Kriptovaluta kereskedés menete lépésről lépésre

Kriptovaluta kereskedés menete lépésről lépésre

Mivel egyre többen kedvet kapnak a kriptovalutákkal való kereskedéshez, így ebben a cikkben bemutatjuk, hogy mi a kriptovaluta kereskedés menete.

Sok befektető azért szeret kriptovalutával kereskedni, mert ez egy rendkívül változékony eszköz. Ha jól tudod időzíteni a piacot, a kriptovalutával való kereskedés sokkal magasabb hozamot hozhat, mint a hagyományos befektetések.

A kriptopénz kereskedőknek gyakran két céljuk van: Bitcoin felhalmozása vagy USD nyereség elérése. Egy kriptopiaci bikapiacon elég könnyű a portfólió USD-értékének növekedése, de a Bitcoin értékének növekedése nagyobb kihívás.

Portfóliód Bitcoin-értékének nyomon követése érdekében kereskedhetsz altcoinokkal Bitcoin ellenében olyan tőzsdéken, mint a Coinbase Pro. A kriptovaluta aktív kereskedésével azt kockáztatod, hogy a kriptódat elveszíted a piac miatt.

Mivel a kriptopénzek árai annyira változékonyak, nem ritka, hogy a kereskedők gyorsan pénzt veszítenek a kriptopénzekkel való kereskedésben. Ez az oka annak, hogy oly sok kriptórajongó egyszerűen csak HODL-olja a Bitcoinját.

Mi az a kriptovaluta?

Bár a kriptovalutáknak sokféle típusa létezik, egy dolog közös bennük: mindannyian blokklánc technológiával működnek, így decentralizáltak. A pénzügyi műveletek kriptovalutákon keresztüli decentralizálása számos hatékonysági előnnyel jár a hagyományos pénzügyi rendszerrel szemben, többek között:

  • Kiküszöböli a bankokkal kapcsolatos szinte összes rezsiköltséget.
  • Kevésbé költséges tranzakciók, amelyeket nemzetközi szinten lehet küldeni és fogadni
  • Kódba írt infláció vagy véges kínálat – nem kell bízni a Federal Reserve-ben
  • Az olyan pénzügyi derivatívák, mint a kereskedési stratégiák és a hitelek közvetlenül bizonyos kriptopénz blokkláncokra kódolhatók, így a pénzügyi közvetítők szükségességét kiváltják.

A legnagyobb kriptopénz a Bitcoin, és “digitális aranyként” használják. Lényegében a Bitcoin egy értéktárolóként használt árucikk. Az Ethereum a 2. legnagyobb kriptopénz körülbelül 250 millió dolláros piaci kapitalizációval.

A fejlesztők az Ethereum blokkláncán intelligens szerződéseket fejleszthetnek, hogy decentralizált alternatívákat hozzanak létre a hagyományos banki funkciók, például a hitelezés és a kereskedés helyett.

A megfelelő kriptovaluta kiválasztása

Nincs egyetlen legjobb kriptovaluta, de bizonyos felhasználási esetekre vannak legjobb kriptovaluták. Például a Bitcoin a legjobb kriptopénz tartalékeszközként való használatra, mivel a legszélesebb körben elterjedt és véges a készlete.

A legtöbb legjobb kriptopénz projekt a kriptopénzek piaci kapitalizációját tekintve a top 50-ben található. A legtöbb kis piaci kapitalizációjú kriptopénznek megkérdőjelezhető felhasználási esetei vannak, vagy alulteljesítették az ígéreteiket.

A kis piaci kapitalizációjú kriptók általában kockázatosabbak, mint a nagyobb piaci kapitalizációjú érmék, például a Bitcoin és az Ethereum.

Fontos, hogy olyan kriptovalutákba fektessünk be, amelyek mögött egy megbízható csapat áll. Ha információt szeretnél kapni egy kriptopénzről, a legjobb, ha elolvasod a kriptopénz white paper-jét (fehér könyvét).

Ebből képet kaphatsz arról, hogyan működik a kriptovaluta, és mi a felhasználási célja. A decentralizált pénzügyi (DeFi) kriptovaluták 2021 legforróbb altcoinjai közé tartoznak. Az altcoinok egy általános kifejezés a Bitcointól eltérő bármely kriptopénzre.

