Mi a kriptovaluta? Minden amit tudni érdemes róla

Mi a kriptovaluta jelentése és fontossága?

Arra a kérdésre, hogy mi a kriptovaluta nincs olyan rövid válasz ami alapján teljesen meg is értenéd, hogy miről van szó. Ebben a cikkben viszont részletesen körül járjuk a téma minden aspektusát, így a végére remélhetőleg egy teljes képet fogsz kapni, hogy mi is az a kriptovaluta tulajdonképpen és miért lehet érdekes számodra.

A kriptovaluta vagyis kriptopénz decentralizált digitális pénz, amely a blokklánc technológián alapul. A legnépszerűbb változatait, a Bitcoint és az Ethereumot ismerheted, de a CoinLore szerint több mint 5000 különböző kriptovaluta van forgalomban. A kriptovalutát használhatod rendes áruk és szolgáltatások vásárlására, bár sokan úgy fektetnek kriptovalutákba, mint más eszközökbe, például részvényekbe vagy nemesfémekbe.

Bár a kriptopénz egy újszerű és izgalmas eszközosztály, a megvásárlása kockázatos lehet, mivel elég sok kutatást kell vállalnod ahhoz, hogy teljesen megértsd az egyes rendszerek működését.

Hogyan működik a kriptopénz?

A kriptopénz egy digitális, titkosított és decentralizált csereeszköz. Az amerikai dollárral vagy az euróval ellentétben nincs központi hatóság, amely a kriptopénz értékét kezeli és fenntartja. Ehelyett ezeket a feladatokat széles körben elosztják a kriptopénz felhasználói között az interneten keresztül.

A Bitcoin volt az első kriptopénz, amelyet Satoshi Nakamoto vázolt fel először elvben a 2008-as “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” című tanulmányában. Nakamoto a projektet “a bizalom helyett kriptográfiai bizonyításon alapuló elektronikus fizetési rendszerként” írta le. Ez a kriptográfiai bizonyíték a tranzakciók formájában jelenik meg, amelyeket egy blokkláncnak nevezett programban ellenőriznek és rögzítenek.

Mi a kriptovaluta és a blokklánc közti kapcsolat?

A blokklánc egy nyílt, elosztott főkönyv, amely kódban rögzíti a tranzakciókat. A gyakorlatban kicsit olyan, mint egy csekkfüzet, amely a világ számtalan számítógépén van elosztva. A tranzakciókat “blokkokban” rögzítik, amelyek aztán a korábbi kriptopénz-tranzakciók “láncán” kapcsolódnak egymáshoz.

“Képzeljünk el egy könyvet, amelybe minden nap felírunk mindent, amire pénzt költünk” – mondja Buchi Okoro, az afrikai Quidax kriptopénzváltó vezérigazgatója és társalapítója. “Minden egyes oldal egy blokkhoz hasonlít, és az egész könyv, az oldalak csoportja egy blokklánc”. A blokklánccal mindenki, aki kriptopénzt használ, rendelkezik saját példányával ebből a könyvből, hogy egységes tranzakciós nyilvántartást hozzon létre.

A szoftver minden új tranzakciót naplóz, amint az megtörténik, és a blokklánc minden példánya egyszerre frissül az új információkkal. Ezáltal minden nyilvántartás azonos és pontos marad. A csalás megelőzése érdekében minden tranzakciót két fő érvényesítési technika egyikével ellenőriznek. A munka vagy a tét bizonyítása (Proof of Work és Proof of Stake).

Proof of Work vs. Proof of Stake

A proof of work és a proof of stake két különböző érvényesítési technika, amelyeket a tranzakciók ellenőrzésére használnak, mielőtt azok a blokkláncra kerülnek, és amelyek az ellenőrzést végzőket több kriptopénzzel jutalmazzák. A kriptovaluták jellemzően vagy a proof of work-öt, vagy a proof of stake-et használják a tranzakciók ellenőrzésére.

Proof of work.

“A munka bizonyítása a tranzakciók ellenőrzésének egy olyan módszere a blokkláncon, amelyben egy algoritmus egy matematikai problémát ad meg, amelynek megoldásáért a számítógépek versenyeznek” – mondja Simon Oxenham, az Xcoins.com közösségi média menedzsere. Minden egyes résztvevő számítógép, amelyre gyakran “bányászként” hivatkoznak, megold egy matematikai rejtvényt, amely segít ellenőrizni egy tranzakciócsoportot – amelyet blokknak neveznek.

