Milyen kriptovalutát vegyek? 3 különböző stratégia a befektetők számára

milyen kriptovalutát vegyek

Arra a kérdésre, hogy milyen kriptovalutát vegyek nagyon nehéz gyors és egyértelmű választ adni, hisz a kriptopiac egy most még csak feltörekvő üzletág és igen instabill. Mindenképpen azt javaslom nézz utána kicsit jobban a dolgoknak mielőtt bármibe belefognál, de ha csak pár gyors tippre vágysz akkor ez a cikk neked szól.

Mindenek elött kezdjük néhány érdekes infóval, hogy jobban megértsd a kriptopiac működését.

Az elmúlt négy évben a kriptopiac összértéke 100 milliárd dollárról 1,7 billió dollárra emelkedett, ami 103%-os éves hozamot jelent. Természetesen ez nem volt zökkenőmentes. A piac 2018-ban összeomlott, egyetlen hónap alatt 65%-ot zuhant.

Ez a ciklus 2021-ben megismétlődött, de ezúttal a piac mindössze 12 nap alatt 50%-ot zuhant, és több mint 1,2 billió dollár értéket semmisített meg. A volatilitás ellenére sok befektető még mindig szeretné a kriptót a portfóliójában, de nem mindenki rendelkezik azonos kockázattűrő képességgel. Íme tehát négy különböző módja a kriptopénzbe való befektetésnek, különböző kockázati szintekkel.

Milyen kriptovalutát vegyek? A három generáció bemutatása

A következő részben három részre szedtük a különböző kriptók generációira vonatkozó bemutatását. Így talán könyebben megtalálhatod magaddnak a milyen kriptovalutát vegyek kérdésre a választ.

Bitcoin: Első generáció

A Bitcoin (CRYPTO:BTC) volt az első széles körben elfogadott kriptopénz. Az álnéven Satoshi Nakamoto által 2009-ben elindított digitális token a hagyományos pénzügyi rendszer felforgatására készült. A bankokat és a fizetési processzorokat bányászok elosztott hálózatával helyettesíti, és ezzel számos tranzakciós díjat kiküszöböl. A Bitcoin számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek jó hosszú távú befektetéssé tehetik.

Először is, a tokenek teljes száma 21 millióra van korlátozva. Más szóval, az aranyhoz hasonlóan a bitcoin is részesül a szűkösség előnyeiből. A gazdasági alapelvek azt sugallják, hogy az állandó kínálat és a növekvő kereslet miatt egy eszköz ára idővel emelkedni fog.

Mindezek mellett a bitcoin egy olyan konszenzusmechanizmust használ, amelyet proof of work (PoW) néven ismerünk, ami azt jelenti, hogy a bányászoknak számítási energiát kell fordítaniuk a tranzakciók ellenőrzésére és a blokklánc biztonságának fenntartására.

A bitcoin-hálózat jelenleg 150 exahashes (azaz 150, amelyet 18 nulla követ) kollektív hashrátával rendelkezik másodpercenként. Ez rengeteg számítási energia, és elméletileg a bitcoint teszi a legbiztonságosabb kriptopénzzé. Végül pedig a bitcoin a legnépszerűbb és legértékesebb kriptopénz is. Valójában a piaci értéke a teljes kriptopiac 43%-át teszi ki. Ez a méretarány nagyobb kitartást adhat a bitcoinnak, mint más tokeneknek.

Ethereum: Második generáció

Az Ethereum (CRYPTO:ETH) 2015-ben indult útjára, és a bitcoinon túl egy jobban programozható hálózat létrehozásával javított. Míg a bitcoin blokklánc tranzakciós adatokat tárol, az Ethereum blokkláncot önvégrehajtó okosszerződésekkel is kódolni lehet.

Az Ethereum blokkláncot például az ingatlanok (vagy más fizikai eszközök) tokenizálására lehetne használni, lehetővé téve a földterületek ügyleteit brókerek, bankok vagy közjegyzők nélkül, kiküszöbölve ezzel számos díjat. Az intelligens szerződések a decentralizált alkalmazások (dappok) alapját is képezik. Az Ethereum blokklánc például támogatja a decentralizált pénzügyi (DeFi) szolgáltatások ökoszisztémáját, lehetővé téve a fogyasztók számára, hogy pénzt takarítsanak meg, adjanak kölcsön, vegyenek fel kölcsönt és fektessenek be.

Piaci értékét tekintve az Ethereum a második helyen áll a bitcoin mögött, de az Ether tokeneknek (azaz az Ethereum blokklánc fizetőeszközének) nincs kínálati korlátja. Ez azért van így, mert az Ethereum hálózatot úgy építették fel, hogy támogassa az okos szerződések és dappok fenntartható ökoszisztémáját, és az Ether kínálatának korlátozása elméletileg idővel drágábbá teheti az ökoszisztémához való hozzáférést.

