Top 10 kriptovaluta és amit érdemes tudni róluk

Top 10 Kriptovaluta bemutatása

Mi a közös Vlagyimir Putyinban és a Burger Kingben? Először is, mindkettőjüknek van egy róluk elnevezett kriptovalutája, de a Top 10 kriptovaluta listán nem sikerült egyiknek sem helyet szereznie. Valójában a PutinCoin és a Whoppercoin talán az egyetlen közös dolog, amiben hasonlítanak. De a névadó kriptovaluták a több ezer különböző virtuális valuta között vannak, amelyek a befektetők figyelmét felkeltő, egyre növekvő piacot alkotják.

Az olyan kriptovaluták, mint a Bitcoin és az Ethereum, egyre nagyobb sikerrel tartják és növelik értéküket az idő múlásával, bár a közelmúltban mélyrepülések sújtották a piacot, míg a kevésbé ismert kriptók sokkal spekulatívabbnak és kiszámíthatatlanabbnak számítanak.

És bár a PutinCoin és a Whoppercoin a kriptopénzek azon kategóriájába tartozik, amelyet inkább az abszurditásuk, mint a befektetési vagy kriptopénzként való potenciáljuk jellemez, megmutatják, hogy a különböző kriptopénzek milyen egyediek lehetnek.

Általánosságban a kriptovalutákat hasznosság szerint lehet csoportosítani: Mi a kriptovaluta célja? Milyen értéket képvisel? Mire való?

“Mindegyiknek más-más a hasznossága, mindegyiknek más-más alapítója van, akiknek más-más elképzeléseik vannak arról, hogy az adott kriptopénz hová tart”.

Álíltja Mike Uehlein, a WealthU tanácsadó cég alapítója és pénzügyi tervezője. Uehlein rendszeresen beszél az ügyfelekkel a kriptopénzekbe való befektetésről.

A legnépszerűbb Top 10 kriptovaluta

Több ezer kriptovaluta létezik, a legtöbbjük nagyon kis értékkel és tisztázatlan potenciállal. Sok tanácsadó azt javasolja a befektetőknek, hogy maradjanak a Bitcoin és az Ethereum mellett – ha van ilyen -, és hagyják ki a kisebb kriptókat.

A CoinDesk vezető kriptopénz hírportál Coindesk 20-as listát vezet a jelenleg legnépszerűbb kriptovalutákról, amelyeket vásárolnak és eladnak. Ez a lista a kriptopénzeszközöket és -hálózatokat a leggyakoribb nevük szerint tartalmazza.

Egyesek, mint például a Bitcoin (BTC), egy névvel jelölik mind a blokklánchálózatot, mind a kriptopénzt. Mások, mint például az Ethereum, a tágabb értelemben vett blokklánchálózatról kapták a nevüket, de a hozzájuk tartozó natív kriptopénznek (Ethereum esetében az éter vagy ETC) más neve van.

A negyedévente frissített lista a kriptovalutákat a dollárvolumen és más, harmadik féltől származó kriptovaluta-tőzsdékről származó adatok alapján rangsorolja, ahol az emberek különböző kriptovalutákat vásárolhatnak és adhatnak el.

  1. Bitcoin
  2. Ethereum
  3. XRP
  4. Tether
  5. Cardano
  6. Stellar
  7. Chainlink
  8. Uniswap
  9. Polkadot
  10. USD Coin

A Top 10 kriptovaluta részletesen

Tether

A Tether (USDT) az amerikai dollárhoz kötött fiat valuta. Ez stabilabban tartja az értékét, így a Tether a készpénzbefizetések és -kivételek stabil kriptovaluta-alternatívájaként jelenik meg. A többi kriptovaluta nagy volatilitása közepette a Tether értéke az amerikai dollárhoz való kötődése miatt 1 dollár körül mozog.

Stellar

A Stellar natív kriptopénze a Lumen (XLM). A Stellart “nyílt hálózatnak tervezték a pénz tárolására és mozgatására”, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy digitális pénzt hozzanak létre, küldjenek és kereskedjenek vele. Úgy tervezték, hogy minden digitális pénzzel lehessen kereskedni és eladni, nem csak a Stellar saját társított kriptopénzével, a Lumen-nel – bár a tranzakciókhoz szükséged lesz némi Lumen birtoklására.

Chainlink

A Chainlink (LINK) a honlapja szerint “valós adatokat és a láncon kívüli számításokat használ, miközben fenntartja a biztonságot és a megbízhatóságot”.

Uniswap

Az Uniswap (UNI) egy decentralizált kriptotőzsde, amely az Ethereum blokkláncán működik. Fejlesztői azt ígérik, hogy megszabadulnak a felesleges közvetítőktől, ami állításuk szerint nagyobb kontrollt biztosít a felhasználóknak.