Majd hozzáadja azokat a blokklánc legeréhez. Az első számítógép, amelyik ezt sikeresen elvégzi, egy kis mennyiségű kriptovalutával jutalmazzák az erőfeszítéseiért. Ez a blokklánc rejtvények megoldására irányuló verseny intenzív mennyiségű számítógépes teljesítményt és áramot igényelhet. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a bányászok a tranzakciók érvényesítéséért kapott kriptovalutával.

Proof of Stake (A tét bizonyítása).

A tranzakciók ellenőrzéséhez szükséges energiamennyiség csökkentése érdekében egyes kriptovaluták a tét bizonyításának módszerét (proof of stake) alkalmazzák. A tét bizonyítása esetén az egyes személyek által ellenőrizhető tranzakciók számát az a kriptopénz-mennyiség korlátozza, amelyet hajlandóak “feltölteni”, vagyis ideiglenesen egy közösségi széfben tárolni, hogy részt vehessenek a folyamatban.

“Ez majdnem olyan, mint a banki biztosíték” – mondja Okoro. Minden személy, aki kriptót tesz fel, jogosult a tranzakciók ellenőrzésére. Viszont az esélye annak, hogy kiválasztják erre a feladatra, az előtte lévő összeggel nő. “Mivel a tét bizonyítása kiküszöböli az energiaigényes egyenletmegoldást, sokkal hatékonyabb, mint a proof of work. Ezáltal a tranzakciók ellenőrzése/megerősítése gyorsabb” – mondja Anton Altement, az Osom Finance vezérigazgatója.

Ha a tét tulajdonosa (néha validátornak is nevezik) egy új tranzakciócsoport hitelesítésére kerül kiválasztásra, akkor kriptovalutával jutalmazzák, esetleg a tranzakcióblokk összesített tranzakciós díjának összegével. A csalások visszaszorítása érdekében, ha téged választanak ki, és érvénytelen tranzakciókat igazolsz, elveszíted a “téted” egy részét.

A konszenzus szerepe a kriptográfiában

Mind a tét bizonyítása, mind a munka bizonyítása konszenzusmechanizmusokra támaszkodik a tranzakciók ellenőrzéséhez. Ez azt jelenti, hogy bár mindegyik a tranzakciók ellenőrzésére egyéni felhasználókat használ, minden egyes ellenőrzött tranzakciót a főkönyvtulajdonosok többségének kell ellenőriznie és jóváhagynia.

Egy hacker például nem tudná megváltoztatni a blokklánc főkönyvet, hacsak nem érné el sikeresen, hogy a főkönyvek legalább 51%-a megegyezzen az ő hamisított verziójával. Az ehhez szükséges erőforrások mennyisége valószínűtlenné teszi a csalást.

Mi a kriptovaluta bányászat, hogyan bányászhatok?

A bányászattal a kriptopénz új egységeit bocsátják a világra, általában a tranzakciók érvényesítéséért cserébe. Bár elméletileg lehetséges, hogy egy átlagember is bányásszon kriptopénzt, ez egyre nehezebb a proof of work rendszerekben, mint például a Bitcoinnál.

“Ahogy a Bitcoin-hálózat növekszik, egyre bonyolultabbá válik, és egyre nagyobb feldolgozási teljesítményre van szükség” – mondja Spencer Montgomery, az Uinta Crypto Consulting alapítója. “Régebben az átlagfogyasztó is képes volt erre, de ma már egyszerűen túl drága. Túl sokan vannak, akik optimalizálták a berendezéseiket és a technológiájukat, hogy túlszárnyalják a versenyt”.”

És ne feledjük: A Proof of Work kriptovaluták bányászatához hatalmas mennyiségű energiára van szükség. Becslések szerint a világ összes villamos energiájának 0,21%-a megy el a Bitcoin-farmok működtetésére. Ez nagyjából annyi, mint amennyit Svájc használ fel egy év alatt. Becslések szerint a legtöbb Bitcoin-bányász a bányászatból származó bevételének 60-80%-át fordítja az áramköltségek fedezésére.

Míg egy átlagember számára nem praktikus a proof of work rendszerben bányászattal kriptót keresni, a proof of stake modell kevesebb nagy teljesítményű számítógépet igényel, mivel az érvényesítőket véletlenszerűen választják ki a tétjük összege alapján. A részvételhez azonban szükséges, hogy már rendelkezzen kriptovalutával. (Ha nincs kriptod, nincs mit feltöltened.)

Hogyan használhatod a kriptopénzt?

