Mi a NEO Kriptovaluta?

A neo kriptovaluta bemutatása

Ez a cikk az Ethereum fő technológiai riválisára, a NEO Kriptovalutára összpontosít. Nézd meg, mit mondanak a szakértők a NEO-ról, az Amerikába és Európába Antshares néven érkezett érméről, amely egy erős blokklánc-konszenzus által támogatott érmeként vált ismertté. Ez az útmutató elmagyarázza, hogyan épül fel a NEO blokklánca, és miért számít még mindig technológiai vetélytársnak a többi kriptovaluta mellett.

Olvass tovább, hogy megtud, hogyan használja a NEO az intelligens szerződéseket és a digitális személyazonosságokat, és hogyan viszonyul a Bitcoinhoz mint kriptopénzhez. Nem utolsó sorban ezek alapján könnyedén levonhatod majd a következtetést, hogy érdemes-e belőle bevásárolni.

Mi az a NEO Kriptovaluta?

A NEO-t széles körben Kína válaszának tekintik az Ethereumra. Mindkét kriptovaluta intelligens szerződéseket használ, de a NEO kihasználja az egyedi blokklánc előnyeit annak érdekében, hogy továbbfejlessze az Ethereum hálózatát.

A NEO az intelligens gazdaság elosztott hálózataként definiálta magát. Az okosgazdaság alatt a digitális identitással rendelkező digitális eszközöket értjük, amelyeket okos szerződések támogatnak.

Érdekességek a NEO-ról

  • 2016-ban jelent meg először nyugaton Antshares néven.
  • A NEO a delegált Byzantine Fault Tolerant (bDFT) protokollt használja a blokklánc konszenzushoz – ez egy módosított proof-of-stake protokoll.
  • A 2016-os ICO-ja során 6119 BTC-t gyűjtöttek össze, ami 100 millió NEO tokent hozott létre.
  • A NEO tokenek 50%-át az ICO során értékesítették, a másik 50%-ot pedig a NEO Tanács között osztották szét.
  • 2017 végére 5 milliárd dolláros piaci kapitalizáció elérésével a top 20 kriptovaluta közé emelkedett.

Röviden, a NEO egy kriptopénz, amely, könnyen programozható okosszerződéseket használ annak érdekében, hogy megkönnyítse a valós világbeli eszközök bizalom nélküli kereskedelmét a blokkláncon keresztül.

Hogyan épül fel a NEO hálózata?

A NEO hálózata két tokenre épül. NEO és neoGAS (GAS). A NEO tokeneket a genesis esemény során mind előbányászták. Kemény felső határuk 100 millió token, amelyeket a blokkok létrehozására, a hálózat kezelésére és bármilyen konszenzusra vonatkozó követelményre használnak.

A GAS tokent úgy tervezték, hogy üzemanyagként szolgáljon a NEO blokklánc számára, és egyfajta biztonságként működjön. A GAS-t nem bányászták előzetesen, és úgy tervezték, hogy az erőforrások elosztására és a blokklánc mindennapi működésének fenntartására használják. A blokkláncot karbantartó felhasználók jutalmazására is szolgál majd.

Intelligens szerződések:

A NEO az Ethereum tervezetére épül, hogy megteremtse a jövő gazdaságát. A modern gazdaságban az egyik kulcsprobléma a bizalom. Elvégre hogyan lehet üzletet kötni valakivel, akiben nem bízol? Mind a NEO, mind az Ethereum az okosszerződések segítségével próbálta megoldani ezt a problémát.

Ha a felhasználók cserét szeretnének végrehajtani, először digitalizálják a vagyonukat, és NEO-vá alakítják. Ezután létrehoznak egy okos szerződést, amelyet a decentralizált blokkláncon tárolnak. Ezután a kereskedést a szerződés pontos specifikációi szerint hajtják végre. Ez azt jelenti, hogy a teljes kereskedés úgy történik, hogy egyik fél sem vesz részt közvetlenül. Nem kell arra támaszkodnia, hogy valaki más tartsa be az alku rá eső részét, mert a blokklánc erre kényszeríti.

Mi a NEO programozási előnye?

