Mi az a ox kriptovaluta (ZRX) és hogyan működik?

Az ox kriptovaluta bemutatása

A ox kriptovaluta valójában 0x csak sokan ox-nek hiszik. A 0x egy olyan protokoll, amely megkönnyíti az Ethereum-alapú eszközök egyenrangú (P2P) cseréjét. A protokoll-t a 0x Labs hozota létre nyílt szabványként és alapvető DeFi építőelemként szolgál minden olyan fejlesztő számára, akinek cserefunkcióra van szüksége.

A 0x röviden

A 0x egy olyan protokoll, amely megkönnyíti az Ethereum-alapú eszközök peer-to-peer (P2P) cseréjét. Nyílt szabványként és alapvető DeFi építőelemként szolgál a 0x Labs által létrehozott protokoll minden olyan fejlesztő számára, akinek cserefunkcióra van szüksége. A 0x biztonságos, auditált intelligens szerződéseket, a 0x ökoszisztémára szabott fejlesztői eszközöket, decentralizált globális P2P megbízási könyvet (0x Mesh) és egy API-t kínál, amely könnyű hozzáférést biztosít az egyre növekvő számú tőzsdei hálózatból származó összesített likviditáshoz.

Az ox kriptovaluta részletesen

A ZRX a 0x natív kormányzási és tétgyűjtési (staking) tokenje. A ZRX birtoklása beleszólást biztosít a protokoll fejlődésébe, és a token tulajdonosok ETH likviditási jutalmakért is letétbe helyezhetik a tokenjeiket.

A 2017-ben azzal a küldetéssel indított ox kriptovaluta, hogy “egy olyan tokenizált világot hozzon létre, ahol minden érték szabadon áramolhat”. Egy olyan világot képzel el, ahol az érték minden formája nyilvános blokkláncokon tokenizált.

Ez magában foglalja a fiat valutákat, részvényeket, árukat, kötvényeket, adósságinstrumentumokat, ingatlanokat, videojáték-elemeket, szoftverlicenceket, digitális gyűjtemények, személyes tokeneket és még sok mást. A 0x Labs más, szabadon felhasználható DeFi építőelemekkel kombinálva olyan globális pénzügyi rendszert kíván létrehozni, amely hatékonyabb, átláthatóbb és igazságosabb, mint bármely eddigi rendszer.

Ez az új infrastruktúra a tervek szerint ingyenesen használható és nyílt forráskódon fut. Eltávolítva a közvetítők rétegeit, és nagyobb pénzügyi szuverenitást biztosítva az egyéneknek.

Néhány példa arra, hogy milyen típusú dolgok építhetők a 0x-re:

  • X eszköz decentralizált cseréje az Y piacon.
  • Egy ebay-stílusú piactér a digitális áruk számára.
  • Piacképző vagy arbitrázs kereskedési bot
  • Egy olyan DeFi protokoll, amelynek működéséhez likviditásra és cserére van szüksége (pl. egy származtatott, hitelezési vagy opciós protokoll).
  • Egy tőzsdén kívüli (OTC) kereskedési pult

Ezenkívül a ox kriptovaluta bármely meglévő alkalmazásba is integrálható, ahol a csere csak egy funkció, nem pedig az alkalmazás fő célja. Ezek az alkalmazások a következők lehetnek:

  • Játékok játékbeli valutákkal vagy tárgyakkal
  • Digitális pénztárcák, amelyekben a felhasználók tokeneket akarnak cserélni.
  • Portfóliókezelő platformok

Jelen cikk írásakor a 0x protokollt számos kriptopénz-projektbe integrálták, és több milliárd dollárnyi kereskedési volument generált. . 2020 júniusában a 0x Labs kiadta a Matcha nevű DEX-aggregátort, amelynek középpontjában az egyszerűség és az intuitív felhasználói élmény áll. Hasonlóan az Expedia és a Kayak utazáshoz, a Matcha a 0x API-t használja a legjobb árak keresésére az egyre növekvő számú tőzsdei hálózaton keresztül.

Decentralizált tőzsdék

A 0x protokoll további megértéséhez először hasznos áttekinteni a decentralizált tőzsde, vagy DEX alapjait. A központosított tőzsdék megbízható közvetítőként működnek, amelyek megkönnyítik a különböző kriptoeszközök kereskedelmét. Gyakran letétkezelőként működnek, tárolva és védve a pénzeszközeidet.