A kriptovalutát használhatod vásárlásra, de ez még nem egy olyan fizetési forma, amelyet a mainstream elfogad. Egy maroknyi online kiskereskedő, például az Overstock.com elfogadja a Bitcoint, ez messze nem a norma. Magyarországon az Alza.hu aki nagyobb név és elfogad kriptovalutát. Ez azonban a közeljövőben megváltozhat. A fizetési óriás PayPal nemrég jelentette be egy új szolgáltatás elindítását. Ez lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy kriptopénzeket vásároljanak, tartsanak és adjanak el a PayPal-fiókjukról.

“Ez óriási dolog” – mondja Montgomery. “Ha a PayPal-t banknak tekintenénk, akkor a világ 21. legnagyobb bankja lenne, és hozzáférést biztosítanak minden felhasználójuknak. Megkönnyítik az emberek számára, hogy kriptót küldhessenek.” Amíg a kripto nem válik szélesebb körben elfogadottá, a jelenlegi korlátozásokat a kriptopénz ajándékkártyákra való cseréjével lehet megkerülni.

Az eGifternél például Bitcoin segítségével ajándékkártyákat vásárolhatsz a Dunkin Donuts, a Target, az Apple és kiválasztott más kiskereskedők és éttermek számára. Lehetséges az is, hogy a kriptovalutát betéti kártyára töltheted fel a vásárláshoz. Az Egyesült Államokban feliratkozhatsz a BitPay kártyára, egy olyan betéti kártyára, amely a kriptovalutákat dollárra váltja át vásárláskor, de a kártya megrendelése és használata például ATM-kivonásokra díjköteles.

A kriptót alternatív befektetési lehetőségként is használhatod a részvényeken és kötvényeken kívül. “A legismertebb kriptopénz, a Bitcoin egy biztonságos, decentralizált valuta, amely az aranyhoz hasonló értéktárrá vált” – mondja David Zeiler, kriptopénz-szakértő, a Money Morning pénzügyi hírportál munkatársa. “Egyesek még “digitális aranyként” is emlegetik.”

Mi a kriptovaluta használatának módszere a biztonságos vásárlások tekintetében?

A kriptovaluta biztonságos vásárlásra való használata attól függ, hogy mit akarsz vásárolni. Ha olyan kiskereskedőnél szeretnél kriptovalutát költeni, amely nem fogadja el közvetlenül, akkor használhatsz kriptovaluta betéti kártyát, mint például a BitPay az Egyesült Államokban. Ha olyan személynek vagy kiskereskedőnek szeretnél fizetni, aki elfogadja a kriptopénzt, akkor szükséged lesz egy kriptopénz-tárcára, amely egy olyan szoftverprogram, amely kölcsönhatásba lép a blokklánccal, és lehetővé teszi a felhasználók számára a kriptopénz küldését és fogadását.

Ha pénzt szeretnél utalni a tárcádból, beolvashatod a címzett QR-kódját, vagy manuálisan megadhatod a tárca címét. Egyes szolgáltatások ezt azzal könnyítik meg, hogy lehetővé teszik egy telefonszám megírását vagy egy kapcsolat kiválasztását a telefonodról. Ne feledd, hogy a tranzakciók nem azonnaliak, mivel azokat proof of work vagy proof of stake segítségével kell hitelesíteni. Ez a kriptovalutától függően 10 perc és két óra között lehet.

Ez a késleltetési idő azonban része annak, ami a kriptotranzakciókat biztonságossá teszi. “Egy rossz szereplő, aki megpróbál megváltoztatni egy tranzakciót, nem rendelkezik a megfelelő szoftveres “kulcsokkal”, ami azt jelenti, hogy a hálózat elutasítja a tranzakciót. A hálózat emellett ellenőrzi és megakadályozza a kettős költekezést” – mondja Zeiler.

Hogyan fektessünk be kriptovalutába

A kriptopénzeket peer-to-peer hálózatokon és kriptopénz-tőzsdéken, például a Coinbase-en és a Bitfinex-en lehet megvásárolni. Tartsd azonban szemmel a díjakat, mivel ezek a tőzsdék némelyike megfizethetetlenül magas költségeket számít fel a kis kriptovásárlásoknál. A Coinbase például a vásárlás 0,5%-át, valamint a tranzakció nagyságától függően 0,99 és 2,99 dollár közötti átalánydíjat számít fel.