Mind a NEO, mind az Ethereum intelligens szerződései programozási nyelvek segítségével épülnek fel. A különbség az, hogy az Ethereum a saját, Solidity nevű natív nyelvét használja. A NEO okosszerződéseket C# és Java nyelven lehet megírni és lefordítani.

A jövőben a fejlesztők azt szeretnék, ha a felhasználók Python és Go nyelven is tudnának okosszerződéseket írni. Ez lehetővé teszi a NEO felhasználók számára, hogy más projektekhez is alkalmazzanak fejlesztőt, aki szintén képes lesz okosszerződéseket készíteni. Egy Ethereum felhasználónak csak az okosszerződések készítéséhez kell felvennie valakit.

Hogyan használd a NEO a digitális személyazonosságokat?

A NEO is használ digitális identitást, hogy segítsen megvédeni a felhasználóit. Magánszemélyek és intézmények saját digitális identitást szerezhetnek, és a NEO-felhasználók dönthetnek úgy, hogy csak olyan felekkel kereskednek, akik ellenőrzött digitális identitással rendelkeznek. Ez segít megvédeni a felhasználókat a csalásoktól, és megkönnyíti a NEO számára a nemzetközi jognak való megfelelést.

NEO Kriptovaluta vs Bitcoin: Hasonlítsuk össze az érméket

Hogyan viszonyul a NEO a Bitcoinhoz? Mik a legfontosabb különbségek?

NEO (NEO) Bitcoin (BTC)
Célja: Kínai intelligens szerződéses rendszer Decentralizált digitális valuta
Alapítva 2016 2009
Alapító Da Hong Fei Satoshi Nakamoto (álnév)
Piaci tőke Több mint 1 milliárd dollár Több mint 300 milliárd dollár
Minden idők legmagasabb értéke 177,47 dollár (2018 január) 19 850 dollár (2020 november)
Minden idők legalacsonyabb értéke 0,08 dollár (2016 október) 0,06 dollár (2010 július)
Mennyi időbe telt, amíg elérte a 100 dollárt? A NEO még nem érte el a 100 dollárt 51 hónap
Neves támogatók Jeff Currie (Goldman Sachs) Peter Theil (kockázati tőkés) Christine Lagarde (IMF) Marc Andreessen (korai internet úttörője)
Piaci kapitalizáció 100,000,000 21,000,000
Kezdeti forgalmazás ICO (initial coin offering) Bányászat
Bányászati módszer A NEO-t nem bányásszák ASIC
Konszenzus módszer Delegált bizánci hibatűrés (dBFT) Proof of work
Network Hash Rate N/a Akár 100 Qh/s N/a
Nehézségi növekedés N/a Minden 2,016 blokk után

 

Mint látható, a NEO számára nincs elérhető hálózati hash-ráta vagy bányászati mechanizmus, mivel a NEO nem a bányászat révén jön létre. Van egy előre meghatározott mennyiségű NEO érme a 2016-ban felvett ICO összeg alapján.

Hogyan készül a NEO kriptovaluta?

A legtöbb kriptovalutához hasonlóan a NEO-t is a közösség hozza létre. A legtöbb más kriptovalutától eltérően a NEO a delegált Byzantine Proof-Of-Stake koncepción alapul, szemben a hagyományos proof-of-stake vagy proof-of-work koncepcióval. Amikor bitcoinok jönnek létre, akkor azért, mert a “bányászok” ASIC-kkel oldják meg az összetett tranzakciókat, amelyek újabb blokkokat adnak hozzá a blokklánchoz.

Ezt követően bitcoinnal jutalmazzák őket. A Bitcointól eltérően a NEO-felhasználókat a birtokukban lévő érmék száma alapján jutalmazzák, nem pedig azért, mert a számítógépüket tranzakciók megoldására használják. Ehelyett minden egyes NEO token egyfajta részvényként működik a blokkláncon.

Mi az a neoGAS és hogyan használják jutalomként?

Minden egyes alkalommal, amikor új blokkot hoznak létre, a felhasználók neoGAS-t kapnak jutalmul. Ez addig fog történni, amíg a GAS el nem éri a 100 millió érmés piaci sapkát. Ekkor a NEO tulajdonosok a tranzakciós díjak egy részével lesznek jutalmazva.

