Kriptovaluta létrehozása. Minden, amit tudnod kell róla

kriptovaluta létrehozása lépésről lépésre

A blokklánc technológia fejlődésével egy új kriptovaluta létrehozása egyre több emberben merült fel mint kérdés. Valójában ennek néhány fő módja van. Ez a cikk végigvezet a kriptovaluta létrehozása és annak főbb technikai és üzleti szempontjain. Megtudhatod, miben különböznek az érmék és a tokenek, és milyen megoldásokkal hozhatod létre a saját kriptopénzedet. Legelőször azonban tisztázzunk néhány alapfogalmat.

Mi az a kriptovaluta?

A kriptovaluta új jelenség a világunkban, és bár már több mint 11 éves, sokan még mindig félreértelmezik. Míg egyesek szerint a pénz új formája, addig mások csak egy divatos szónak tartják. A történet azonban sokkal többről szól. Mielőtt belemerülnél a bonyolultabb fogalmakba és meghatároznád, hogyan készítsd el a saját kriptopénzed, először is tudnod kell a választ arra a kérdésre, hogy “mi az a kriptovaluta?”.

A kriptovaluta, vagy hívhatjuk kriptopénznek is, egy decentralizált digitális valuta, amely titkosítási technikákat használ a pénzegységek létrehozásának szabályozására és a pénzeszközök átutalásának ellenőrzésére. Az anonimitás, a decentralizáció és a biztonság a fő jellemzői közé tartozik. A kriptopénzeket nem szabályozza vagy követi semmilyen központi hatóság, kormány vagy bank.

A kriptovaluta szerves részét képezi a blokklánc, egy decentralizált peer-to-peer (P2P) hálózat, amely adatblokkokból áll. Ezek a blokkok időrendben tárolják a tranzakciókról szóló információkat, és betartják a csomópontok közötti kommunikáció és az új blokkok érvényesítésének protokollját.

A blokkokban rögzített adatok nem módosíthatók az összes későbbi blokk módosítása nélkül. De hogyan is és mikor jött létre a kriptopénz?

Bár a virtuális pénz már régóta elérhetővé vált, a Bitcoin az első ismert és sikeres kriptopénz, amely a kriptopénzek piacán az első helyet foglalja el. Ma már több mint 1600 féle kriptovaluta létezik, köztük a legnépszerűbbek, mint a Bitcoin, a Ripple és az Ethereum, és a számuk még mindig növekszik. A fenti információk mindegyike ráébreszti a vállalatokat a blokklánc előnyeire, és arra készteti őket, hogy elgondolkodjanak egy kriptovaluta létrehozásán.

Hogyan működik a kriptovaluta?

Mint említettük, a kriptovaluta a blokklánc szerves része. Az elosztott főkönyvi technológia az új blokkok létrehozását szabályozó konszenzus algoritmusokra épül. A P2P-hálózat minden résztvevőjének el kell fogadnia egy blokkot ahhoz, hogy az a blokkláncban regisztrálásra kerüljön.

Többféle konszenzus létezik, melyek közül a PoW (proof-of-work), PoS (proof-of-stake), DPoS (delegált proof-of-stake) és PoA (proof-of-authority) a legnépszerűbbek.

A kriptopénz minden egyes új blokk létrehozásakor kerül kibocsátásra, és jutalomként és ösztönzőként szolgál a blokklánc résztvevői számára, akik részt vesznek a konszenzusmechanizmusban és a blokkok lezárásában. Azaz elosztják számítási teljesítményüket, érmék tétjét és egyéb erőforrásaikat a blokklánc átláthatóságának és bizalmának támogatása, valamint az új blokkok ellenőrzése érdekében. Ezzel a céllal jött létre a Bitcoin.

A kriptotulajdonosok kriptovalutákat utalhatnak át tárcák és blokklánccímek között. Ezen kívül átválthatják azt fiat pénzre, vagy részt vehetnek kriptopénz-kereskedelemben.

A hálózaton mindenki megtekintheti a tranzakciókat, miközben a nyilvános címek mögött álló személyek személyazonossága anonim marad. Ez azért lehetséges mivel azokat egyedi kulcsok titkosítják, amelyek egy személyt egy számlához kapcsolnak.

