Mi az a kripto pénztárca, melyiket válasszam?

Mi az a kripto pénztárca

A 2017-es médiamegjelenések miatt a legtöbb ember vagy átverésnek vagy egy rendkívül összetett pénzformának tartja a kriptovalutákat. Pedig a kettő közül egyik sem az.  A kriptovalutákkal ugyanaz a helyzet, mint egykor az okostelefonokkal vagy az internettel. Egykor még a Gmailre való feliratkozás is hektikus folyamatnak tűnt. És az igazság az, hogy semmi újat nem lehet egyszerre elsajátítani. Hasonlóképpen, a kriptovaluták fontosságát és előnyeit is csak akkor értheted meg, ha megfelelő információkkal és tapasztalatokkal rendelkezel. Ebben a cikkben segítünk megérteni mi az a kripto pénztárca és bemutatjuk azok típusait.

Mi az a kripto pénztárca?

Egyszerűbben fogalmazva, a kriptotárcák olyanok, mint a bankszámlák, de közvetítő nélkül. Hasonlóan ahhoz, ahogyan a bankszámlák segítségével kezelheted a fiat valutában lévő pénzeszközeidet, a kriptotárcák segítségével kezelheted a kriptovaluta pénzeszközeidet.

A kriptotranzakciók egy blokkláncon történnek nyilvános és privát kulcsok segítségével. Ezeket a kulcsokat nevezhetjük a bankszámlaszámoknak, illetve az internetes banki bejelentkezési adatok kripto megfelelőjének.

Az előbbit megoszthatod másokkal, hogy pénzt kapj a számládra. A privát kulcsod viszont inkább olyan, mint a titkos széfed kulcsa. Bármi is van benne, csak addig van biztonságban, amíg nem osztod meg a kulcsát mással. A privát kulcs hozzáférést biztosít a kriptopénzekhez, amelyeket mindig egy blokkláncon tárolnak.

Amikor beállítasz egy személyes kriptopénz tárcát, az létrehozza a nyilvános és a privát kulcsodat, és kölcsönhatásba lép a blokkláncokkal, hogy megjelenítse a megfelelő mennyiségű kriptovalutát, amivel rendelkezel.

Mondhatni, hogy a kriptotárca a híd közted és az eredetileg a blokkláncon lévő kriptopénzeid között. A kriptopénz tárcák lehetővé teszik továbbá a kriptovaluták vásárlását, eladását, tárolását és elköltését. Elsősorban kétféle kriptopénz tárca létezik: a forró tárcák és a hideg tárcák. Nézzük át őket.

Forró pénztárcák

A kriptovaluták az elmúlt néhány évben széles körben elterjedtek. Amellett, hogy híres befektetési eszközök, sok felhasználó ma már arra is használja a kriptovalutákat, hogy számláit online illetve akár tégla és habarcs üzletekben is fizessen vele. A forró tárcák segítségével szinte azonnal elvégezheted a kriptotranzakciókat.

A forró tárcák vagy online tárcák olyan kriptopénz tárcák, amelyek folyamatosan kapcsolatban vannak az internettel és a blokklánccal. Ez azt jelenti, hogy amikor forró tárcát használsz, a kriptovalutáidhoz való hozzáféréshez szükséges privát kulcsaidat egy internetkapcsolattal rendelkező alkalmazásban tárolják.

Léteznek letétkezelő és nem letétkezelő hot walletek. A letéti tárcák nem adnak teljes ellenőrzést a pénzeszközeid felett. A kriptovalutáidat egy letéti kriptotárcában tárolni olyan, mintha az autódat valaki más garázsában parkolnád. Bár az autó a tiéd, a garázs kulcsa a garázs tulajdonosánál van. Ha a garázstulajdonos egy nap nem adja oda a kulcsát neked, akkor nem fogod tudni vezetni az autódat, annak ellenére, hogy a te tulajdonodban van.

