod egy tőzsdére. Fontos megjegyezni, hogy a különböző tőzsdék eltérő jellemzőkkel rendelkeznek. Egyes nyílt forráskódú tőzsdék például nem kérnek invazív azonosító dokumentumokat. Továbbá nem minden tőzsde teszi lehetővé a kriptovaluták hitelkártyával történő vásárlását.

Emellett mindenképpen ellenőrizd a tőzsdék KYC/AML követelményeit, a díjakat, a származtatott kereskedési lehetőségeket, és azt, hogy a tőzsde jogilag elérhető-e az te joghatóságodban. Rengeteg más lehetőség is van a hosszú távú (5-10+ év) “hodling” befektetők számára, amelyekkel passzív jövedelemre tehetsz szert a kriptobirtoklásodon.

Fontos, hogy ha olyan szolgáltatásokat veszel igénybe, mint a BlockFi vagy a Celsius Network, akkor végezd el a kellő körültekintést, és légy tisztában azzal, hogy ha kamatot keresel a kriptodon, akkor ez kockázattal jár. Hosszú távon a kriptovaluták, mint a Bitcoin, nagy felfelé ívelő potenciállal rendelkeznek a következő több mint 10 évben. Ez különösen igaz azokra, akik kripto vállalkozásokat indítanak, mint például egy csere vagy új érmék létrehozása.

Ennek ellenére minden befektetés kockázatot hordoz magában, és a befektetők számára létfontosságú, hogy a kockázat megfelelő kezelése érdekében folyamatosan egyensúlyba hozzák portfóliójukat. Mivel széles körben ismert, hogy a Bitcoin 4 éves ciklusokban fut, a legjobb időszak a kriptoeszközökbe való dollárköltség-átlagolásra mindig a medvepiacok idején lesz. És ahogy egy régi mondás is tartja: buy the fear, sell the greed (Vedd a félelmet, add el a mohóságot).

Tehát arra a kérdésre, hogy a kriptovaluta befektetés megéri-e, a válasz a következő: Az attól függ… Viszont a cikk elolvasása utána remélem könyebben megtudod adni saját magadnak a választ erre a kérdésre.

 

Kapcsolódó cikkek:

Az Oldal Tetejére