Ezzel szemben a DEX-ek kiküszöbölik a letétkezelő közvetítőt. Ehelyett megkönnyítik a kriptoeszközök P2P cseréjét, gyakran olyan egyedi eszközöket kínálva, amelyek a központosított tőzsdéken nem feltétlenül állnak rendelkezésre. A DEX-ek biztonságos intelligens szerződéseket használnak a társaik közötti kereskedések egyeztetésére és lebonyolítására, és nem járnak el letétkezelőként. A DEX-ek gyakran szembesülnek a felhasználással és a likviditással kapcsolatos kihívásokkal.

A 0x ezeket a problémákat rugalmas DEX-architektúrával, átfogó fejlesztői dokumentációval és eszközökkel, könnyen integrálható 0x API-val, valamint hálózatba kapcsolt kriptoliquiditási poolokkal (mind a natív 0x-forrásokból, mind más tőzsdei hálózatokból) kezeli. Ezek a 0x Mesh-en, egy teljesen decentralizált P2P globális megbízási könyvön keresztül érhetők el, amely az Ethereum blokkláncától függetlenül működik.

Néhány platform, amely a 0x protokollt használja, többek között a Matcha, a Tokenlon, a MetaMask, az Augur, a DeFi Saver, a Radar Relay és mások.

Rugalmas, láncon kívüli relé, láncon belüli elszámolási architektúra

A 0x protokollt a többi DEX-protokolltól a hibrid off-chain relay, on-chain settlement architektúra különbözteti meg. Más decentralizált tőzsdékkel ellentétben, amelyek kizárólag a láncban működnek, a 0x nem tárolja a megbízásokat a blokkláncon. Ehelyett a megbízásokat a láncon kívül tárolják, és csak a kereskedelmi elszámolás történik a láncon.

Ez az egyedülálló tulajdonság teszi a 0x-et egy rugalmas és gázhatékony DEX protokollá, amelyre a fejlesztők építhetnek. Azokat a felhasználókat, akik 0x megbízásokat hoznak létre, “készítőknek” (makers), az ezeket a megbízásokat teljesítő felhasználókat pedig “átvevőknek” (takers) nevezik.

A megbízás létrehozásakor a készítők megadják a megbízás részleteit, beleértve a cserélni kívánt tokeneket és az árat, amelyen hajlandóak azokat cserélni. Ha a 0x megbízás készítője már ismeri a kívánt partnert, akkor a megbízást közvetlenül neki küldheti el (pl. bármilyen üzenetküldő rendszeren keresztül, például e-mailben, csevegésen vagy tőzsdén kívül).

Ha a készítő nem ismer olyan szerződő felet, aki hajlandó a kereskedés másik oldalát elvállalni, a megbízást a 0x Mesh-en keresztül el lehet küldeni egy 0x relayer-nek, például a Matcha vagy a MetaMask számára. A “közvetítő” bármely olyan szervezet, amely segít a kereskedőknek 0x megbízások létrehozásában, megtalálásában és teljesítésében.

Fontos megjegyezni, hogy a közvetítők nem megbízható közvetítőként működnek, és nem hajtják végre a kereskedéseket – csupán egy láncfüggetlen 0x megbízási könyvet vezetnek, és díjat szedhetnek a kereskedést elősegítő szolgáltatásaikért.

Amint valaki megtalálja a készítő által létrehozott 0x megbízást, és ki akarja tölteni azt, a megbízást a blokkláncra küldött megbízással és az összeggel együtt, amennyivel ki akarja tölteni, ki tudja tölteni azt. A 0x protokoll elszámolási logikája ellenőrzi a készítő digitális aláírását és azt, hogy a kereskedés minden feltétele teljesül-e. Ha a feltételek teljesülnek, a tokenek atomi módon cserélődnek a készítő és a vevő között, közvetlenül a pénztárcájukba.

ZRX az ox kriptovaluta token

A ZRX token egyszerre kínál kormányzási és tétgyűjtési hasznosságot.

Kormányzás

A ZRX token tulajdonosai szavazhatnak a 0x Improvement Proposals (ZEIPs), azaz az okosszerződések 0x pipeline viselkedésének megváltoztatására irányuló nyilvános javaslatokról, beleértve azok paramétereit is.

Ez kiterjeszthető a láncon kívüli eszközökre vonatkozó javaslatokra is, ha az a szerződések interakciójának módjára vonatkozik. Minden token egy szavazattal egyenlő, így az egyén birtokában lévő tokenek mennyisége határozza meg, hogy mekkora szavazati joggal rendelkezik. Jelenleg a szavazás a 0x weboldalon kívül történik, és nem jár gázdíjjal.