Az érmék (coins) és a zsetonok (tokens) közötti különbség

A kriptovaluták két nagy alkategóriára oszthatók – érmékre és tokenekre. Bár mindkettő kriptovaluta, mégis van különbség az érme és a token között. A fő fogalmaik megértése segít kitalálni, hogyan készítsen saját kriptopénzt az adott üzleti igényekhez.

Egy érme saját blokkláncon működik, ahol minden tranzakció megtörténik. Ilyen például a Bitcoin, az Ethereum, a Neo és az Emercoin, amelyek mind egy másik blokkláncon működnek. Ha saját érmét szeretne készíteni, először saját blokkláncot kell létrehoznia.

Egy token egy meglévő blokklánc-infrastruktúra, például a NEO vagy az Ethereum tetején működik, amelyet a tranzakciók ellenőrzésére és biztonságossá tételére használnak. A tokeneket gyakran okos szerződésekhez hasonlóan használják, a fizikai tárgyaktól kezdve a digitális szolgáltatásokig mindent reprezentálnak. Bárki használhatja az Ethereumot vagy a Neót, mint mögöttes technológiát egy új kriptopénz elindításához.

A tokenek elsődleges felhasználási módja a biztonsági tokenek felajánlása (STO), amely a projektek és a startupok működését segíti finanszírozni egy tömeges eladáson keresztül. Ez a fő oka annak, hogy a vállalatok egyáltalán elkezdenek azon gondolkodni, hogyan hozzanak létre egy kriptopénzt.

A kriptovaluták előnyei és hátrányai

A kriptovaluta ma igen forró téma. Ha azon gondolkodsz, hogyan hozz létre egy kriptopénzt, akkor először meg kell ismerned az előnyeiket és hátrányaikat. Olvass tovább, hogy többet megtudj arról, miért népszerűek a kriptovaluták, és miért érdemes kriptovalutát használnia üzleti tevékenységed során.

A kriptovaluták előnyei a következők:

Decentralizáció

A kriptovaluták mellett szóló fő érv a mögöttes technológiájuk – a blokklánc. Ez teszi a kriptopénzeket minden hatóságtól függetlenné, és teszi lehetővé, hogy senki ne diktálhassa a szabályokat a kriptopénz fejlesztőknek és tulajdonosoknak.

Gyors és korlátlan tranzakció

A fiat pénz tranzakciók feldolgozása és elszámolása jelentős időt vesz igénybe. Az Ön vállalkozásod végül napokig várhat arra, hogy pénzt kapjon. A kriptopénzzel korlátlan számú tranzakciót hozhatsz létre, és szinte azonnal elküldheted bárkinek, akinek van kriptotárcája, bárhol a világon.

Alacsony tranzakciós díjak

A bankok és más pénzintézetek jelentős tranzakciós díjakat vetnek ki. Ez nem jelenti azt, hogy a kriptopénz tranzakciókért nem kell díjat fizetned, azonban a fizetendő összeg viszonylag alacsony.

Nemzetközi szinten elfogadott

A pénz küldője és a címzettje a világ különböző részein tartózkodhat, és mégis cserélhetnek kriptovalutát. Pénzt takaríthatsz meg a valutaváltáson és a nemzetközi pénzmozgásokat mindig kísérő díjakon.

Átláthatóság és anonimitás

A blokkláncok elosztott jellegének köszönhetően minden tranzakciót rögzítenek, és a nyilvántartások védettek a változásokkal szemben. Ugyanakkor, ha egy kriptodeviza cím nincs nyilvánosan megerősítve, senki sem tudja, hogy ki hajtott végre egy tranzakciót, és ki kapta a kriptopénzt.

Mindezek miatt a vállalatoknak komolyabban el kellene gondolkodniuk azon, hogyan készítsenek-e kriptopénzt. Van azonban néhány hátránya is, amit szintén figyelembe kell venni.

A kriptovaluták hátrányai a következők:

Korlátozott elfogadottság

Az országok nagyon hezitálnak azzal kapcsolatban, hogy bármilyen kriptopénznek megadják-e a támogatásukat. A mindennapi életben még mindig korlátozottak a lehetőségek azok számára, akik kriptovalutával szeretnének vásárolni. Így ahelyett, hogy azt kérdeznék, hogyan lehet kriptopénzt létrehozni, az emberek inkább azon tűnődnek, hogyan lehet egyáltalán kriptopénzt használni.

