Melyik a legjobb kriptovaluta pénztárca?

A legjobb kriptovaluta pénztárca

A legjobb kriptovaluta pénztárca megtalálása elengedhetetlenek a kriptopénz befektetések kezeléséhez. Íme, hogyan válaszd ki a számodra megfelelőt.

Technikailag a kriptotárcák valójában nem tárolják a pénzét – az érmék soha nem hagyják el a blokkláncot; csak átkerülnek egyik “címről” a másikra. A tárcák létrehozzák a nyilvános címet, hogy érméket fogadhass, és biztonságosan tárolják a privát kulcsodat, hogy érméket küldhess.

Egy másik vicces tény: valójában nincs szükséged pénztárcára a kriptopénzek tárolásához, legyen szó akár Bitcoinról, Ethereumról, Dogecoinról vagy bármely más top kriptopénzről. Az olyan nagy kriptotőzsdék, mint a Coinbase, a Binance és a Kraken lehetővé teszik, hogy ott helyben tárold az állományodat. (Éppen úgy, ahogyan a részvényeidet is a kereskedési platformodon/brókerednél tartod.)

Még a Robinhoodon és a PayPal-on is vásárolhatsz és tárolhatsz néhány kriptovalutát. Biztonsági és egyéb okokból azonban érdemes lehet egy külön “nem letétkezelő” kriptotárcát használnod.  A kriptovalutákat leginkább az különbözteti meg a hagyományos valutáktól, hogy decentralizáltak, azaz nem kormány vagy más szervezet ellenőrzi őket.

Fő a biztonság

Éppen ezért érdemes extra óvintézkedéseket tenni a kriptovaluta vagyonodnak ellopása vagy elvesztése ellen, és saját kezébe venni annak biztonságát. Itt jönnek a képbe a legjobb kriptotárcák.

A mai kriptotőzsdék elég biztonságosak lehetnek az átlagember számára. Ha azonban komolyan el akarod zárni a kriptopénzedet, akkor egy olyan kriptovaluta pénztárca a legbiztonságosabb tárolási módszer, amely nem harmadik fél tulajdonában vagy kezelésében van.

A tárcához való hozzáférés privát kulcsa csakis nálad van. Bár nem valószínű, hogy egy nagyobb kriptotőzsde kompromittálódna vagy feloszlana, ezek még mindig viszonylag új vállalkozások (a bankokhoz képest). Gyakran kerülnek a rossz fajta hackerek célkeresztjébe. Egy másik ok, amiért az emberek úgy döntenek, hogy a kriptopénzüket tárcában tárolják, az az, hogy a tárcákra szükség van bizonyos típusú kriptotranzakciókhoz. Például a blokklánc-alkalmazásokkal való interakcióhoz, hogy olyan dolgokat tegyenek, mint az NFT-k vétele és eladása.

Ez egy kicsit túlságosan is haladó ehhez az útmutatóhoz, de a lényeg az, hogy ha nagy mennyiségű pénzt fektetsz kriptóba és/vagy tranzakciókat szeretnél végrehajtani kriptóval, nem csak befektetni, akkor a legjobb kriptotárcák egyikére lesz szükséged.

Hardveres pénztárcák vs. szoftveres pénztárcák

A legfontosabb dolog, amit a legjobb kriptovaluta pénztárca kiválasztása előtt tudnunk kell, hogy két fő kategóriát különböztetünk meg: hardvertárcák és szoftvertárcák, amelyeket hideg és meleg tárcáknak is neveznek.

A hardveres (hideg) pénztárcák fizikai elektronikus eszközök, és megvásárlásuknak költsége van; a szoftvertárcák ingyenesek, és kényelmesebbé teszik a pénzeszközökhöz való hozzáférést, de kevésbé biztonságosak, mivel az internethez kapcsolódnak.

Gondolj a hardveres tárcákra úgy, mint a megtakarítási vagy befektetési számlákra, a szoftveres (forró) tárcákra pedig úgy, mint a bőr pénztárcára, amelyet a pénztárcádban vagy a nadrágzsebedben hordasz magaddal – ezeken nem az életed megtakarításait tartod kriptóban, csak azt, amire szükséged lehet, vagy amire napi szinten tranzakciókat szeretnél lebonyolítani.

A szoftvertárca kategórián belül háromféle tárca létezik: webes, asztali és mobil tárca. Az alábbiakban elmagyarázzuk a négyféle kriptovaluta pénztárca közötti hasonlóságokat és különbségeket. Ezen kívül megjegyezzük a kedvenceinket mindegyikből, amelyek természetesen a személyes preferenciáktól függően változnak.