A DeFi tokenek jellemzően az Ethereum blokkláncára épülnek, és a hagyományos banki funkciókat kóddal helyettesítik. Az olyan népszerű DeFi tokenek, mint a yearn.finance, a Compound és az Uniswap az elmúlt 6 hónapban több mint 500%-kal emelkedtek.

Íme a top 5 DeFi token ami piaci kapitalizáció alapján többnyire benne van a top 10-ben:

  • Uniswap (UNI)
  • Aave
  • Synthetix
  • Maker (MKR)
  • Solana

A nem-DeFi altcoinok értéke is jelentősen nőtt az elmúlt évben. Az Ethereum, a legnagyobb piaci tőkeértékű altcoin, kevesebb mint 1 év alatt 90 dollárról 1800 dollár fölé emelkedett. Az Ethereum nagy érdeklődésre tett szert a blokkláncára épülő különféle pénzügyi alkalmazások miatt.

Hogyan működik a kriptovaluta?

A kriptovaluták olyan digitális eszközök, amelyek a blokkláncra épülnek. A blokklánc technológia a kriptopénz minden tranzakciójáról főkönyvet tárol a blokkláncot működtető minden egyes csomóponton. A csomópontok olyan számítógépek, amelyek a Bitcoin hálózatához csatlakoznak a Bitcoin bányászatához.

Ha valamelyik bányász hamis tranzakciókat próbál beírni, azt a helyes főkönyv érvényteleníti. A helyes főkönyvet a bányászok többségének bejegyzései határozzák meg. Elméletileg a kriptopénz hálózatának 51%-át ellenőrizve meg lehet hackelni a blokkláncot egy 51%-os támadásnak nevezett folyamat során.

Ez a folyamat azonban gazdaságilag kivitelezhetetlen, és rendkívül jól megkoreografált hackelést igényelne, több milliárd, ha nem trillió dollár értékű számítógépes hardverrel. A kriptovalutával való tranzakcióhoz nyilvános és privát kulcsokra van szükség. Ezek a kulcsok olyanok, mint a kriptopénz-tárca által generált jelszavak.

A nyilvános kulcsod a tárcád címéhez kapcsolódik, és lehetővé teszi, hogy az emberek kriptopénzt küldjenek neked. A privát kulcsodat a tárcádból küldött tranzakciók jóváhagyására használják — csak te férhetsz hozzá a privát kulcsaidhoz.

A közhiedelemmel ellentétben sok kriptovaluta készlete nem véges. A Bitcoin teljes készlete 21 millió érmében van korlátozva, de sok altcoin esetében, mint például az Ethereum esetében, a teljes készletre vonatkozó felső határ nélkül, meghatározott inflációs rátával rendelkezik.

A kriptovalutákba való befektetés előnyei és hátrányai

A befektetőket a kriptopénzek magas volatilitásuk miatt vonzzák. Nem ritka, hogy egy kriptopénz árfolyama egyetlen nap alatt több mint 10%-kal ingadozik. Ez nagyszerű, ha magas hozamot keresel, de ha kockázatot kerülő befektető vagy, akkor a kriptopénzekbe való befektetés nem biztos, hogy neked való.

A kriptovaluta kereskedés menete – 1. lépés: Készíts kriptopénz brókerszámlát.

Hacsak nincs már kriptovalutád, akkor számlát kell nyitnod egy kriptodeviza brókercégnél. A Coinbase, a Gemini és az eToro a legjobb kriptodeviza brókercégek közé tartoznak a piacon.

Mindhárom lehetőség egyszerű felhasználói felületet és számos altcoin közül választhatsz. A számlanyitáshoz a kriptobrókercégnek meg kell adnia személyes azonosító adataidat, hasonlóan a tőzsdei brókercégnél történő számlanyitáshoz.

Néhány gyakori adat, amelyet a számla létrehozásakor meg kell adnod, a társadalombiztosítási számod, a címed, a születési dátumod és az e-mail címed.

A kriptovaluta kereskedés menete – 2. lépés: Töltsd be a számládat.

Miután regisztráltál egy kriptobrókercégnél, csatlakoztatnod kell a bankszámládat. A legtöbb kriptobrókercég bankkártyán és átutalásokon keresztül kínál banki finanszírozást. Az átutalás általában a legolcsóbb lehetőség a számlád feltöltésére – a Coinbase és a Gemini esetében ingyenes.