Nagy volatilitás

Nagyon gyakran a felhasználók, akik azon gondolkodnak, hogyan kezdjenek el kriptopénzzel foglalkozni, megfeledkeznek egy fontos tényezőről – a magas volatilitásról. A kriptopénzek piaca nem stabil, gyakoriak a hullámzások még az olyan híres kriptopénzek esetében is, mint a Bitcoin. A kriptopénzbe való befektetés rendkívül kockázatos, mivel soha nem lehet tudni, hogy nyereséges lesz-e a befektetés vagy sem.

A tranzakciók nem visszafordíthatók

Ha tévesen rossz kriptopénzcímet adsz meg, az a pénzedbe kerülhet. Nincs mód a tranzakció visszafordítására. Küldhetsz visszatérítési kérelmet, de ha elutasítják, készülj fel arra, hogy búcsút inthetsz a pénzednek.

Kriptopénz tárolása

Valószínűleg olvastál már szörnyű történeteket kriptopénz-tulajdonosokról, akik elvesztették az eszközeiket, elfelejtették a privát kulcsot, és nem tudtak hozzáférni a kriptovagyonukhoz. Ilyen helyzetek bárkivel előfordulhatnak, így bárki elveszítheti véletlenül a pénzét.

Ezeket az előnyöket és hátrányokat figyelembe kell venni, amikor azt fontolgatod, hogyan hozz létre egy olyan kriptopénzt, amely megkönnyíti az üzleti céljaidat. El kell döntened, hogy mi a kriptovaluta létrehozásának célja a vállalkozásod számára.

Kriptovaluta létrehozása: Technikai kérdések

Szóval, szeretnéd tudni, hogyan lehet kriptopénzt létrehozni? Új kriptovalutát indíthatsz egy teljesen új blokklánc létrehozásával egy érmével, vagy egy meglévő blokklánc elágazásával és egy token létrehozásával. Számos oktatóanyagot találhatsz az interneten arról, hogyan válhatsz kriptopénz létrehozójává, bár mindegyikhez legalább alapvető kódolási ismeretekre és a blokklánc alapos megértésére van szükség.

Két lehetőség a kriptovaluta létrehozása kapcsán

Coin létrehozása

Ez a lehetőség nem megfelelő, ha egyszerű és gyors módot keresel arra, hogy ingyenesen létrehozd a saját kriptopénzedet. Tapasztalt szakembernek kell lennie a decentralizált technológiákban, vagy rendelkeznie kell valakivel, aki hajlandó a technológiai szakértő szerepét vállalni.

Az érme létrehozásának folyamata akár 5 percet is igénybe vehet. Csak lemásolod a Bitcoin kódját, hozzáadsz egy új változót, vagy akár megváltoztatod valaminek az értékét, és kész – megvan a blokkláncod és az érméd. Azonban meg kell értenie a kódot és azt, hogy hogyan változtathatja meg, ami széleskörű kódolási ismereteket igényel.

Egy másik kérdés az érme karbantartása, támogatása és népszerűsítése, mivel az érméd elindításához a blokklánc teljes logikáját neked kell létrehoznod. Ha szakemberekből álló csapatot bíznál meg a feladat elvégzésével, több időt takaríthatnál meg, de egyéni szoftverfejlesztési szolgáltatásokat kellene fizetned. Ha megengedheted magadnak, hogy költségvetést különíts el a saját blokkláncod létrehozására és támogatására, akkor vágj bele.

Egy token létrehozása

A kriptovaluta létrehozása egy másik módja a token létrehozása. Ez egy megvalósíthatóbb módja annak, hogy valutateremtővé válj. Bár a blokklánc feletti teljes ellenőrzés nagyszerű ötletnek hangozhat, ennek vannak bizonyos hátrányai, mint például a megnövekedett fejlesztési idő, jelentős kiadások és még sok más. A villás kriptopénz egy meglévő blokklánc tetején jön létre az alapul szolgáló technológia bizalmát, népszerűségét és konszenzusmechanizmusát kihasználva.