USD Coin

Az USD Coin (USDC) úgy írja le magát, mint “a világ digitális dollárja”. A Circle nevű globális pénzügyi cég által létrehozott USDC olyan munka eredménye, amelybe többek között a Goldman Sachs, a Baidu és az IDG Capital is befektetett. Az USD Coin az amerikai dollárhoz van kötve, ami sokkal stabilabbá teszi az árfolyamát, mint más kriptovalutáké. Ez a stabilitás inkább a digitális fizetéseknek kedvez, míg más kriptovalutáknak nagyobb potenciáljuk van az értéknövekedésre, mint befektetéseknek (természetesen az értékvesztés nagyobb kockázatával együtt).

A legerősebb öt kriptovaluta

Bitcoin

Az első kriptopénzként a Bitcoin (BTC) a legnépszerűbb és legértékesebb is, annak ellenére, hogy története során nagy volatilitást mutatott. A Bitcoint eredetileg digitális fizetési rendszerként hozták létre, de szakértők szerint még mindig túlságosan volatilis ahhoz, hogy erre a célra használják.

Ethereum

Az ethere (ETH) az Ethereum hálózat kriptovalutája, egy nyílt forráskódú blokklánc, amelyre a fejlesztők alkalmazásokat és más kriptovalutákat építhetnek. A Bitcoin mögött a második legnagyobb piaci tőkeértékű kriptopénz. Az Ether értéke 2013-as létrehozása óta meredeken emelkedett, 2021-ben egy token közel 3000 dollárra emelkedett, de még mindig jóval elmarad a Bitcoin érménkénti ekkori közel 40 000 dolláros értékétől.

Cardano

A Cardano (ADA) az Ouroboros nevű technológiát használja, amely egy szakértő által felülvizsgált blokklánc protokoll. A decentralizáció fenntartásának biztonságosabb és skálázhatóbb módjaként írja le magát.

XRP

Az XRP a Ripple digitális fizetési hálózat kriptopénze. A digitális fizetésekre épített XRP a globális fizetések gyorsabb és hatékonyabb módjaként hirdeti magát. A Ripple és az XRP lehetővé teszi harmadik fél számára is az XRP egyéb felhasználási módjainak fejlesztését.

Bár e top kriptovaluták mindegyike egyedi a maga módján, mindannyian egy alapelvhez kötődnek, amelyet decentralizált pénzügyeknek (DeFi) neveznek.

Polkadot

A Polkadot (DOT) azt mondja, hogy küldetéséhez tartozik, hogy lehetővé tegye a különböző blokkláncok számára, hogy információkat és tranzakciókat cseréljenek egymással. Honlapja az adat- és személyazonossági biztonságot, valamint azt hangsúlyozza, hogy a felhasználók kezében van az irányítás.

Decentralizált pénzügyek

A decentralizált finanszírozás legegyszerűbben fogalmazva a hagyományos bankok bevonása nélkül végzett pénzügyi tevékenységekre utal. Gondoljunk csak azokra a tevékenységekre, amelyekhez általában bankot vagy más pénzügyi intézményt veszünk igénybe – hitelfelvétel, biztosítás, befektetés, vagy akár hitelkártya használata.

“Ezek [a tevékenységek] mindegyike hagyományos pénzügyi alapú, és közvetítő cégek segítségével történik” – mondja Ollie Leech, a CoinDesk tanulási szerkesztője. “Most az emberek teljesen önállóan hozzák létre ezeket a termékeket [a kriptovalutákkal]”.

Ez ellentmondásosnak tűnhet – hova máshova mennél hitelért, ha nem egy bevett hitelezőhöz? De ez az egyik vonzereje a DeFi-nek, mondja Leech.  Ahogyan az emberek egyre inkább bevitték az “okos” technológiát az otthonaikba, a kriptopénzek támogatói szerint a kriptopénzekben rejlik a lehetőség, hogy a pénzügyi rendszer egyre több aspektusát automatizálják és digitalizálják.

Az, hogy ez a hagyományos – vagy központosított – pénzügyi rendszeren kívül történik, attól függ, kit kérdezünk. Sok ember talán nem érti a kormányzati ellenőrzésen kívül működő pénzügyi rendszer vonzerejét. A dolgok azonban egészen másképp alakulhatnak azokban az országokban, ahol a pénzügyi stabilitás kevésbé stabil, mondja Roger Aliaga-Díaz, a Vanguard Investment Strategy Group igazgatója és vezető közgazdásza.