Nemrégiben a Robinhood befektetési alkalmazás elkezdte kínálni a lehetőséget, hogy számos vezető kriptovaluta, köztük a Bitcoin, az Ethereum és a Dogecoin megvásárlására, sok nagy tőzsde díjai nélkül. “Valamikor meglehetősen nehéz volt, de most már viszonylag könnyű, még a kripto kezdők számára is” – mondja Zeiler. “Egy olyan tőzsde, mint a Coinbase, a nem műszaki beállítottságú embereket szolgálja ki. Nagyon egyszerű ott számlát létrehozni és összekapcsolni egy bankszámlával”.

De ne feledd, hogy az egyes kriptovaluták vásárlása egy kicsit olyan, mint az egyes részvények vásárlása. Mivel az összes pénzedet egyetlen értékpapírba fekteted, nagyobb kockázatot vállalsz, mintha több száz vagy ezer értékpapírra osztanád el, mint egy befektetési alap vagy tőzsdén kereskedett alap (ETF) esetében. Sajnos a kriptoalapok jelenleg hiánycikknek számítanak. Létezik egy Bitcoin befektetési alap – a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC).

De ez jelenleg csak akkreditált befektetők számára nyitott, ami azt jelenti, hogy a legtöbb amerikai és európai nem vásárolhat belőle. Nincsenek Bitcoin- vagy kripto ETF-ek; vannak azonban blokklánc ETF-ek. Ha a kriptopiacnak szeretnél kitettséget szerezni, akkor kriptovállalatok egyes részvényeibe fektethetsz. “Ami a kripto-orientált részvényeket illeti, a Coinbase várhatóan valamikor 2021-ben fog tőzsdére menni” – mondja Zeiler.

“Van néhány Bitcoin-bányászati részvény is, mint például a Hive Blockchain (HIVE). Ha kisebb kockázat mellett szeretnél némi kripto kitettséget, akkor fektess be olyan nagyvállalatokba, amelyek bevezetik a blokklánc technológiát, mint például az IBM, a Bank of America és a Microsoft”.”

Mi a kriptovaluta befektetés előnye és hátránya, érdemes befektetnem?

A szakértők vegyes véleménnyel vannak a kriptopénzbe való befektetésről. Mivel a kriptopénz egy erősen spekulatív befektetés, amelyben intenzív árfolyam-ingadozásokra van lehetőség, egyes pénzügyi tanácsadók egyáltalán nem javasolják az embereknek a befektetést.

A Bitcoin például az elmúlt egy évben majdnem megduplázta az értékét. 2020 novemberében 18 000 dollár feletti árfolyamot ért el, de ugyanebben az évben drasztikusan veszített az értékéből, például amikor a mélypontját 5000 dollár alatti Bitcoin-áron érte el. Azonban még a Bitcoin legutóbbi csúcsértékei is alacsonyabbak, mint a 2017-es csúcsértéke, ami körülbelül 20 000 dollár volt Bitcoinonként.

Mindez azt jelenti, hogy a kriptovaluták a legtöbb bevett valutával ellentétben nagyon változékonyak lehetnek, és gyakran változtatják az értéküket. Ezért Peter Palion, egy hitelesített pénzügyi tervező (CFP) East Norwichban, N.Y.-ban úgy gondolja, hogy biztonságosabb, ha ragaszkodunk a kormány által támogatott valutához, mint például az amerikai dollár. “Ha az amerikai dollár a készpénztartalékunkban van, akkor tudjuk, hogy ki tudjuk fizetni a jelzáloghitelünket, ki tudjuk fizetni a villanyszámlánkat” – mondja Palion.

“Ha megnézzük az elmúlt 12 hónapot, a Bitcoin alapvetően úgy néz ki, mint az utolsó EKG-m, az amerikai dollárindex pedig többé-kevésbé egy lapos vonal. Valami, ami 50%-kal esik, nem alkalmas másra, csak spekulációra”. Ennek ellenére azoknak az ügyfeleknek, akiket kifejezetten érdekel a kriptopénz, Ian Harvey CFP segít abban, hogy pénzt tegyenek bele.

“Az ügyfél portfóliójában a súlynak elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy értelmesnek érezzék, ugyanakkor ne siklassák ki a hosszú távú tervüket, ha a befektetés nullára csökken” – mondja Harvey. Ami a befektetendő összeget illeti, Harvey arról beszél a befektetőkkel, hogy a portfóliójuk hány százalékát hajlandóak elveszíteni, ha a befektetés tönkremegy. “Ez lehet 1-5%, de lehet 10% is” – mondja. “Attól függ, hogy mennyi pénzük van most, és hogy mi forog valójában kockán a veszteség szempontjából”.

 

Kapcsolódó cikkek:

Az Oldal Tetejére