Ha egy erős blokkláncra, például az Ethereumra építesz egy tokent, akkor a tokened egy biztonságos hálózaton fut, amely védve van a gyanús támadásoktól. A token létrehozása pénzben és időben kevésbé költséges, mivel kihasználod a meglévő decentralizált architektúrát és a bevezetett konszenzusmechanizmusokat. Az alábbi táblázatban láthatod az érmék vagy tokenek készítésének előnyeit és hátrányait:

Coin Token
Új blokklánc létrehozását igényli Meglévő és megbízható blokkláncokra építhető
Alapos blokkláncismeret és kódolási készségek szükségesek Viszonylag könnyen létrehozható nyílt forráskóddal
A blokkláncfejlesztés több befektetést igényel A tokenek létrehozása egyszerűbb, gyorsabb és költséghatékonyabb

 

Népszerű megoldások a kriptopénz készítéséhez

Van néhány olyan blokklánc, amely lehetőséget biztosít egy token létrehozására. Az Ethereum, a NEO és az EOS a legnépszerűbb eszközök, és viszonylag könnyen használhatóak.

Amikor arról beszélünk, hogyan hozzunk létre egy kriptopénzt, valószínűleg hallani fogunk ezek közül a megoldások közül valamelyikről vagy mindegyikről.

Ethereum

Az Ethereum lett az első blokklánc, amely tokenkészítési szolgáltatást kínált. Érettségének és a kriptopénzpiacon elfoglalt erős pozíciójának köszönhetően kivételes szintű bizalmat biztosít. Az Ethereumra épített összes token az ERC-20 szabványt használja. A dokumentáció jól megírt és szervezett, ami megkönnyíti a fejlesztési folyamatot. Az Ethereumon egy tokent csak Solidity nyelven lehet írni (a saját programozási nyelvén), de a HTTP API segítségével bármilyen nyelven lehet dAppokat létrehozni.

NEO

A NEO blokklánc az intelligens gazdaságot célozza meg, és a NEP-5 szabványt használja. Az Ethereummal ellentétben szinte bármilyen magas szintű programozási nyelvet használhatsz, beleértve a C#, Java, Python és Kotlin nyelveket, hogy saját tokent hozz létre rajta. A blokklánccal való interakcióhoz HTTP API áll rendelkezésre.

EOS

Az EOS tokenek az EOSIO.Token szabványt használják, és C++ vagy bármely más, WebAssembly-be fordítható nyelvvel létrehozhatók. A blokklánc nagyfokú skálázhatóságot, másodpercenként hatalmas számú tranzakciót és a csonkolási díj hiánya miatt költséghatékonyságot kínál. Ennek a blokkláncnak a neve gyakran felmerül, amikor arról beszélnek, hogyan lehet kriptopénzt létrehozni.

Az alábbi táblázat az Ethereum, a NEO és az EOS segítségével egy új kriptovaluta létrehozása és annak főbb szempontjait mutatja be.

Kriptovaluta létrehozása és annak főbb szempontjai:

<table”>

EthereumNEOEOSProgramozási nyelvSolidity (az Ethereum saját programozási nyelve)Szinte bármilyen magas szintű programozási nyelv, beleértve a C#, Java, VB.Net, F#, Kotlin, Python, stb.C++ és bármely olyan nyelv, amely WebAssembly-be fordítható (WASM)Token szabványERC-20NEP-5EOSIO.TokenVirtuális gépNatív virtuális gépVirtuális gépNatív virtuális gépPénztárcákRengeteg lehetőségSok lehetőségRengeteg lehetőségHardveres pénztárcaIgenNemIgenKonszenzusPoW (proof-of-work) a PoS-re (proof-of-stake) való átállás előttdBFT (delegált bizánci hibatűrés)DPoS (delegált proof-of-stake)Elsődleges felhasználási területIntelligens szerződésekGazdaság, digitális személyazonosság, digitális eszközökIntelligens szerződésekTranzakciók száma másodpercenként

15

tranzakció/másodperc

10,000

tranzakció/másodperc

3,000+

tranzakció/másodperc

 

Az új tokenek alapjául szolgáló hálózatként használható blokkláncok túlnyomó többsége széles közösséggel és részletes dokumentációval rendelkezik. Ahhoz azonban, hogy mindezt megértsd és a tudást a további fejlesztésekhez felhasználhasd, programozási szakértőnek kell lenned.