Az Ethereum blokkról készült pillanatkép, amelynek ellenőrzése a lehető legjobban egybeesik a teljes szavazási időtartammal (általában hét nap), rögzíti az összes leadott szavazatot. Ha egy szavazó e pillanatfelvétel előtt kiveszi a tokenjeit a pénztárcájából, a szavazatai nem kerülnek regisztrálásra. Ez a “zárolás” biztosítja, hogy a szavazók ki vannak téve tetteik pénzügyi következményeinek.

Market makerek, tét és likviditási jutalmak

2019-ben a 0x átdolgozta a token-gazdaságtant, hogy a piacszerzők körében a protokoll iránti nagyobb tulajdonosi elkötelezettséget ösztönözze. Mindezt azáltal, hogy bevezetett egy pénzügyi ösztönzőt, amely az adott piacszerző által az ökoszisztémába juttatott likviditás mennyiségéhez kötődik. A ZRX tokeneket feltöltő market makerek likviditási jutalmat kapnak, amelyet minden 0x kereskedésre alkalmazott protokolldíjból finanszíroznak.

A díjat ETH-ban denominálják, és egy tétgyűjtési szerződésben helyezik el. A díjakat a tétgyűjtési szerződésen belül egy meghatározott időablakon, az úgynevezett epochán belül gyűjtik össze. Az egyes epochák végén a ZRX tokeneket feltétként feltétellel rendelkező árjegyzők a felhalmozott pool egy részét beszedik.

Az árjegyzők saját nevükben is hozzájárulhatnak a téthez, vagy létrehozhatnak egy 0x tétgyűjtési poolt. Ez lehetővé teszi a ZRX token tulajdonosok számára, hogy rájuk ruházzák a tétet. A tétgyűjtés a 0x weboldalon is zajlik.

Minden egyes tétgyűjtő pool meghatározza a jövőbeli likviditási jutalmak meghatározott százalékát, amelyet a pool tétgyűjtőivel kell megosztani. A 0x tétgyűjtő pool létrehozása lehetővé teszi az árjegyzők számára, hogy részt vegyenek a likviditási jutalomprogramban anélkül, hogy lekötnék azokat a pénzeszközöket, amelyek egyébként működő tőkeként szolgálnának. Az átruházott ZRX tokenekhez kapcsolódó szavazati jog fele az árjegyző ellenőrzése alatt áll.

Emiatt a potenciális stakereknek alaposan fel kell mérniük a lehetőségeiket, mielőtt csatlakoznának egy poolhoz. Cserébe azért, hogy a tokenjeiket egy market makernek delegálják, a stakerek arányos részesedést kapnak a pool likviditási jutalmából (az általuk delegált tokenek száma és a market maker által megosztott jutalom fix százaléka alapján).

Az ox kriptovaluta egyedi stake-elési modellje

Fontos megjegyezni, hogy a 0x-en a tét másképp működik, mint más proof-of-stake (POS) rendszerekben. Más POS-rendszerekben a tét általában a blokklánc tranzakciók érvényesítését jelenti, a birtokolt tokenek száma alapján, egy fix százalékos hozamért, amelyet gyakran “inflációs” rátának neveznek.

A fentiek szerint a 0x-en történő tétgyűjtés az árjegyzők ösztönzésére épül, akik a piacok hatékony működéséhez szükséges likviditást biztosítják, ami kulcsfontosságú a teljes hálózat növekedése és a jobb árak biztosítása szempontjából minden kereskedő számára. A többi POS-rendszerhez kapcsolódó fix hozamszázalékkal ellentétben a 0x tét hozama dinamikus. Ahogy a 0x-hálózatba egyre nagyobb volumen áramlik, a protokolldíjak és így a tétdíjak is arányosan nőnek.

A ZRX token hasznossága a 0x irányítási és likviditási struktúrájában a decentralizáció egyik lényeges aspektusa. Nemcsak az alapvető tőzsdei funkció nem letétkezelő, hanem a kereskedésekből származó protokolldíjakat is szétosztják az összes ZRX token tulajdonos között.

A 0x protokoll egy nyílt és közösségorientált termék, amely hozzájárult az Ethereum gyorsan növekvő DeFi ökoszisztémájához, és úttörő szerepet játszott olyan új üzleti modellek bevezetésében, amelyek a közösségi használatot helyezik előtérbe a rövid távú nyereséggel szemben.

Emellett a 0x Labs arra törekszik, hogy az Ethereumon kívülre is terjeszkedjen, hogy a 0x protokollt a DeFi alapvető építőelemeként tovább szilárdítsa a multiblokkláncos jövőben.

 

Kapcsolódó cikkek:

Az Oldal Tetejére