A legjobb kriptotárcák: Erre nagyon figyelj!

Egy utolsó megjegyzés, amely minden kriptovaluta pénztárcára vonatkozik: győződj meg róla, hogy soha, de soha nem téveszted el a helyreállítási (más néven “seed”) kifejezését, vagyis azt a véletlenszerű szavakból álló sorozatot, amely a tárcához való hozzáférés kulcsa.

Mindannyian hallottunk már olyan történeteket, amelyekben a kriptopénzek vagyonát elfelejtett jelszavak miatt veszítették el. Bár azok az idők már nagyjából mögöttünk vannak – a korai években a kriptók vásárlásához és tárolásához szükséges technikai akadályok a maiakhoz képest rendkívül bonyolultak voltak -, ez még mindig valós lehetőség.

Mivel csak te és csakis te kapod meg a “seed phrase”-t, ezt a jelszót nem lehet visszaállítani.

A seed phrase, azaz magkifejezés egy 12-24 vagy annál nagyobb szóból álló kifejezés, amely a titkos kulcs titkosítatlan formája, ezt egyszerűbb megjegyezni, mint egy titkosított kriptográfiai kulcsot egy másik karakterlánc formátumban.

Tehát létfontosságú, hogy ne veszítse el. Amíg nálad van, mindig hozzá kell tudnod férni a pénztárcádhoz. De ne csak a seed phrase-t tartsd meg: védd úgy, mint az érméidet, hiszen bárki, aki ismeri a phrase-t, ellophatja a kriptódat.

A legjobb hardveres kriptovaluta pénztárca

A hardvertárca egy fizikai elektronikus eszköz (úgy néznek ki, mint a pendrive-ok), amely tartalmazza a személyes kriptopénz privát kulcsát, és lehetővé teszi a különböző blokklánc hálózatokkal való interakciót.

Ne feledd, minden kriptopénznek megvan a saját blokklánca, vagy főkönyve, amely nyomon követi az összes tranzakciót. A legtöbb vezető hardveres kriptovaluta pénztárca több száz különböző kriptovalutát képes támogatni.

A hardvertárcák USB-porton vagy Bluetooth-on keresztül csatlakoznak a számítógéphez (az USB a biztonságosabb módszer). Ezek a legbiztonságosabb kriptotárcák, mivel nem kapcsolódnak az internethez.  A hardvertárca egyik hátránya, hogy mivel biztonságos helyen (pl. otthon a szekrényben vagy akár széfben) kell tartani, és nem csatlakozik a számítógéphez vagy mobileszközhöz, nem lesz olyan könnyen elérhető, mint egy szoftvertárca a tranzakciók lebonyolításához.

A hardveres kriptovaluta pénztárcák ezért leginkább a buy-and-hold közönségnek, a nagyon nagy összegű kriptókkal foglalkozóknak és az ultra-paranoidoknak valók.  Mi történik, ha elveszíted az eszközt, vagy elfelejted a PIN-kódodat?

Ne aggódj – amennyiben egy tekintélyes márkájú hardvertárcát használsz (a Ledger és a Trezor a piacvezetők), a magkifejezésed (seed phrase) lehetővé teszi, hogy visszaszerezd a PIN-kódodat vagy átutald a pénzedet egy új eszközre.

A mi ajánlásunk: A Ledger Nano X kicsi, mérsékelt árú (119 dollár), és könnyen beállítható és használható. Bluetooth-kapcsolattal rendelkezik, hogy útközben is kezelhesd a kriptóidat, és több mint 1500 különböző kriptoeszközt támogat. A biztonság érdekében PIN-kóddal és 24 szavas helyreállítási kifejezéssel rendelkezik.

A legjobb webes kriptotárca

Mint minden szoftveres, vagy forró pénztárca, a webes pénztárca is könnyen létrehozható és azonnal használható. Mint fentebb említettük, kiválóan alkalmasak a kriptopénzek gyakori elérésére.

Természetesen, mivel az internethez kapcsolódik, amit a webes tárcával kényelemben nyersz, azt elveszíted a biztonságban. A webes tárcák a webböngésző egy beépülő modulján keresztül lépnek kapcsolatba a kriptopénz blokkláncokkal.

Ez talán bonyolultnak hangzik, de a webes pénztárca valójában a legegyszerűbb kriptotárca típus. Miután telepítetted a böngészőbővítményt, nem kell semmit letöltened vagy telepítened ahhoz, hogy hozzáférj a kriptopénzekhez és tranzakciókat hajts végre velük.