Lehetséges egy új kriptovaluta létrehozása teljesen egyedül, bármelyik “csinálj saját kriptopénzt” oktatóprogramot követve. Azonban csak egy szakemberekből álló csapat képes kiválasztani a technológiák legjobb halmazát, és rekordidő alatt befejezni a fejlesztési folyamatot.

Kriptovaluta létrehozása: Főbb üzleti folyamatok

Mielőtt fejest ugranál a kriptopénz fejlesztésébe, végig kell gondolnod az egész folyamatot. Elmagyarázzuk, hogyan készíts kriptopénzt hét fő lépésen keresztül:

Határozzd meg az ötletet

Egy kriptovaluta létrehozása szórakoztató lehet, de a valós üzleti életben stratégiai tervet kell kidolgoznod. Ne csak azt határozd meg, hogyan hozhatsz létre kriptopénzt, hanem azt is, hogy milyen problémát szeretnél megoldani a dApp-oddal, és milyen célközönséget fogsz megcélozni.

A professzionális üzleti elemzési szolgáltatások segíthetnek ebben a kritikus lépésben. Talán el akarod távolítani a bankot vagy más közvetítőt a tranzakciók során, vagy egy életet megváltoztató egészségügyi megoldást szeretnél létrehozni.

Ahhoz, hogy az ICO/STO során az ügyfelek érdeklődését felkeltsd a tokened iránt, hozz létre egy értékes ajánlatot. Rengeteg útmutatót találhatsz arról, hogyan hozz létre egy ICO-t, de érték nélkül még a legnagyszerűbb ötlet is csak egy ötlet marad.

Válasszd ki a megfelelő fejlesztőcsapatot

Bár megpróbálhatod eldönteni, hogyan hozhatsz létre kriptovalutát a legjobb módon, egy tapasztalt szoftverfejlesztő cégre bízva sokkal hatékonyabb lesz a végeredmény a vállalkozásod számára.

Ahogy már említettük, elengedhetetlen, hogy a megfelelő szoftvergyártó kiválasztási kritériumainak alkalmazásával válasszd ki a megfelelő csapatot.

Fontold meg, hogy olyan tapasztalt szakembereket alkalmazz, akik jól kiismerik magukat a blokklánc és a kriptopénz világában. Bár a szolgáltatások nem lesznek olcsók, a jövőben elkerülheted, hogy több munkára legyen szükséged.

Hozz létre szabályokat az intelligens szerződésekhez

Az okos szerződés jelentős hatással lesz a projektedre. Az okos szerződések olyanok, mint a hagyományos szerződések, kivéve azt a tényt, hogy digitálisak, a blokkláncon működnek, előre meghatározott szabályokkal rendelkeznek, nem módosíthatók, és automatikusan hajtják végre őket. Saját szabályokat hozhatsz létre, amelyek az ICO/STO fő gondolatát képviselik.

Külső auditáló cég felbérlése

Az ICO/STO iránti bizalom csökkent, mivel sok kezdeti érmefelajánlásról kiderült, hogy puszta átverés. A befektetők válogatósak a projektek tekintetében, amelyekbe befektetik a pénzüket. Egy külső auditáló cég felbérlése biztosítja a projekt legitimitását. Az ICO/STO biztonsági auditokat egy megbízható, a hitelességéről ismert és elismert cégnek kell elvégeznie.

Szánj időt egy “white paper” elkészítésére

A befektetők a projektek megítélése és az első benyomásaik a rendelkezésre bocsátott fehér könyvek alapján történnek. Ha ebből nem derül ki az ötlet mögött rejlő érték, akkor elfordulhatnak tőled. Egy jól megírt white paper segít átkelni a láthatatlan hídon a kudarcból a sikeres ICO/STO felé.

A fehér könyvnek a következő kérdésekre kell választ adnia:

  • Mi a probléma, és miért van szükség új megoldásra?
  • Mire tervezi a céged az ICO/STO pénzeszközöket költeni?
  • Mikor, mennyi tokent bocsátanak ki, és mely tőzsdéken?
  • Milyen ütemtervet fog követni a projekt?
  • Kik vannak a csapatodban, milyen tapasztalattal rendelkeznek, és hogyan tudnak értéket teremteni a projekt számára?