Egy utolsó összehasonlítási pontként a bitcoin blokklánc jelenleg kevesebb mint három tranzakciót kezel másodpercenként, és 10 percenként véglegesíti a tranzakciókat. Az Ethereum blokklánc sokkal gyorsabb, másodpercenként 15 tranzakciót kezel, és mindössze 14 másodperc alatt véglegesíti azokat.

Általánosságban elmondható, hogy a bitcoin és az Ethereum a befektetési spektrum kockázatosabb oldala felé hajlik.

Polkadot: Harmadik generáció

A Polkadotot (CRYPTO:DOT) az internet decentralizálására fejlesztették ki. Ez több, mint egy blokklánc – ez hálózatok hálózata, amelyet arra terveztek, hogy mindenféle decentralizált alkalmazást és szolgáltatást működtessen.

A Polkadotban rejlő lehetőségek megértéséhez fontos megérteni az alapvető architektúrát: A “relay chain” (relelánc) a gerinchálózat, amely az egész hálózat biztonságát biztosítja. A parachain-ek (azaz a mellékláncok) csatlakoznak a relelánchoz, lehetővé téve a láncok közötti adatátvitelt és növelve a tranzakciós kapacitást. Figyelemre méltó, hogy minden parachain egy saját blokklánc, és olyan speciális felhasználási esetekre tervezhető, mint a DeFi szolgáltatások, fájltárolás, közösségi hálózatok, játékok és sok más.

Végül a hidak lehetővé teszik, hogy a paraláncok külső hálózatokhoz, például az Ethereum vagy a bitcoin blokklánchoz kapcsolódjanak. Összességében a Polkadot egyedi architektúrája számos előnnyel jár. Például a parachainok jelenléte a hálózatot skálázhatóbbá teszi, mint más blokkláncok.

Gavin Wood társalapító ugyanis úgy véli, hogy a Polkadot akár egymillió tranzakciót is támogatni fog másodpercenként. A Polkadot emellett mindössze hat másodperc alatt véglegesíti a tranzakciókat — gyorsabban, mint a bitcoin, az Ethereum és gyakorlatilag az összes többi kriptohálózat.

Összefoglalva, a Polkadot azon képessége, hogy több blokklánccal (beleértve a külső hálózatokat is) képes integrálódni, azt jelenti, hogy hasznossága lesz, függetlenül attól, hogy mely kriptovaluták nyernek mainstream elfogadást. Emiatt kevésbé kockázatos befektetés lehet, mint a bitcoin vagy az Ethereum. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy piaci ára jóval alacsonyabb mint a két piacvezetőé.

2018-ban a Square (NYSE:SQ) bevitte a bitcoint a Cash App platformjára, lehetővé téve a fogyasztók számára a tokenek vásárlását, eladását és tartását. Azóta a Cash App hihetetlen növekedést ért el.

Metrikus 2017 2020 CAGR
Cash App bruttó nyereség 47 millió dollár 1,23 milliárd dollár 197%

 

A milyen kriptovalutát vegyek kérdés egyik újabb fontos tényezője: A növekedés mértéke

Ez a gyors növekedés 2021 első negyedévében is folytatódott, mivel a Cash App bruttó nyeresége 171%-kal nőtt az előző évhez képest, és elérte a 495 millió dollárt. De itt a titok: maga a Bitcoin nagyon keveset tesz hozzá a Square eredményéhez. Valójában a bitcoin bevételek bruttó árrése ugyanebben a negyedévben mindössze 2,1% volt. Tehát hogyan profitál ebből a Square?

A Bitcoin új felhasználókat hoz a Cash alkalmazáshoz, és más termékek, például a Cash Card és a közvetlen befizetés iránti elkötelezettséget is növeli. Ennek eredményeképpen a Cash App egy aktív ügyfélre jutó bruttó nyeresége emelkedő tendenciát mutat. De ez csak az egyik fele a Square üzletének. A fintech vállalat hardvert és szoftvert is kínál az eladóknak, segítve őket a fizikai és digitális kirakatok kezelésében. A Bitcoin nincs hatással erre a szegmensre, de a növekedés így is szilárd volt az elmúlt években.

Itt a nagy kép: A Square részvények jó módja annak, hogy a bitcoinba fektessünk anélkül, hogy ténylegesen vásárolnánk a kriptovalutából. Ha az egész kriptopiac összeomlik és soha nem áll helyre, a Square-nek akkor is erős üzletága lesz a többi szegmensében, de ha a bitcoin tartós valutává válik, a Square jó helyzetben van ahhoz, hogy kihasználja ezt a hatalmas lehetőséget.

Akkor tulajdonképpen milyen kriptovalutát vegyek?

A kriptovaluta jó befektetés lehet, de fontos, hogy érts hozzá és semmiképpen se tegyél fel egy lapra mindent. Ahogy az egyéb jellegű befektetéseknél, úgy itt is hatalmasat lehet veszíteni. Ha viszont eldöntötted, hogy kriptovalutába fektetsz akkor a milyen kriptovalutát vegyek kérdésre azt mondom, hogy a fentebb felsoroltokkal tudsz a legkevésbé mellé lőni.

 

Kapcsolódó cikkek:

Az Oldal Tetejére