Ha a kriptovaluták ugyanolyan vagy nagyobb stabilitást kínálnak, mint egy adott nemzeti valuta, akkor ez egy teljesen más egyenlet, mintha a nemzeti valuta a biztonságos és stabil amerikai dollár lenne, vagy hazánkban a forint.

Ahogyan a hagyományos pénzügyekben is vannak különböző típusú számlák és eszközök – a megtakarítási számláktól a befektetési számlákon át a hitelkártyákig -, amelyeket különböző célokra használnak, a különböző kriptovalutáknak is hasonlóan egyedi felhasználási lehetőségei lehetnek ebben a kialakulóban lévő decentralizált pénzügyi rendszerben.

Bankok vs. a Kriptó

Ahelyett, hogy egy bankhoz mennél hitelt felvenni, “mehetsz egy decentralizált alkalmazáshoz, amely nem tartozik senki tulajdonába, és nem is üzemelteti senki konkrétan” – mondja Leech.

Míg a hagyományos hiteleknél egy banknál emberek vesznek részt a hitelek feldolgozásában, felülvizsgálatában és jóváhagyásában, addig egy DeFi hitel – kriptopénz formájában történő finanszírozással – egy Ethereumhoz hasonló hálózaton keresztül, egy algoritmus által feldolgozott alkalmazáson keresztül futhatna. A hitelfelvevő biztosítékként kriptopénzt helyezne el, amelyet a kölcsön visszafizetésekor kamatokkal csökkentve kapna vissza.

“A kód autonóm módon, okos szerződések segítségével futna” – mondja Leech. “Tehát amint a fejlesztők kiadják az adatokat, nagyjából leállnak, és minden automatikusan fut, így nincs közvetítő.”

Az Ethereum honlapján egy összehasonlító táblázatot találunk, amely a decentralizált és a hagyományos pénzügyeket állítja szembe egymással. E technikai különbségek mellett fontos szempont, hogy a hagyományos pénzügyi rendszer a mindennapi ügyfelek érdekeit szolgálva szabályozott, míg a kriptopénz és a decentralizált pénzügyi rendszerek nagyrészt szabályozatlanok, és csak a létrehozóik/felhasználóik irányítása és felügyelete alatt állnak.

A bankszámlán tartott pénzzel ellentétben a kriptovalutában tartott pénz nem feltétlenül FDIC-biztosítással rendelkezik. Egyes tőzsdék kínálják ezt a biztosítást, míg mások nem. Ennek érdemes utánanézni, mielőtt kriptót vásárolnál egyik vagy másik tőzsdén. Azoknál a tőzsdéknél, amelyek nem kínálnak ilyen biztosítást, nincs garancia arra, egy esetleges hackelésre vagy arra ha a tőzsde megszűnik.

Digitális arany

A digitális arany a valódi aranyhoz hasonló kriptopénzre utal, amely tárolási és értéknövekedési képességét tekintve hasonlít a valódi aranyhoz. A Földön korlátozott mennyiségű arany van, ugyanúgy, ahogy a digitális arany kriptovalutáknak is korlátozott a készlete.

“Az emberek nem azért vesznek aranyat, mert azt várják, hogy el tudnak majd menni a boltba és el tudják költeni, hanem azért, mert azt várják, hogy megtartja az értékét, és talán, valószínűleg, idővel növekszik az értéke” – mondja Galen Moore, a CoinDesk adat- és indexekért felelős igazgatója.

A digitális arany kriptovaluta elsődleges példája a Bitcoin, bár eredetileg nem ez volt a célja. A Bitcoint eredetileg elektronikus peer-to-peer készpénzrendszernek hozták létre, de többek között az ingadozása korlátozta az erre a célra való alkalmasságát.

A használat során az ilyen digitális arany kriptovalutákat vásárolják és tartják, “ugyanabból az okból, amiért az emberek gyémántokat, vagy néhány 100 dolláros bankjegyet, vagy néhány aranyérmét tartanak egy széfben” – mondja Moore. A Litecoin egy másik példa – úgy jellemezték, mint a Bitcoin aranyának ezüstjét.

Digitális készpénz vagy internetes pénz

Az internetes pénz pontosan az, aminek hangzik – az interneten keresztül vásárolhatsz vele dolgokat.  A Bitcoint eredetileg digitális készpénznek szánták, de a spekulációk egy másik kriptopénz, a Bitcoin Cash (a Bitcoin egyik változata) létrehozásához vezettek. A Bitcoin árfolyama túlságosan ingadozó volt ahhoz, hogy megfelelő valuta legyen, ami a Bitcoin Cash támogatói szerint a valuta egész lényege volt.