ICO promóció

A fent említett lépések elvégzése után ideje áttérni az ICO/STO marketingre. A közösségi média, a sajtómédia, a vendégblogolás, az e-mail marketing és az általános promóció mind remek kiindulópontok. Használhatod az összes hagyományos marketingeszközt, de bölcsen válaszd meg őket, mivel világosan meg kell határoznod, hogy mi adja a kriptopénz értékét.

Hozz létre egy erős közösséget és támogasd őket

Tudod, mi a közös a Bitcoinban, az Ethereumban, a Ripple-ben és a NEO-ban? Mindegyik blokkláncnak aktív és erős közössége van. Válaszd ki a megfelelő csatornákat a közösség tagjaival való kommunikációhoz, igyekezz minden kérdésükre válaszolni, és időben tájékoztasd őket a projekt fejlesztésével kapcsolatos frissítésekről. Szükséged van egy elkötelezett csapatra, amely a nap 24 órájában, 24 órában kezeli a közösséget.

A fenti információk leírják, hogyan hozz létre egy olyan kriptopénzt, amely magas helyet fog kiérdemelni a piacon. Kövessd a lépéseket, hogy ne csak azt tudd, hogyan készítsd el kriptovalutádat, hanem azt is, hogy biztosítsd, hogy az megbízható és támogatott lesz a kriptovalutapiacon.

Kriptovaluta létrehozása avagy hogyan készítsünk saját kriptopénzt

A kriptovaluta létrehozásának módjáról szóló döntés meghozatala nem lenne teljes egy példa nélkül.

Az egyedi tokenek készítése mögötti programozás nagyon összetett lehet. Az alábbiakban azonban bemutatjuk bármely alapvető kriptopénz vagy token felépítését. Ez segíteni fog abban, hogy létrehozzhasd saját Ethereum tokenedet.

Bármely alapvető kriptopénz vagy token szerkezete

Ethereum token létrehozása

A saját kriptovaluta létrehozásához az ETH wallet alkalmazást kell használnod, amelyet itt találsz és tölthetsz le. Amikor megnyitod a pénztárca alkalmazást, a jobb felső sarokban látni fogsz egy gombot az alábbi felirattal: “Deploy New Contract”, kattints rá.

Amint rákattintasz, megjelenik a Solidity Contract Source Code mező. Írd be ezt a kódot a felugró mezőbe.


contract MyToken {
/* This creates an array with all balances */
mapping (address => uint256) public balanceOf;
}

A “mapping” kifejezés egy asszociatív tömböt jelent, amely egyenlegeket társít a címekhez. Minden cím hexadecimális formátumban van megadva. A félkövérrel szedett “Public” azt jelenti, hogy bárki láthatja az egyenleget. Miután hozzáadtad a kódsort a Solidity mezőhöz, a képernyődnek így kell kinéznie.

Képernyő a Solidity mezőhöz történő a kódsorhoz hozzáadása után

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kriptovaluta ténylegesen létrejött. Amit most tenned kell, az egy újabb kódsor hozzáadása a Solidity kóddoboz 4. sora alá a következőképpen:


function MyToken() {
balanceOf[msg.sender] = 21000000;
}

A kezdeti token készleted 21 millió lesz. Ezt az összeget azonban könnyedén beállíthatod, amennyire csak szeretnéd. Vessünk egy pillantást az alkalmazás jobb oldalára. Kattints a “Select Contract to Deploy” (Válasszd ki a telepítendő szerződést) gombra, és egy legördülő ablak fog megnyílni. Kattints a “MyToken” lehetőségre.

Hogyan mozgathatod a kriptovalutádat

A fent említett lépések követése után egy okos szerződésed lesz, amely egy tokenhez kapcsolódik. Azonban még nem tudod mozgatni őket. Ezt úgy oldjuk meg, hogy a Solidity mezőben az utolsó zárójel alatt hozzáadjuk a következő kódot.