És a tranzakció több lehet, mint a különböző kriptotokenek vásárlása, eladása és kereskedelme. A vezető webes tárca, a MetaMask úgy írja le magát, mint “egy híd, amely lehetővé teszi, hogy a böngésződben már ma meglátogasd a holnap elosztott webjét”.

Ajánlásunk: A MetaMask bővítmény tárca egy olyan böngészőbővítmény, amely lehetővé teszi, hogy Ethereum-képes alkalmazásokat és weboldalakat futtass – és biztonságosan tárold az Ether (ETH) és az ETH tokenekre épülő több száz kriptót, beleértve a stabilcoinokat és az NFT-ket. A hagyományos régi böngésződben (pl. Chrome, Safari, Firefox). Gyorsan és egyszerűen telepíthető, és bár nem teljesen kezdőknek való, meglehetősen intuitív felülettel rendelkezik.

Ha Bitcoint szeretnél tárolni, és azt nem lehet az Ethereum-hálózaton működő alkalmazásokkal tranzakciókat lebonyolítani, akkor nem ez a webes pénztárca lesz számodra az ideális választás.

A Bitcoin-tulajdonosok számára a Blockchain.com tárcát ajánljuk, amely letisztult megjelenésű, és egyszerűvé teszi a Bitcoin, Bitcoin Cash és körülbelül 10 másik kriptó küldését, kérését, cseréjét, vásárlását és eladását. Ehhez kapcsolódik egy mobilalkalmazás is.

A legjobb asztali kriptovaluta pénztárca

Az asztali pénztárca, ahogyan arra számítani lehetett, egy olyan szoftver, amelyet a számítógép asztalára töltesz le. Kényelmesebb a tranzakciók lebonyolításához, mint elővenni egy hardvert, de még mindig kevésbé kényelmes, mint egy webes vagy mobil pénztárca (lásd alább), amely már csatlakozik az internethez.

Az asztali pénztárca használatához elindítod a fájlt, és megadod a jelszavadat. Természetesen a jelszavadat biztonságban kell tartanod, de az is ajánlott, hogy készíts biztonsági másolatot a pénztárca fájljáról arra az esetre, ha a számítógéped egy nap úgy dönt, hogy nem működik.

Az asztali tárcák azoknak a személyeknek jók, akik idejük nagy részét asztali gépen vagy laptopon töltik. Emellett nyugalmat szeretnének az által, hogy kriptopénz hozzáférési kódjaikat az idő nagy részében offline tartják.

A mi ajánlásunk: Exodus Bitcoin & Crypto Wallet. Az Exodus ingyenesen és egyszerűen telepíthető, és olyan felhasználóbarát felülettel rendelkezik, amelyen még egy kriptovaluta-újonc is eligazodik. Az Exodus több mint 100 különböző kriptovalutát támogat, és a jó hírneve onnan indult, hogy jó ügyfélszolgálattal rendelkezik. Az Exodusnak van egy kapcsolódó mobilalkalmazása is.

A legjobb mobil kriptovaluta pénztárca

A mobil pénztárca egy olyan alkalmazás, amely tartalmazza a kriptopénzszámla adatait, és amely letölthető és telepíthető egy mobileszközre. Mivel a mobiltárcák lehetővé teszik a kriptovaluták küldését és fogadását QR-kódok segítségével, kiválóan alkalmasak a kriptovaluta tranzakciók lebonyolítására szemtől szembe, lehetőség szerint a való világban.

A mobiltárcák nagyszerűek mindazok számára, akik a képernyőn töltött idejük nagy részét mobileszközön töltik, és egyesek szerint még a webes tárcáknál is biztonságosabbak, amennyiben az Android vagy az iOS legújabb verzióját futtatják.

Sok webes és asztali pénztárca kínál összekapcsolt mobiltárcát is.

A mi ajánlásunk: Coinbase Wallet. Ne keverd össze a Coinbase Walletet a Coinbase tőzsdével – ezek különálló entitások, és a Coinbase Wallet segítségével nem a Coinbase-re bízod a kriptokulcsaidat. A Coinbase Wallet egy mobil kriptotárca, amely számos funkcióval rendelkezik.

Szuper egyszerű letölteni és navigálni; támogatja a Bitcoint, az Ethereumot és számos más tokent; és hozzáférést biztosít a decentralizált webhez. Azoknak, akik csak Bitcoint és Bitcoin Cash-t szeretnének tárolni, a Bitcoin.com tárcát is ajánljuk, mivel gyors és könnyen használható az ezekkel az érmékkel való tranzakciók során.

 

Kapcsolódó cikkek:

Az Oldal Tetejére