A legjobb példa a custodial kriptotárcára a tőzsdei tárca. Amikor egy kriptovaluta-tőzsdén számlát hozol létre, hozzáférést kapsz egy kriptotárcához. De nem kapod meg a privát kulcsokat. Mindössze a tárca nyilvános címével rendelkezel, ahová pénzt helyezhetsz el. A nem letéti forró tárcák olyan exkluzív tárcák, ahol a pénzeszközök és a kulcsok is az te tulajdonodban vannak.

Egyszerűen fogalmazva, te vagy a főnök, és szabadon hozhatsz minden döntést a pénzeszközeiddel kapcsolatban. Függetlenül attól, hogy milyen típusú hot walletet használsz, csak annyi kriptopénzt szabad egy hot walletben tárolnod, amennyire a napi tranzakcióidhoz szükséged lehet. Ennek oka, hogy a hot walletek az internethez kapcsolódnak, és mindig ki vannak téve a hackeléseknek és lopásoknak.

Hideg pénztárcák

Ha hallottál már olyan esetekről, amikor a kriptovalutákkal kapcsolatos hackelésekről és lopásokról van szó, pontosan tudjuk, milyen nyomasztóak tudnak lenni ezek a hírek. Bár a forró tárcák segítenek azonnali tranzakciókat végrehajtani a kriptovalutáiddal, nem szükséges és nem is ajánlott, hogy minden pénzed az internethez legyen csatlakoztatva.

Mi a hideg tárcákat ajánljuk, hogy megkíméljük attól az aggodalomtól, hogy pénzeszközeid ki legyenek téve a kriptopénz hackeléseknek és lopásoknak. A hideg tárca egy offline kriptopénz tárca, amely biztonságosabb módon, az internettől távol tárolja a kriptopénz pénzeszközeidnek privát kulcsait. Még akkor is, ha egy hideg pénztárcából hajtasz végre tranzakciókat, a kripto pénztárca offline környezetben erősíti meg a tranzakciókat. Ez a folyamat segít abban, hogy a privát kulcsokat mindig távol tartsd az internettől.

Minden hideg pénztárca nem letéti tárca, azaz csak te rendelkezel hozzáféréssel a privát kulcsaidhoz és pénzeszközeidhez. Így amikor hideg tárcát használsz, a kriptovalutáidhoz tartozó privát kulcsok a tieid. Még a legnagyobb befektetők és tőzsdék is inkább hideg tárcában tartják pénzeszközeik nagy részét.  A hideg tárcák legjobb típusa a hardveres tárcák, mint például a Ledgeré.

Amellett, hogy teljes ellenőrzést biztosítanak a pénzeszközeid felett és offline tartják a kulcsokat, a hardvertárcák biztonsági elem (SE) chipek segítségével biztosítják a kulcsokat, hogy csökkentsék a tárca elleni támadások lehetőségét. Ezek ugyanazok a chipek, amelyeket az útlevélben található biometrikus adatok védelmére használnak.

Melyik a legjobb kripto pénztárca?

Ha aktívan kereskedsz kriptovalutákkal, előfordulhat, hogy a kriptopénzek egy részét egy tőzsdei pénztárcán szeretnéd tárolni. Ha azonban hosszú távon tartasz egy vagy több kriptovalutát, akkor a biztonság és a tulajdonjog érdekében inkább egy hideg tárcában tárold pénzeszközeidet.

Ha a forró tárcák sebességét és rugalmasságát, valamint a hideg hardvertárcák biztonságát szeretnéd, a Ledger lehet a legjobb választás. A piac legmegbízhatóbb hardvertárcája a Ledger Live szoftverrel kombinálva, amely lehetővé teszi, hogy könnyedén kezeld eszközeidet az asztalodról vagy mobilodról. A Ledger a kapu minden kripto igényedhez, biztonságosan.

 

Kapcsolódó cikkek:

Az Oldal Tetejére