/* Send coins */
function transfer(address _to, uint256 _value) {
/* Add and subtract new balances */
balanceOf[msg.sender] -= _value;
balanceOf[_to] += _value;
}

Ami itt van, az viszonylag magától értetődő. Küldhetünk tokeneket, és az értékek szükség esetén kivonásra vagy hozzáadásra kerülnek. Hogyan kezeljük azonban azokat az embereket, akik többet akarnak küldeni, mint amennyivel rendelkeznek? Annak érdekében, hogy ilyen körülmények között ne hajtsa végre magát a szerződés, egy újabb kódsort adunk a Solidity dobozhoz.


function transfer(address _to, uint256 _value) {
/* Check if sender has balance and for overflows */
require(balanceOf[msg.sender] >= _value && balanceOf[_to] + _value >= balanceOf[_to]);
/* Add and subtract new balances */
balanceOf[msg.sender] -= _value;
balanceOf[_to] += _value;
}

Most néhány alapvető információt kell hozzáadnunk a szerződésünkre vonatkozó Solidity mezőhöz. A következőképpen járjunk el:


/* Initializes contract with initial supply tokens to the creator of the contract */
function MyToken(uint256 initialSupply, string tokenName, string tokenSymbol, uint8 decimalUnits) {
balanceOf[msg.sender] = initialSupply; // Give the creator all initial tokens
name = tokenName; // Set the name for display purposes
symbol = tokenSymbol; // Set the symbol for display purposes
decimals = decimalUnits; // Amount of decimals for display purposes
}

Események létrehozása és a kriptovaluta telepítése

Miután végigmentünk a fent említett összes lépésen, most létre kell hoznunk valamit, amit “Event”-nek nevezünk. Ezek lényegében üres függvények, amelyek lehetővé teszik az Ethereum tárcák számára, hogy figyelemmel kísérjék egy szerződés tevékenységeit. Ne feledjük, hogy minden eseménynek nagybetűvel kell kezdődnie. Egy esemény deklarálásához a következő kódot kell hozzáadni:

event Transfer(address indexed from, address indexed to, uint256 value);

Valamint a “Transfer” funkcióban adjuk hozzá a következőt:

/* Notify anyone listening that this transfer took place */

Transfer(msg.sender, _to, _value);

Miután ezt megtetted, a tokened lényegében készen áll, már csak be kell vetned.

Navigálj a “szerződések” fülre, és nyomd meg az “új szerződés telepítése” gombot. Ezt követően másold ki és illessze be az itt található token forrását. Ha probléma merül fel, a Solidity értesíteni fog. Az alkalmazás jobb oldalán látni fogsz néhány paramétert, mint például _supply, _name, _symbol, _decimals, ezeket mind tetszés szerint állíthatod és módosíthatod.

Mindezek finomhangolása után beállíthatod a token díját. Készen állsz, és máris bevetheted a kriptovalutádat. További információkért nézze meg a jobb oldali képet. A jelszó mezőben meg kell adnod a jelszót, amelyet a pénztárca alkalmazás letöltésekor állítottál be.

Most már tudod, hogyan készíts kriptovalutát a gyakorlatban, és akár el is küldheted a barátaidnak! Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy a küldés fülre navigálsz, és tokeneket küldesz bárkinek, akit ismersz.

Természetesen a tokenjeidnek nem lesz értékük, mivel még nem kötődnek semmilyen termékhez vagy szolgáltatáshoz, ami azt jelenti, hogy senki sem fogja megvenni őket, és nem fognak szerepelni a Coinmarketcap-on. A blokklánc technológia megértése azonban nem is olyan nehéz, ugye?

Ha teljes értékű kriptopénzt akarsz létrehozni, jobb, ha a szakemberekhez fordulsz.

A legjobb kriptovaluták a piacon

Hány kriptovaluta létezik? A Coinmarketcap szerint 2110 kriptovaluta van a piacon, és ez a szám még mindig növekszik. Bár lehetetlen megnevezni a piacon lévő egyetlen legjobb kriptopénzt, az alábbiakban felsoroljuk a legnépszerűbbeket. Mindegyik megérdemli a figyelmet.

A Bitcoin volt az első kriptopénz, amelyet létrehoztak. Ez a kriptovaluta a mai napig a csúcson van. A Bitcoin 40%-os részesedéssel rendelkezik a teljes kriptopénz-piacon, és semmi nem utal arra, hogy a következő években megállna a növekedése.

Az Ether a Bitcoinhoz hasonlóan népszerű és elismert. A 2015-ben bevezetett Ether az elmúlt években folyamatos növekedést mutatott, piaci részesedése 11,022%. Az alapul szolgáló blokkláncot, az Ethereumot a fejlesztők új tokenek létrehozására használják.