Milyen gyorsan generálódnak új blokkok a NEO blokkláncon?

Egy új blokk 15-20 másodpercenként generálódik, és körülbelül egy év alatt 2 millió blokk jön létre. Ezzel a sebességgel a 100 millió GAS teljes limitet körülbelül 22 év alatt érik el. Meg kell jegyezni, hogy ahhoz, hogy a kereskedők GAS-t kaphassanak, a NEO-jukat személyes pénztárcában kell tartaniuk, nem pedig egy tőzsdén.

Mi mozgatja a NEO kriptovaluta árát?

Mint minden kriptovaluta, a NEO is hajlamos lesz követni a piac többi részét. Ha a Bitcoin árfolyamának csökkenését látjuk, akkor számítanunk kell arra, hogy a NEO és más altcoinok árfolyama is visszaesik, mivel a kereskedők pánikba esnek, és megpróbálják eladni eszközeiket, mielőtt veszteséget szenvednének. A legtöbb kriptovalutához hasonlóan a NEO is meglehetősen volatilis. Számítani kell néhány drámai fel- és lejtmenetre. A média figyelme a NEO árfolyamaira

A NEO-t a média figyelme is erősen befolyásolja.

Amikor a NEO (akkor még Antshares néven) először került a nyugati címlapokra, csak egyetlen bróker, a Bittrex volt, ahonnan az altcoin megvásárolható volt. Ez a vásárlási rohamhoz vezetett, és az árfolyam az egekbe szökött. Minden, a címlapok által vezérelt áremelkedés általában átmegy egy korrekciós időszakon, amikor a kereskedők profitszerzésbe kezdenek, és a token értéke lecsúszik.

Hol van a NEO kriptovaluta elsődleges felhasználói bázisa?

A NEO elsődleges felhasználói bázisa Kínában található. Ez azt jelenti, hogy a valutát erősebben befolyásolják az ebből a régióból érkező hírek. Ha a NEO-val szeretnél kereskedni, akkor figyelemmel kell kísérned a kínai fejleményeket és a kínai kormányzat által hozott szabályozásokat. Ha a NEO valaha is partneri kapcsolatba lép a kínai hatóságokkal, akkor számíthatsz az értékének nagymértékű megugrására. Ennek ellenére a gyorsan fejlődő kínai banki digitális valuta (CBDC) sokkal valószínűbb, hogy a NEO-val vetekszik.

Valószínű, hogy a NEO-t szabályozni fogják?

A Moneróhoz és a Dashhoz hasonlóan a NEO valószínűleg meglehetősen ellenállónak fog bizonyulni bármilyen szabályozással szemben. A Monero és a Dash esetében ez azért van, mert maguk a valuták ösztönzik az anonimitást, ami elméletileg védi a felhasználókat. A NEO esetében ez azért van, mert nyíltan kijelentették, hogy hajlandóak együttműködni a hatóságokkal. Ezáltal a kínai kormány talán megértőbbé válhat az ügyükkel szemben. A NEO legfontosabb mozgatórugói a kínai piac helyzete és az ottani szabályozás lesz. Különösen az, hogy a kínai vállalkozások elkezdik-e a NEO-t standard blokkláncmegoldásként alkalmazni.

Mik a NEO Kriptovaluta árkilátásai?

A NEO árkilátásai kissé bizonytalanok. Rövid távon volatilitásra kell számítani, mivel a spekulánsok kihasználják a kriptopénz jövőjét övező bizonytalanságot. Közép- és hosszú távon az a valószínűtlen kimenetel, hogy a kínai kormány teljes lecsapást indít a kriptovaluták ellen, ebben az esetben pedig a NEO értékének összeomlására kell számítania.

Mit mondanak a szakértők a NEO-ról?

A szakértők általánosságban pozitívan ítélik meg a valuta jövőjét, bár vannak aggodalmak a kínai hatóságok általi szabályozással szembeni sebezhetőségével kapcsolatban.

 

Kapcsolódó cikkek:

Az Oldal Tetejére