Mi az a Libra kriptovaluta. A Facebook nagy dobása?

A libra kriptovaluta bemutatása

A Facebook bejelentette a Libra kriptovaluta létrehozását, amely 2020-ban került bevezetésre, és lehetővé teszi, hogy a platform több milliárd felhasználója világszerte pénzügyi tranzakciókat bonyolítson online. Az új technológia azzal fenyeget, hogy megváltoztatja a banki tevékenységet, és máris vizsgálat tárgyát képezi, mivel a Facebook egyre több szabályozást és trösztellenes intézkedést követel.

De a szabályozási kérdéseket félretéve – milyen hamar lehet a Facebook új digitális érméjével kávét vásárolni? Az alábbiakat kell tudnod.

Mi az a Libra kriptovaluta?

A Facebook szerint a Libra egy “globális valuta és pénzügyi infrastruktúra”. Más szóval, ez egy digitális eszköz, amelyet a Facebook épített, és a blokklánc, a bitcoin és más kriptovaluták által használt titkosított technológia Facebook által létrehozott új változata hajtja.

Miért hívják Librának?

A Libra név a római alapmérésből, a súlyból származik. A fontot jelentő lb rövidítés a Mérlegből származik, a £ szimbólum pedig eredetileg a Mérlegben lévő díszes L-ből.

Miért indít kriptovalutát a Facebook, és engedélyezett-e?

A Facebook állítása szerint azt az 1,7 milliárd embert szeretné elérni világszerte, akik nem rendelkeznek bankszámlával. A vállalat valószínűleg szabályozási akadályokba és trösztellenes aggályokba fog ütközni. Különösen egy olyan időszakban, amikor számos szabályozó hatóság fel akarja bontani a Facebookot, de a bevezetés előtt nem hoztak konkrét jogszabályokat.

A Facebook új pénzügyi terjeszkedéséről szóló pletykák közepette az amerikai szenátus tagjai levélben fordultak Mark Zuckerberg vezérigazgatóhoz, amelyben az adatvédelmi aggályok tisztázását kérték.

Ki a felelős a Libra kriptovaluta létrehozásáért?

A valutát úgy tervezték, hogy egy “Libra Association” nevű cégekből álló kollektíva fogja kiszolgálni. Úgy működik, mint egy úgynevezett “stabilcoin”, amely olyan meglévő eszközökhöz van kötve, mint a dollár vagy az euró. Azzal a céllal, hogy kevésbé legyen kitéve a sok kriptovalutára jellemző volatilitásnak. Ez ne mteljesen jött össze ugyanis a Libárt azóta át is nevezték és Diem néven fut tovább a projekt.

Hirdetés

A Libra Associationt a Facebook egy független, nonprofit szervezetként írja le, amelynek székhelye Svájcban van. Két fő funkciót lát el: az egyik a Libra blokkláncon történő tranzakciók érvényesítése. Valamint a Libra-hoz kötött tartalék kezelését és a társadalmi célokra szánt pénzeszközök elosztását. A Librát úgy tervezték, hogy az Egyesületen belül lesz egy irányító testület, a Libra Egyesületi Tanács, amely az egyesületi tagok egy-egy képviselőjéből áll, és amely a politikai és működési döntésekről szavaz.

A Libra Association alapító tagjaként felsorolt, legalább 10 millió dollárral (8 millió fonttal) hozzájáruló vállalatok között olyan technológiai cégek vannak, mint a PayPal, az Ebay, a Spotify, az Uber és a Lyft, valamint olyan pénzügyi és kockázati tőkecégek, mint az Andreessen Horowitz, a Thrive Capital, a Visa és a Mastercard.

Hogyan fogom megkapni a Libra Kriptovalutát?

A Facebook nem bocsátkozik részletekbe azzal kapcsolatban, hogy a valuta hogyan lesz elérhető az induláskor. A jelek egy hibrid megközelítésre utalnak. A hagyományos fizetési cégek, például a Visa és a MasterCard jelenléte az alapítók listáján arra utal, hogy a vállalat tökéletesen elégedett lesz azzal, hogy a felhasználók egyszerűen megvásárolhatják a valutát.