A Dash nem marad el a versenytársaitól. Az alapul szolgáló blokklánc legfelsőbb szintű anonimitást kínál. A Dash egy decentralizált mesterkód-hálózaton működik, és használatának eredménye a szinte követhetetlen tranzakciók. Piaci kapitalizációja elérte a 798,04 millió dollárt.

A Zcash egy másik kriptopénz, amelyre érdemes odafigyelned. Ez a valuta ígéretesnek tűnik, 326,72 millió dolláros piaci tőkeértékkel. Egyesek a Bitcoin érdekes alternatívájának nevezik. A zéró-tudásbizonylatok további anonimitást biztosítanak a felhasználóknak, lehetővé téve számukra a tranzakciók ellenőrzését, miközben a feladó, a címzett és a tranzakció összege titokban marad.

A Ripple (XRP) nemcsak egy kriptopénz, amelynek piaci kapitalizációja 13 143 dollár, hanem egy biztonságos és gyors tranzakciókat biztosító nemzetközi fizetési rendszer is. A tranzakciók feldolgozási idejét 2-10 napról másodpercekre csökkenti. Olyan vállalatok, mint az American Express, a JP Morgan és a Santander már használják a Ripple fizetési rendszert és az XRP kriptopénzt.

A fenti információk azt mutatják, hogy a blokklánc továbbra is az egyik vezető technológia a piacon. A vállalatok értéket látnak a decentralizált technológiák által kínált előnyökben: biztonság, átláthatóság, anonimitás és gyors tranzakciók. A vállalkozások nem tudnak nem gondolkodni azon, hogyan hozhatnának létre kriptopénzt, és hogyan hasznosíthatnák azt a mindennapi üzleti működésben.

Kriptovaluta létrehozása: Költségek

Kriptovaluta létrehozása mögött több ok is állhat. Az egyik, hogy pénzt gyűjts a projektedhez (ICO) vagy ,hogy az alkalmazásaidban használd, vagy esetleg mindkettő.

A folyamat mindkét esetben különböző lépésekből áll, amelyeket meg kell tenned. Ha még nem állsz készen a kihívásra, szükséged van egy képzett csapatra, amely végigkísér ezen a rögös úton. Ha azon gondolkodsz, hogyan készítsd el a saját kriptovalutádat, biztosak vagyunk benne, hogy azt is tudni szeretnéd, mennyibe kerülhet. Derítsük ki!

A kriptovaluta létrehozásának ára függ a projekt konkrét igényeitől, valamint attól, hogy a semmiből hozunk létre egy új kriptopénzt, vagy egy meglévő blokkláncot használunk fel alaptechnológiaként. A kriptovaluta létrehozásának módja az te döntéseden múlik. Általában a kriptovaluta-fejlesztés költségei a következő kiadásokat tartalmazzák, de nagymértékben változhatnak:

FOLYAMAT IDŐ KÖLTSÉGEK
Fejlesztés Projektről projektre változik

(15 perctől 5-6 hónapig)

 

$1,000-$100,000, vagy annál is több
Külső audit (ICO biztonsági audit) 30 nap $3,000 – $10,000
White paper és dokumentáció

 

24-50 óra (1-2 hét teljes munkaidős munka)

 

5 000-7 000 $ (~500 $ oldalanként)
Promóció 1 hét – 30 nap $10,000 hetente
Érmék elhelyezése 1-2 hét Több mint 5,000 $

 

Kriptovaluta létrehozása: Megéri?

A saját kriptopénz létrehozásának legnehezebb része a technikai kérdések. Könnyen találhatsz útmutatókat arról, hogyan hozd létre a saját kriptovalutádat 15 perc alatt, vagy hogyan készíts kriptovalutát kódolás nélkül, de a valóságban a kriptovaluta létrehozása nem egyszerű. A cél eléréséhez széleskörű tapasztalatra van szükség a blokklánc programozásában. Csak képzett szakemberek rendelkeznek a tudással és a tapasztalattal, hogy végigkísérjenek téged ezen a kihívást jelentő feladaton.

 

Kapcsolódó cikkek:

Az Oldal Tetejére