A kriptovaluta kereskedés menete – 3. lépés: Válassz ki egy kriptót, amelyikbe szeretnél fektetni.

A legtöbb aktív kriptopénz kereskedő a tőkéje nagy részét a Bitcoinba és az Ethereumba allokálja. Ezek a kriptók kiszámíthatóbban mozognak, mint a kisebb altcoinok, így a technikai mutatókkal való kereskedés könnyebb lehet.

Sok kriptokereskedő a tőkéje egy részét kisebb altcoinokra allokálja. Bár a kis, közepes piaci tőkeértékű kriptók kockázatosabbak, mint a nagy piaci tőkeértékű kriptók, nagyobb felfelé ívelő potenciált kínálnak.

Sok kis altcoin néhány hónap alatt több mint 1000%-kal emelkedett, ami vonzó befektetéssé teszi őket a kockázatot toleráló befektetők számára.

A kriptovaluta kereskedés menete – 4. lépés: Válassz stratégiát.

Rengeteg kereskedési mutató közül lehet választani, és a legtöbb kereskedő több tényezőt is figyelembe vesz, amikor kriptopénzeket vásárol és ad el.

Ha új vagy a befektetésben, érdemes megfontolnod egy kriptopénz kereskedési tanfolyam megvásárlását. Ha tapasztaltabb kereskedő vagy, lehet, hogy már van egy stratégiád, amelyet a részvényekkel való kereskedéshez használsz. A részvénykereskedési stratégiákat a kriptovaluták esetében is gyakran használják.

Egy személyes kedvenc kereskedési stratégia, amelyet sok kereskedő használ, az Elliott Wave Theory. Az Elliott-hullámelmélet a piaci hangulat mögötti pszichológiára összpontosít, így különösen jól működik az olyan spekulatív eszközök esetében, mint a kriptovaluták.

A kriptovaluta kereskedés menete – 5. lépés: Tárold a kriptovalutádat.

Ha aktívan kereskedsz a kriptopénzzel, akkor a tőzsdén kell tárolnod a pénzedet, hogy hozzáférhess. Ha azért vásárolod a kriptopénzedet, hogy közép- vagy hosszú távon tartsd, akkor szerezz be egy kriptopénz tárcát.

A kriptopénz tárcák léteznek szoftveres tárcák vagy hardveres tárcák formájában is. Mindkettő biztonságos, de a hardvertárcák nyújtják a legjobb biztonságot, mivel a kriptodat egy fizikai eszközön, offline tárolod.

A Ledger egy nagyszerű hardvertárca márka, amelyben sok befektető megbízik. Ha szoftveres pénztárcát keresel, számos ingyenesen használható lehetőség van iOS-en, Google Chrome-on és Androidon.

A legjobb kriptotőzsdék

Rengeteg lehetőség van, amikor kriptopénz tőzsdékről van szó. Az új befektetők számára a Coinbase egy nagyszerű lehetőség. A Coinbase rendelkezik egy ingyenes kriptopénz konverziós funkcióval, ahol a kriptódat bármely más, a Coinbase által támogatott tokenre cserélheted.

Más kriptobrókerházak, amelyek szilárd lehetőségek a középhaladó kereskedők számára, az eToro, a Binance és a Gemini.

A Robinhood is támogat bizonyos kriptókat, de a platform csak 5 altcoin kereskedését támogatja.

Kriptopénz kereskedés vs. tőzsdei kereskedés

A kriptovaluta-kereskedelmet gyakran magasabb kockázatúnak tekintik, mint a részvénykereskedelmet, de ez attól függ, hogy milyen részvényekkel vagy kriptovalutákkal kereskedsz, és hogyan kereskedsz vele.

A filléres részvényekkel való kereskedés vagy az opciók kereskedése ugyanolyan, ha nem nagyobb kockázatú lehet, mint a kriptopénz kereskedés.

Mielőtt kriptovalutával kereskednél, tisztában kell lenned azzal, hogy kockáztatod és elveszítheted a pénzed a piacon. Ha valóban hiszel a kriptopénz jövőjében, akkor a kriptopénzeszközök hosszú távú tartása előnyösebb lehet, mint a piacok időzítésével próbálkozni.

 

Kapcsolódó cikkek:

Az Oldal Tetejére