“Nagy vita volt arról, hogy mi lesz a Bitcoin jövője. Arany volt vagy készpénz? Azok győztek, akik azt akarták, hogy inkább olyan legyen, mint az arany” – mondja Moore. A döntés “fordulópontot jelentett a Bitcoin számára, ahol valóban digitális arannyá vált”.

A Top 10 kriptovaluta szoftverplatformjai

Az Ethereum a kriptopénzek egy másik típusát képviseli: Kriptopénz-hálózatként működik, és a natív kriptopénzével, az Etherrel együtt programozható kriptokörnyezetet kínál a fejlesztők számára. Hasonlóan ahhoz, ahogyan az okostelefonok lehetővé teszik harmadik féltől származó alkalmazások letöltését és használatát, az Ethereum lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy “dappokat” – Ethereum-alapú alkalmazásokat – hozzanak létre, amelyek a hálózatot használják.

A befektetők a Bitcoinhoz hasonlóan vásárolhatnak Ether-t, remélve, hogy annak értéke növekszik. Az Ethereum programozható hálózata más, testreszabhatóbb felhasználási módokat is lehetővé tesz. Erre példa az NFT-k – nonfungible tokenek – létrehozása, amelyek idén a kriptovaluta-közösségen messze túl is felkeltették az emberek figyelmét. Az NFT-k olyan Ethereum-alapú digitális eszközök, amelyek az Ethereum-hálózat keresletén és kínálatán alapuló értéket tartanak.

PÉLDÁK

Ethereum, Cardano, Polkadot

Stablecoin vagy digitális fiat

Egy stablecoin valamilyen más valutához vagy árucikkhez köti az értékét. A digitális fiat egy fiat, vagy kormány által támogatott valutát képvisel a blokkláncon, mondja Moore. A digitális fiat egyik legnépszerűbb példája a Tether, egy kriptopénz, amelynek értéke az amerikai dollárhoz van kötve.

A Tether egy olyan rendszer, amely lehetővé teszi, hogy legyen egy készpénzszerű valutánk, amely mindig 1 dollárt ér – de csak a kriptopénz-tőzsdéken. Egy olyan digitális fiat, mint a Tether akkor jön jól, ha gyorsan akarod mozgatni a vagyonodat egy kriptovaluta tőzsdén belül. Ha például úgy gondolod, hogy a kisebb, kiszámíthatatlanabb érmék piaca összeomlik, akkor a pénzedet egy stabilcoinba, például a Tetherbe fektetheted, majd az összeomlás után alacsonyabb áron visszavásárolhatod – mondja Moore.

A stabilcoinok lehetővé teszik a tőzsde jobb áramlását, mondja Moore. Az előző példát véve, elméletileg beválthatnád a kisebb érméidet tényleges dollárra, majd a zuhanás után újra befektethetnéd ezeket a dollárokat, de napokba telhet, mire az érméidet dollárra váltod és vissza, mondja Moore.

PÉLDÁK

Tether, USD érme

Memecoins és más furcsa kriptovaluták amik nem fértek be a top 10 kriptovaluta listába

Több ezer kriptovaluta létezik és mindegyik be szeretne kerelülni a top 10 kriptovaluta listára. Sokuknak alig van értékük, és nincs érzékelhető értékállóságuk, ami a memecoinok kategóriájába sorolja őket. A szakértők azt javasolják, hogy kerüld el az érmék ezen kategóriájába való befektetést, és maradj az ismertebb lehetőségeknél, mint a Bitcoin vagy az Ethereum, ha egyáltalán úgy döntesz, hogy kriptóba fektetsz.

A Whoppercoin és a PutinCoin a kriptopénzek ezen kategóriájába tartozik, akárcsak egy másik, nemrég elhíresült memecoin: Dogecoin. Bár a Dogecoin iránti kereslet – és így az értéke is emelkedett, még mindig rendkívül változékony. Ezt az értékcsökkenése is bizonyít, amikor a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk vicc tárgyává tette a “Saturday Night Live” egyik legutóbbi epizódjában.

De az a csoport, amelyik azt akarta, hogy a Bitcoin maradjon internetes pénz, leválasztotta – vagy kriptopénznyelven szólva elágazta – a valutát, és létrehozta a Bitcoin Cash-t. A hálózat a digitális fizetéseknek szentelte magát (gyorsabb feldolgozással és alacsonyabb díjakkal). Ilyen szempontból a Bitcoin Cash “készpénznek készült. Ez az értékállósága” – mondja Moore.

Bár a Bitcoin Cash-t tranzakciókra tervezték és szánják, az ára még mindig ingadozó, és valószínűleg nem a legjobb választás a fizetések teljesítésére vagy fogadására.

 

Kapcsolódó cikkek:

Az Oldal Tetejére