A Facebook azonban valószínűleg a kriptopénz körökben “air drop”-nak nevezett “légiesítést” is végrehajtja majd. Azaz kis mennyiségű valutát osztogat ingyen, hogy ezzel is beindítsa az ökoszisztémát. Ez kulcsfontosságú lesz, ha el akarja érni azt a célját, hogy a bankszámlával nem rendelkező emberek számára is elérhetővé tegye a pénzügyi szolgáltatásokat.

Végső soron persze ezeknek a felhasználóknak a Facebook egyszerű alamizsnájánál megbízhatóbb Libra jövedelemforrásra lesz szükségük. Hosszú távon tehát arra is számíthatunk, hogy a Libra néhány alapító tagja a fizetése egy részét vagy egészét a valutában fogja felajánlani alkalmazottainak.

A libra kriptovaluta használata?

A kriptovaluta bevezetésekor a felhasználók letölthetik a Calibra digitális pénztárcát, amely lehetővé teszi, hogy bárkinek küldhessenek, akinek van okostelefonja. A Messengerben, a WhatsAppban és önálló alkalmazásként is elérhető lesz. Nem világos, hogy mely országokban indul el először az érme, bár a Facebook szerint “szinte bárki” a világon, aki rendelkezik okostelefonnal, letöltheti majd az alkalmazást.

Mit lehet vele vásárolni?

A Facebook elindítja a Calibra, a Libra digitális pénztárcát, hogy a felhasználók pénzt küldhessenek egymásnak és egymástól. A Facebook az alkalmazáson belüli tranzakciókon túlmenően a Libra használatát különböző árusoknál is szeretné megkönnyíteni a mindennapi tranzakciókhoz.

Az Uber és a Lyft fuvarozó cégek korai befektetők a projektben, ami arra utal, hogy talán a felhasználók a Libra segítségével fizethetnek majd az alkalmazásokban nyújtott szolgáltatásokért, bár egyik cég sem válaszolt a megkeresésre.

Biztonságos a libra kriptovaluta?

A Facebook által működtetett pénzügyi alkalmazással kapcsolatban számos adatvédelmi aggály merül fel. A vállalat közölte, hogy olyan technológiákat fog bevezetni, amelyek megakadályozzák a pénzmosást és a csalást. “Ugyanazokat az ellenőrzési és csalás elleni folyamatokat fogjuk használni, amelyeket a bankok és a hitelkártyák használnak. Illetve olyan automatizált rendszerekkel rendelkezünk majd, amelyek proaktívan figyelik a tevékenységeket a csalárd viselkedés védelme és megelőzése érdekében” – közölte a Facebook.

Azt is állítja, hogy lesz “élő támogatás”, hogy segítsen a felhasználóknak, akik elveszítik a hozzáférést a fiókokhoz. Ha egy felhasználó pénzt veszít csalás miatt, a Facebook visszatérítést ajánlott fel.

A Facebook Libra Blockchain nyílt forráskódra épül, amely lehetővé teszi a fejlesztői és kutatói közösség számára, hogy figyelemmel kísérje a tervezési és biztonsági hibák feltárását. Ezen kívül a vállalat “bug bounty” programot fog bevezetni, hogy ösztönözze a biztonsági szakértőket a platform sebezhetőségére való rámutatásra.

Hogyan fog ez pénzt hozni a Facebooknak?

A Facebook szerint a Libra a blokkláncon végrehajtott tranzakciónként egy kis díjból tartható majd fenn. E díjak nagy részét a gyártóknak utalják majd át, akik aztán maguk viselik a költségeket, vagy továbbadják a felhasználóknak.

A Facebook el fogja adni a kriptodataimat a reklámcégeknek?

A Facebook azt állítja, hogy a Libra tranzakciókból származó pénzügyi adatokat elkülöníti a felhasználói hirdetési profiloktól. A blokklánc “álnévtelen”, mondta a vállalat, és sok kriptohálózathoz hasonlóan lehetővé teszi majd a felhasználók számára, hogy egy vagy több olyan címmel rendelkezzenek, amelyek nem kapcsolódnak valós személyazonosságukhoz. “A Calibra ügyfeleinek számlainformációit és pénzügyi adatait nem fogják felhasználni a Facebook, Inc. termékcsaládjában a hirdetések célzásának javítására”.  Közölte a vállalat.

 

Kapcsolódó cikkek:

Az Oldal Tetejére